Czym jest mączniak rzekomy ogórka?
Mączniak rzekomy dyniowatych to choroba grzybowa, która atakuje głównie ogórki i dynie, zarówno w uprawach szklarniowych, jak i w gruncie. Choć objawy mączniaka rzekomego dyniowatych początkowo widać tylko na liściach, choroba w ciągu kilku dni może doprowadzić do zamierania całej rośliny.
Co powoduje chorobę i jakie powoduje objawy?
Chorobę powoduje patogen, organizm grzybopodobny Pseudoperonospora cubensis. Zarodniki wraz z podmuchami wiatru mogą się przenosić na dość duże odległości.
Charakterystyczne objawy mączniaka rzekomego dyniowatych widoczne są przede wszystkim na liściach. Od górnej strony liścia pojawiają się nieregularne plamy, które początkowo są chlorotyczne, a później brunatnieją. Z czasem plamy rozrastają się i łączą ze sobą, aż w końcu obejmują całą powierzchnię liścia. Na dolnej stronie liści pod plamami pojawia się szary nalot, który z czasem ciemnieje i przybiera barwę fioletową. W wyniku porażenia liści rośliny są osłabione, a plon mniejszy.
Mączniak rzekomy ogórka a mączniak prawdziwy ogórka
Mączniak prawdziwy ogórka ma nieco inny przebieg od mączniaka rzekomego. Objawia się powstawaniem mączystego nalotu, ale po obu stronach blaszek liściowych (a najintensywniej na górnej). Nalot jest jaśniejszy, brudnobiały lub szarawy. Przy silnej infekcji liście wyglądają jakby były posypane mąką lub pomalowane wapnem. Porażone liście przedwcześnie obumierają.
Jakie warunki sprzyjają rozwojowi choroby?
Rozwojowi mączniaka rzekomego dyniowatych i szybkiemu zakażaniu roślin sprzyja wysoka wilgotność powietrza oraz chłodne noce z temperaturami od 15-16°C i ciepłe dni z temperaturami 20-25°C. Sprzyjające dla choroby jest wilgotne, deszczowe i wietrzne lato.
Jakie zabiegi profilaktyczne zapobiegają mączniakowi na ogórku?
Zapobieganie mączniakowi rzekomemu dyniowatych polega przede wszystkim na uprawie odmian mało podatnych na tę chorobę, takich jak Ares F1, Edyp F1, Ikar F1. Ważne jest również zakupienie rozsady z pewnego, rzetelnego źródła oraz odkarzanie podłoża po sezonie. W uprawach narażonych na choroby grzybowe unika się odmian podatnych, np. Śremski F1. Dodatkowo, wietrzenie szklarni i tunelów foliowych oraz stymulowanie odporności roślin może pomóc w walce z chorobą.
Jak zwalczać chorobę naturalnie?
Metody ekologiczne zwalczania mączniaka rzekomego dyniowatych obejmują opryskiwanie preparatami roślinnymi własnej produkcji, które są tworzone na bazie chwastów i ziół. Przykładowo, można zastosować gnojówkę z pokrzyw (rozcieńczając ją w proporcji 1:10), lub wywar ze skrzypu polnego (rozcieńczony w stosunku 1:4).
Naturalną ochronę przed mączniakiem rzekomym ogórka zapewniają także biopreparaty na bazie grzybów pasożytniczych, takie jak Polyversum WP 50. Grzyb ten jest niepatogeniczny dla roślin, ale skutecznie zwalcza mączniaka rzekomego, a także szarą pleśń i zgniliznę twardzikową. Dodatkowo stymuluje rośliny do wydajniejszego wzrostu.
Gdy, pomimo stosowania oprysków ekologicznych na ogórkach, dyniach, kawonach, kabaczkach czy cukiniach, zauważalne są symptomy mączniaka rzekomego dyniowatych, zaleca się przeprowadzenie oprysków za pomocą preparatów zawierających miedź lub siarkę.
Czym pryskać na mączniaka rzekomego ogórka?
Do zwalczania mączniaka rzekomego ogórka stosuje się fungicydy. W przypadku wystąpienia objawów choroby, skuteczne są preparaty o działaniu wgłębnym, takie jak Magnifur Finito (dawniej Infinito). Preparat ten zawiera chlorowodorek propamokarbu i fluopikolid, które mają działanie systemicznei wgłębne, dlatego korzysta się z niego zarówno zapobiegawczo jak i interwencyjnie.
Kiedy pryskać ogórki na mączniaka?
Po wystąpieniu pierwszych objawów zaleca się oprysk wcześniej wymienionymi preparatami.
Tekst: Redakcja ZO, zdjęcie tytyłowe: Stefan / Adobe Stock