Rosną w towarzystwie roślin ozdobnych oraz niektórych warzyw, takich jak np. fasola, kukurydza, ziemniaki, selery czy ogórki. Niektóre z nich, w szczególności Lunga, zajmuje spore przestrzenie, dlatego należy się do tego przygotować. Jeden krzak owocował w 4 pokaźne i długie dynie o pięknym, pomarańczowym miąższu i niemal bezpestkowym wnętrzu. To świetna opcja dla tych, którzy planują spore przetwory z dyni, decydując się jedynie na 1 lub dwie sadzonki. Niestety zdarza się, że jedna z dyń gnije w trakcie lub tuż po urośnięciu. Dlaczego tak się dzieje? Co należy zrobić, aby kolejne przetrwały? Sprawdźcie moją poradę poniżej!
Co zrobić, aby ocalić resztę dyni na krzaku przed gniciem?
Podczas uprawy dyni należy pamiętać, że jest to dość "żarłoczne" warzywo, które potrzebuje składników odżywczych do wzrostu oraz pełnego rozrostu. Jest kilka ważnych zasad, których przestrzegam, aby nie mierzyć się z ryzykiem gnicia owoców. Natomiast, jeżeli na waszym krzaku znajduje się przegniła dynia, koniecznie oberwijcie ją oraz pnącze, które odchodziło wraz z konkretną dynią. Liście oraz kwiaty znajdujące się na nim, nie będą więcej pobierały składników odżywczych, przeznaczonych dla reszty zdrowych dyń. Jak zapobiegać pojawieniu się zgniłych owoców dyni? Poniżej kilka zasad:
- Nigdy nie starajcie się mieć więcej dyni, niż to możliwe - jeżeli widzicie, że roślina słabnie przy wydawaniu coraz większej ilości kwiatów, obetnijcie kilka z nich.
- Owoc dyni zawiązał się na łodydze? W pierwszej kolejności przytnijcie pnącze po 3 liściu, aby wzmocnić całą roślinę.
- W sezonie jesiennym nawoźcie dynię 2 razy w tygodniu za pomocą gnojówki z pokrzywy i żywokostu.
- Dynia, która znajduje się na trawie czy na podmokłym terenie, warto ustawić na skrzynce lub kratce, aby oddzielić ja od podłoża - zminimalizujecie ryzyko gnicia od spodu.
Czy dynia może być zielona w środku? Czy to zawsze świadczy o niedojrzałym miąższu?
Dynia może mieć skórkę pomarańczową, beżową, żółtą lub zieloną. W zależności od odmiany, będzie świadczyła o jej pełni dojrzałości i pysznym smaku. Czy w środku powinna być zielona? Nie, to decyduje o niedojrzałości dyni.
Zdarza się, że dynia z odmiany Hokkaido ma przebarwienia zielonkawe, znajdujące się w okolicach koniuszka, gdzie wcześniej pojawiała się łodyga doprowadzająca składniki pokarmowe.
Taki defekt jest akceptowalny i możemy spokojnie spożywać taki okaz. Jeżeli nie macie pewności, czy dana dynia jest w pełni dojrzała, dobrym sprawdzianem będzie opukiwanie jej z kilku stron. Jeżeli wyłania się pusty pogłos oznacza, że jest gotowa na stół.
Podobnie sprawdzamy w przypadku arbuza. Jeżeli nie wystarcza wam ten sposób, sprawdźcie koniecznie, czy koniuszek dyni robi się suchy i zwiotczały - jeżeli tak, to najwyższa pora, aby ją zebrać!
Zdjęcie tytułowe: Melanie/Andrei / AdobeStock