Czym jest głownia i jak atakuje kukurydzę?
Jedna z wielu chorób grzybowych kukurydzy – głownia guzowata, powodowana jest przez grzyb Ustilago maydis i atakuje w 3 generacjach – najpierw młode rośliny i rozwijające się liście, później pędy, wiechy i w końcu także dojrzewające kolby kukurydzy.
Choroba może występować co kilka lat, w formie epidemii, kiedy pojawią się sprzyjające warunki, czyli bardzo ciepłe lata (temperatura około 30°C), ale jednocześnie często wstępujące opady. Zarodniki zimują w wierzchniej warstwie (lub na powierzchni) gleby lub na resztkach roślinnych, a gdy wystąpią odpowiednie warunki, wiosną tworzą się nowe grzybnie i infekują rośliny. Takie przetrwalnikowe zarodniki mogą zachować zdolność infekowania nawet przez 3-4 lata.

- W tzw. pierwszej generacji, choroba atakuje wiosną (maj/czerwiec) młode pędy i liście, na których tworzą się narośla (np. wzdłuż nerwów liściowych), co powoduje ich zwijanie się i deformacje. W efekcie cała roślina karłowacieje i może wytwarzać jedynie pędy boczne.
- W kolejnej generacji, występującej w fazie kwitnienia kukurydzy (lipiec) deformacje i narośla obejmują wiechy i formujące się młode kolby.
- W ostatnim stadium, czyli w 3 generacji, głownia atakuje dojrzewające kolby i ziarniaki, deformując je i obniżając ich wartość odżywczą i jakość. Czasami ziarniaki (ziarna na kolbie) mogą w ogóle się nie wykształcić. Każda z narośli stanowi oddzielną infekcję i powoduje przerastanie kolejnych części i tkanek roślin, powodując ich deformacje (głownia guzowata nie atakuje systemicznie całej rośliny).
Nie przegap! ▶ Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone. Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025

Wewnątrz narośli znajdują się, czarne, gęsto zbite zarodniki. Narośla (galasy) najpierw są jasnoszare, nabrzmiałe, ale z czasem ciemnieją (brunatnieją), kurczą się i pękają, a wiatr i deszcz rozsiewa dalej zarodniki. Ciemne zabarwienie zarodników, po pęknięciu guzów, nadaje kolbom kukurydzy jakby spalonego wyglądu.
Nawet zniekształcone kolby nie tracą jednak wszystkich właściwości smakowych i w niektórych krajach są nawet używane (np. w Meksyku) jako dodatek do sporządzania różnego rodzaju przysmaków (głownia kukurydzy nie jest chorobą wytwarzającą toksyny groźne dla człowieka).

Głownia pyląca prowadzi głównie do uszkodzeń i zniekształceń kolb kukurydzy, które przybierają, pękaty, cebulowaty kształt. Ponadto w miejscach ziarniaków wytwarzają się ciemne zarodniki przez co kolba wygląda jakby była spalona. Przy dużym nasileniu choroby ziarniaki są więc zniekształcone lub nie wykształcają się w ogóle.
Lista zakupów ▶ Przygotuj ogród na jesień. Te produkty sprawdzą się we wrześniu idealnie
Jak zapobiegać głowni kukurydzy?
Ciężko jest opanować chorobę (wyleczyć kukurydzę), gdy zaatakuje silnie i na dużą skalę, dlatego najlepiej jej zapobiegać. Jednym ze sposobów unikania występowania głowni jest systematyczne zwalczanie szkodników kukurydzy (np. ploniarki zbożówki, mszyc i omacnicy prosowianki), ale też innych chorób grzybowych kukurydzy, aby nie wpływały one na osłabienie rośliny i większą podatność na infekcję.

W związku z tym, że zarodniki mogą zimować w glebie nawet kilka lat, warto stosować zmianowanie, czyli nie należy uprawiać kukurydzy przez co najmniej 3-4 lata na polu, gdzie wystąpiła choroba. Lepiej także nie niszczyć powstających wiosną narośli i galasów, aby nie powodawać nadmiernego rozsiewania się zarodników i rozszerzania się zasięgu choroby (szczególnie w większych uprawach).
Warto także kupować dobrej jakości, zdrowe nasiona kukurydzy ze sprawdzonych (pewnych źródeł) oraz wybierać odmiany najbardziej odporne na tę chorobę.
Nasz sklep ogrodniczy ▶ Szukasz produktów do ogrodu i pielęgnacji roślin? Sprawdź nasze nowości i promocje. Prezent do każdego zamówienia!
Czy można zwalczać głownie kukurydzy chemicznie?
Nie ma niestety zarejestrowanych skutecznych środków, którymi można byłoby opryskiwać kukurydzę przeciwko głowni kukurydzy. Najskuteczniejszą obecnie i dostępną metodą zwalczania oraz ograniczania głowni jest zaprawianie nasion kukurydzy odpowiednimi fungicydami w postaci zapraw nasiennych.
Wśród zarejestrowanych zapraw nasiennych znajdziemy kilka dedykowanych fungicydów, w tym ALIOS 300 FS (zawierający jako substancję czynną tritikonazol), który chroni nie tylko przed obiema głowniami kukurydzy, ale też najgroźniejszą chorobą tej rośliny, czyli zgorzelą siewek, a także LUMIFLEX i RANCONA 450 FS (zawierające ipkonazol) oraz VIBRANCE 500 FS (zawierający sedaksan), które stosowane są głównie przeciwko głowni pylącej.
Warto w każdym sezonie sprawdzać, jakie fungicydy są zarejestrowane oraz dopuszczone do sprzedaży i użytku w naszym kraju, ponieważ systematycznie wiele środków ochrony roślin (substancji czynnych) jest wycofywanych z obrotu.
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcia tytułowe: fotograf111 / AdobeStock, Malgorzata Wojcik