Kasztan jadalny występuje głównie w południowej Europie, północnej Afryce i Azji Mniejszej. Należy do rodziny bukowatych i jest drzewem dorastającym do 30 m wysokości.

Przez pierwsze 10 lat kasztan jadalny rośnie dość wolno, potem zaś osiąga większe przyrosty. Jest gatunkiem długowiecznym – żyje nawet do 500 lat.

Atrakcyjne, ciemnozielone, błyszczące liście mają ostropiłkowane brzegi. Kwiaty o formie białozielonych kłosów pojawiają się w maju i czerwcu, a owoce ukryte w kolczastych łupinach dojrzewają w październiku.

Kasztan jadalny wytwarza długi korzeń palowy i preferuje gleby głębokie, świeże, gliniaste. Lubi stanowiska wilgotne (dobrze znosi także suszę) i zaciszne.

Klimat środkowej Polski jest dla niego dość surowy, dlatego odbijając po mroźnej zimie, przyjmuje wielopniowe krzaczaste formy. Na zachodzie zaś częściej można spotkać drzewiaste okazy, które wydają owoce.