Logo
Logo

Amistar – skuteczne zwalczanie chorób grzybowych warzyw i owoców

Amistar 250 SC to preparat grzybobójczy zawierający azoksystrobinę. Jest szeroko stosowany w ogrodach, szczególnie w uprawie warzyw i zbóż. Pomaga w zapobieganiu i zwalczaniu wielu powszechnych chorób. Jego zaletą – w przypadku ochrony niektórych gatunków warzyw – jest krótki okres karencji. Jak i kiedy go stosować?

Z artykułu dowiesz się:
  • Co to i jak działa Amistar?
  • Na co stosuje się Amistar?
  • Jak stosować Amistar?

Jak działa Amistar 250 SC?

Amistar ma formę koncentratu, który stosuje się w formie zawiesiny, tj. po wymieszaniu z wodą. Zawiera azoksytrobinę (22,81%), substancję aktywnie czynną należącą do grupy strobiluryn. Strobuliryny to nowsza grupa w porównaniu z triazolami i mniej szkodliwa dla środowiska.

Azoksytrobina działa zapobiegawczo i interwencyjnie. Zakłóca procesy energetyczne u patogenów. Jest jednym z najskuteczniejszych przedstawicieli grupy strobiluryn. Działa powierzchniowo i systemicznie – czyli chroni także te części rośliny, które nie zostały pokryte cieczą w czasie zabiegu. Dlatego zabiegi z użyciem Amistar 250 SC są skuteczne, nawet jeśli nie wykonano ich ze skrupulatną dokładnością. Substancja równomiernie rozmieszcza się po organach roślinnych (głównie dotyczy to liści).

Na co stosować Amistar 250 SC?

Amister działa zapobiegawczo i interwencyjnie na wiele pagotenów grzybowych. Najczęściej wykorzystuje się ją u takich grup zieleni jak:

  • warzywa (rizoktonioza ziemniaka, alternarioza ziemniaka, mączniak rzekomy, mączniak prawdziwy, szara pleśń, alternarioza cebuli, zgnilizna twardzikowa, askochytoza, czerń krzyżowych, rdza pora, bielik krzyżowych, zaraza ziemniaka).
  • zboża (przeciw mączniakowi prawdziwemu zbóż i traw, brunatnej plamistości liści, rdzy brunatnej pszenicy, septoriozie pszenicy, septoriozie plew, fuzariozie kłosów, czerni kłosów, rynchosporioza zbóż, rdza brunatna żyta).
  • rzepak (szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, czerń krzyżowych).
  • drzewa i krzewy ozdobne (osutka sosny, szara pleśń, rdze, mączniak prawdziwy dębu).

Amistar na choroby cebuli i innych warzyw
Amistar 250 SC – Środek zwalczający choroby cebuli, kapusty i innych roślin uprawnych
Preparat w formie koncentratu o działaniu wgłębnym i systemicznym. Do stosowania głównie zapobiegawczego w zwalczaniu chorób grzybowych roślin rolniczych i warzywnych.
Kup online

Jak stosować preparat?

Amistar 250 SC stosuje się zapobiegawczo lub w chwili wystąpienia pierwszych objawów choroby. W ciągu sezonu zaleca się wykonywać nie więcej niż 2-3 zabiegi (u warzyw najczęściej w odstępie 7-10 dniowym).

  • Amistar 250 SC należy rozcieńczyć z wodą. Dawki zależą od rodzaju uprawy, czasem od choroby i fazy wzrostu. Należy kierować się instrukcją opracowaną przez producenta. Przykładowo w uprawie pomidora w gruncie stosuje się 8-10 ml na 8 l wody, do ochrony papryki pod osłonami potrzeba 10ml na 8l wody. W obu przypadkach zawiesina powinna wystarczyć na 100 m² upraw.
  • Roztwór należy dokładnie nanieść na rośliny tak, aby liście i pędy były dokładnie zwilżone. Pozostawienie, drobnych pojedynczych miejsc nie jest problemem, natomiast nie wolno pomijać całych fragmentów zieleni.
  • Pracę wykonuje się w czasie bezwietrznej i bezdeszczowej pogody. Zaletą preparatu jest długie, kilkutygodniowe działanie.

  • Okres karencji, czyli czas od oprysku do możliwego zbioru roślin jest względnie krótki. U pomidora i papryki wynosi zaledwie 3 dni, u fasoli szparagowej i ziemniaka 7 dni, a u marchwi 10 dni. Najpóźniej dwa tygodnie przed zbiorami trzeba opryskać sałatę, seler, groch na zielone nasiona, kalafior, kapustę głowiastą i pekińską oraz cebulę. Długa karencja dotyczy pora, bo prawie trzy tygodnie (20 dni).
  • Zabiegi zaleca się wykonywać dopiero wieczorem, po oblocie pszczół. Dotyczy to zwłaszcza zieleni kwitnącej oraz upraw zanieczyszczonych kwitnącymi chwastami.
  • Preparaty zawierające azoksytrobinę stosuje się przy temperaturze wynoszącej 10°C, a maksymalnej 25°C (w wyższych może dojść do poparzenia roślin). Optymalna temperatura, podczas której preparat wykazuje najskuteczniejsze działanie oscyluje w granicach 18-20°C.

Preparat powinno się stosować naprzemiennie z innymi fungicydami, aby ograniczyć ryzyko nabycia odporności u patogenów na konkretną substancję aktywnie czynną lub grupę związków.

Bezpieczne korzystanie z Amistar 250 SC

W przypadku stosowania środków ochrony roślin należy zachować szczególną ostrożność – w przypadku pestycydów zalecenia BHP są w pełni uzasadnione. Chronimy zieleń, ale przede wszystkim siebie. Dlatego opryski z wykorzystaniem Amistar 250 SC (lub innego pestycydu) należy wykonywać w ubiorze ochronnym, w tym w okularach i masce zakrywającej usta. Podczas pracy, np. w przerwie należy unikać spożywania posiłków i przyjmowania płynów.

Po zabiegu trzeba dokładnie umyć ręce. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia (np. nudności i wymiotów) należy skontaktować się lekarzem. Preparat mogą kupić jedynie osoby pełnoletnie, które posiadają kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin.

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: Dani Egli/Pixabay ed

Autor
Amistar – skuteczne zwalczanie chorób grzybowych warzyw i owoców
Amistar – skuteczne zwalczanie chorób grzybowych warzyw i owoców
Michał Mazik

Piszący ogrodnik, autor artykułów, kalendarzy i poradników ogrodniczych. Dawniej zakładał ogrody i produkował zieleń, dziś pisze o...ogrodach i produkcji zieleni. Tata na (prawie) cały etat. W ogrodzie uwielbia naturalność i dzikość. Popularyzuje ekologiczne metody pielęgnacji wszędzie tam, gdzie jest to możliwe. Zwolennik Zero Waste w domu i w ogrodzie.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (5)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl