Pora dojrzewania kukurydzy
Kukurydza cukrowa (Zea mays L. subsp. mays Grupa Saccharata) najlepiej rośnie w ogrodzie w ciepłym, słonecznym i osłoniętym od wiatru miejscu. Najlepsze plony można uzyskać uprawiając ją na średnio żyznym, lekko kwaśnym podłożu. Kukurydza cukrowa dojrzewa w sierpniu i we wrześniu. W tym terminie kolby i ziarna są najsłodsze i najbardziej soczyste.
Kiedy i jak zbierać?
- Aby zebrać kukurydzę cukrową w sierpniu lub wrześniu wyszukuj kolb zwieńczonych jedwabistymi frędzlami – gdy ich kolor ze złotego zmieni się w brązowy, a frędzle stają się suche, to znak, że kolba dojrzewa.
- W tym czasie należy obrać kolbę z liści i sprawdzić, czy wytworzyły się ziarna.
- Następnie wbij paznokieć w ziarenko – jeśli wypłynie z niego mleczny płyn, kukurydza jest gotowa do spożycia.
- Zrywaj kolby, naginając je i przekręcając.
- Po zebraniu kukurydzę od razu je ugotuj i zjedz, zanim ziarna stracą słodycz.
Tekst: Portal ZielonyOgródek.pl, zdjęcie tytułowe: Couleur / Pixabay