Jak wykorzystać resztki z kuchni?
Dla jednych to praktyka stara jak świat, dla innych inicjatywa, która nabrała rozpędu w ostatnim czasie ze względu na trend less waste. Jedno jest pewne – kompostowanie to mądry sposób na wykorzystanie odpadów pochodzenia organicznego, które stanowią aż 1/3 domowych śmieci!
Po pierwsze redukujemy liczbę śmieci i odciążamy nasze (i tak przepełnione) kosze na zmieszane produkty, po drugie otrzymujemy pełnowartościowy nawóz, który przyda się w ogrodzie i na balkonie, po trzecie – żyjemy bardziej ekologicznie i troszczymy się o środowisko.
Warto na początek przypomnieć, czym właściwie jest kompostowanie? To naturalna metoda gospodarowania odpadami, która polega na przetwarzaniu materii organicznej w wyniku naturalnych procesów biochemicznych, w których biorą udział różne mikroorganizmy – nicienie, bakterie beztlenowe czy grzyby – oraz tlen, azot i fosfor. Wskutek rozkładu powstaje kompost, czyli bogaty w składniki odżywcze materiał o ziemistym zapachu, który można wykorzystać jako naturalny nawóz w przydomowych ogrodach czy uprawie roślin balkonowych.
W naturalnych warunkach proces możemy zaobserwować w przyrodzie, podziwiając jak natura radzi sobie z opadłymi liśćmi, gałęziami czy uschniętymi roślinami – wyciągając z obumarłej materii składniki mineralne, które zasilą glebę.
Zakładanie przydomowych kompostowników to dobry sposób na wykorzystanie domowych resztek i uzyskanie naturalnego nawozu do użyźnienia gleby. Przekonali się o tym także właściciele balkonów, którzy mogą korzystać z tej formy recyklingu, wybierając nowoczesne wermikompostowniki. Przetwarzajmy bioodpady z głową, bo naprawdę warto!
Do stworzenia domowego nawozu potrzeba odpowiednich warunków. O czym warto pamiętać?
- Podstawą jest kompostownik – można go kupić w gotowej wersji w marketach ogrodniczych albo zrobić samemu z desek lub zaimpregnowanych belek. Warto zastanowić się nad jego usytuowaniem w ogrodzie, bo nie każdy zakątek się nadaje.
- Najlepsze będzie miejsce zacienione i osłonięte od wiatru, najlepiej nieco wzniesione, aby woda opadowa się w nim nie kumulowała.
- Dobrym pomysłem jest ulokowanie kompostownika blisko kwitnących drzew, np. bzu, co sprawi, że zapachy powstające podczas procesów biochemicznych nie będą uciążliwe.
- Najlepszy okres na założenie kompostownika przypada od wiosny do późnej jesieni.
Jak kompostować domowe odpady?
Na tym etapie warto także zastanowić się, w czym będziemy przechowywali organiczne opady w domu. Nikt nie lubi opróżniać worków na śmieci, których zawartość po kilku dniach – mówiąc delikatnie – nie jest najprzyjemniejsza dla nosa i oka.
Warto poznać różne fajne sztuczki i zdecydować się na magazynowanie resztek w materiale, który razem z nimi znajdzie się w kompostowniku! Takim rozwiązaniem może być zastosowanie w domu biodegradowalnych, papierowych worków na śmieci, które możemy z czystym sumieniem pozostawić w kompostowniku (np. worki Paclan For Nature czy też worki na śmieci z naturalnego PLA For Nature).
Warto pamiętać, że używanie takich worków utrudnia dzikim zwierzętom (głównie ptakom "psotnikom") dopieranie się do naszego kompostu.
Z czego będzie się tworzył najlepszy kompost?
Wydaje się to oczywiste, a jednak nie wszystko, co organiczne nadaje się do tego celu. Kompostownik to nie ogrodowy śmietnik – odzwierzęce i niektóre roślinne cząstki nie tylko nie sprzyjają procesowi butwienia, ale także mocno go zaburzają, powodując np. gnicie.
- Odpady kuchenne – obierki z warzyw i owoców, resztki ugotowanego obiadu, rozdrobnione skorupki jaj, fusy po kawie i herbacie
- Odpady ogrodowe – ziemia z doniczek, zwiędłe kwiaty, liście, gałęzie, resztki żywopłotu i skoszona trawa
- Niezadrukowany i miękki papier – np. papier śniadaniowy, chusteczki
Istnieje jednak liczna grupa produktów, których powinniśmy NIE kompostować wcale, albo robić to tylko w niewielkich ilościach. Są to:
- zainfekowane rośliny,
- produkty odzwierzęce takie jak nabiał, mięso, skóry, kości i tłuszcz (zamiast butwieć zaczną gnić, przyciągając muchy i zwierzęta),
- ocet i musztarda (które w za dużych ilościach mogą niekorzystnie wpłynąć na pożyteczne bakterie),
- owoce cytrusowe i banany (niektórzy twierdzą, że ze względu na częste opryski tych owoców nie są one dobre do kompostowania).
Tekst i zdjęcia: na podstawie mat. prasowych – Paclan