Jak wykorzystać krwawnik w naturalnej ochronie roślin?
Krwawnik pospolity (Achillea millefolium) jest rośliną o bogatym składzie chemicznym, zawierającym liczne substancje aktywne. Dzięki temu jest nie tylko cennym ziołem w medycynie naturalnej, ale także skutecznym środkiem ochrony roślin. Wyciąg z krwawnika pomoże zwalczyć choroby roślin, a wywar z krwawnika odstraszy szkodniki.
Wyciąg z krwawnika – naturalna ochrona przed chorobami grzybowymi
Wyciąg z krwawnika jest skutecznym środkiem przeciwgrzybiczym. Może być stosowany profilaktycznie, aby chronić rośliny przed różnymi chorobami grzybowymi – np. mączniakiem prawdziwym i rzekomym oraz kędzierzawością liści brzoskwini.
Jak zrobić?
Przygotowanie wyciągu z krwawnika jest proste. Potrzebujesz 1 kg świeżych ziół z kwiatami lub 100 g suszu. Zalej zioła 10 litrami letniej wody i odstaw na 24 godziny w miejscu zacienionym. Po tym czasie, przecedź płyn i rozcieńcz go wodą w stosunku 1:10. Gotowy wyciąg natychmiast zużyj, opryskując nim rośliny.
Kiedy stosować?
Wyciąg z krwawnika jest naturalnym środkiem, dlatego jego działanie nie jest tak agresywne jak środków chemicznych. Dlatego też, powinien być stosowany profilaktycznie, zanim choroba się rozwinie. Najlepiej opryskiwać rośliny w porze ich kwitnienia.
Wywar z krwawnika – naturalna ochrona przed szkodnikami
Krwawnik jest naturalnym "odstraszaczem" szkodników, dzięki zawartości silnych olejków eterycznych. Wywar z krwawnika może pomóc chronić rośliny przed różnymi szkodnikami, takimi jak mszyce, miodówki, przędziorki, wciornastki czy gąsienice.
Jak zrobić?
Przygotowanie wywaru z krwawnika jest podobne do przygotowania wyciągu. Po 24 godzinach maceracji, nie odcedzaj płynu, ale gotuj go razem z zielem przez około 30 minut. Po ugotowaniu, gorący płyn możesz przelać do słoików, szczelnie zamknąć i przechowywać przez około 3 miesiące w ciemnym miejscu.
Jak stosować?
Po wystudzeniu, wywar jest gotowy do użycia. Bez rozcieńczania opryskuj nim rośliny, na których zauważyłeś pierwsze oznaki obecności szkodników.
Skąd wziąć krwawnik do przygotowania preparatów?
Świeże ziele krwawnika najlepiej zbierać z roślin dzikorosnących z dala od dróg. Krwawnik zbieraj w okresie kwitnienia, czyli od czerwca do września. Najlepiej robić to w słoneczny, suchy dzień, kiedy roślina jest najbardziej nasycona olejkami eterycznymi.
Do przygotowania preparatów można także wykorzystać suszone ziele krwawnika, które jest łatwo dostępne w Internecie. Krwawnik możesz także ususzyć samemu. Po zbiorze susz w cienistym, suchym i dobrze wentylowanym miejscu. Możesz rozłożyć je na papierze lub tkaninie, albo zawiesić pęczki ziela do góry nogami. Unikaj bezpośredniego światła słonecznego, które może zniszczyć cenne składniki rośliny. Po wysuszeniu, ziele krwawnika przechowuj w szczelnie zamkniętych słoikach lub papierowych torebkach w ciemnym i suchym miejscu. Dzięki temu ziele zachowa swoje właściwości przez długi czas.
Pamiętaj, że suszenie ziela krwawnika, jak i innych roślin, powinno odbywać się w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni Celsjusza, aby nie zniszczyć cennych składników aktywnych. Wysoka temperatura może spowodować utratę olejków eterycznych, które są głównym składnikiem aktywnym krwawnika.
Jak wykorzystać ziele krwawnika o przygotowaniu preparatów?
Resztki rośliny po przygotowaniu wywaru lub wyciągu nie muszą jednak trafić na śmietnik. Wrzuć je na kompost – są cennym surowcem roślinnym, który przyspiesza rozkład materii organicznej. Świeże zioła możesz również dodać do pryzmy kompostowej, działając jako naturalny aktywator kompostu.
Tekst: ZO, zdjęcie tytułowe: Birgit Brandlhuber, encierro / Adobe Stock