Niebezpieczna moda na jedzenie muchomorów – kto zachęca do ich jedzenia?
W Internecie co rusz pojawiają się nierozsądne trendy, które propagowane są przez część celebrytów i influencerów. O ile większość z nich jest po prostu śmieszna i nikomu nie zagraża, tak niektóre stanowią prawdziwe zagrożenie dla osób, które chcą naśladować swoich idoli. Tak jest w przypadku ostatniej mody na jedzenie muchomorów, która jest szeroko rozpowszechniana na mediach społecznościowych.
Influencerzy przekonują, że muchomory wcale nie są trujące i sądzą, że zjedzenie mikro, a następnie większej dawki nikomu nie zaszkodzi. Co więcej, nagrywają filmiki, w których pokazują, jak jedzą trujące grzyby i opowiadają o niesamowitych doświadczeniach z tym związanymi.
Czy można jeść bezpiecznie muchomory?
Warto pamiętać, że grzyby dzielą się na:
- jadalne;
- niejadalne – nie zawierają toksyn, ale ze względu na twardy miąższ, ostry smak, czy nieprzyjemny zapach nie nadają się do spożycia;
- trujące – gatunki, które zawierają toksyny groźne dla zdrowia i życia człowieka. Mogą powodować problemy gastryczne (bóle brzucha, biegunki itp.) lub powodować poważne konsekwencje w postaci uszkodzenia wątroby i innych narządów, co może doprowadzić do zgonu.
Lekarze i biolodzy są zgodni – grzybów trujących nie należy spożywać pod żadną postacią!
Ususzenie, gotowanie, czy płukanie grzybów trujących nie pozbawi ich toksyn, a to oznacza, że pozostają one śmiertelnie niebezpieczne. Czy to znaczy, że wszystkie muchomory są niebezpiecznie? Nie, wśród nich są gatunki zarówno silnie trujące, jak i jadalne. Najsmaczniejszym i bezpiecznym przedstawicielem muchomorów jest muchomor cesarski, jednak od lat nie występuje on w Polsce. Ponadto jadalne są muchomory czerwieniejący, mglejarka i rdzawobrązowy. Jednym z najbardziej trujących muchomorów jest muchomor czerwony (Amanita muscaria) – zawiera toksyny: muskarynę, kwas ibotenowy i muscymol.
Zjedzenie niejadalnego (ale nie trującego) muchomora może skończyć się poważnymi problemami gastrycznymi, ale prawdopodobnie nie stworzy zagrożenia dla zdrowia. Warto też wiedzieć, że ludzie mogą różnie reagować na poszczególny grzyby i ich toksyny, jednak nie warto sprawdzać w praktyce, czy dany grzyb nam zaszkodzi. Zdecydowanie lepszym i bezpieczniejszym sposobem jest zbieranie tylko grzybów, co do których mamy pewność, że są one jadalne i nie zaszkodzą nam ani naszym bliskim. Wiedzę natomiast najlepiej czerpać z atlasów grzybów, które zostały stworzone przez mykologów, a informacje o nich poparte są wieloletnimi badaniami.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: Yaroslav Veretin / Dreamstime