Czy znasz tę metodę? Uprawa warzyw na słomie – odkryj jej zalety
Uprawa warzyw na słomie nie jest jeszcze zbyt popularna, a może być świetną alternatywą dla uprawy w glebie. Kostki słomy ułatwiają utrzymanie odpowiedniej wilgotności i zapewniają sadzonkom lepszy dostęp do składników pokarmowych – to sprawia, że rośliny są w lepszej kondycji, co przekłada się na obfitsze plony.
Taka uprawa jest przede wszystkim dużo wygodniejsza. Sadzonki umieszcza się w kostkach słomy, co praktycznie eliminuje problem z chwastami – rośliny nie mają dodatkowej konkurencji, a ogrodnik nie musi się martwić odchwaszczaniem. Dodatkowo rośliny są lepiej chronione przed szkodnikami, chorobami i zmiennymi warunkami atmosferycznymi, więc mają lepsze warunki do wzrostu.
Słowa świetnie też zatrzymuje wilgoć, co pozwala zaoszczędzić wodę i jest szczególnie ważne podczas długotrwałej suszy. Jednocześnie praktycznie niemożliwe jest zalanie roślin w słomie, gdyż woda przez nią przepływa. Dużą zaletą uprawy na słomie jest możliwość dalszego wykorzystania słomy po sezonie do ściółkowania lub kompostownika. Niektórzy zostawiają ją na kolejny sezon, sadząc rośliny w innym miejscu kostki.
Wybór odpowiedniej słomy
Do uprawy warzyw na słomie wykorzystuje się słomę w kostkach – ubitą i związaną sznurkiem. Małe kostki, które są wystarczające, kosztują kilka złotych i można je kupić w sklepach ogrodniczych przez Internet. Najlepiej, jeśli jest to słoma z poprzedniego sezonu, która zimę przeleżała na dworze, dzięki temu słoma nasiąknęła wodą, co znacząco ułatwi jej przygotowanie pod uprawy.
Jakie warzywa najlepiej uprawiać na słomie?
Warto wiedzieć, że nie wszystkie warzywa będą dobrze rosły w słomie, gdyż dla niektórych gatunków będzie to środowisko zbyt ciepłe, zbyt wilgotne lub zbyt jałowe (słoma sama w sobie nie zawiera zbyt wielu składników pokarmowych, dlatego należy ją regularnie nawozić). Uprawa na kostkach słomy idealnie sprawdzi się dla warzyw ciepłolubnych np. pomidory, ogórki, papryka, fasolka oraz warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, seler, por, kalarepa i ziemniaki. W słomie dobrze będzie rosła również większość warzyw liściastych, a więc sałata, kapusta, czy nawet zioła.
Przygotowanie kostek słomy do sadzenia
Jak już wspomniano, słoma nie zawiera praktycznie żadnych substancji odżywczych, które są potrzebne roślinom do wzrostu. Sama w sobie jest też dość sucha, dlatego wymaga odpowiedniego przygotowania, które zazwyczaj trwa około miesiąca. Przez ten czas należy na zmianę podlewać i nawozić kostkę – słoma długo zatrzymuje wodę, ale też potrzebuje czasu, aby porządnie nią nasiąknąć. Jak wygląda to w praktyce?
Jednego dnia należy posypać kostkę nawozem, a następnego obficie podlać i tak dalej postępować przez 3 – 4 tygodnie, co oznacza, że przygotowania warto rozpocząć już w marcu. Do nawożenia kostki można wykorzystać kurzy obornik, gnojówką lub gotowymi nawozami bogatymi w azot. Jeśli wykorzystuje się kostkę z poprzedniego sezonu, na którą padał śnieg, to przygotowania można znacząco skrócić w zależności od stopnia zawilgocenia słomy. Trzeba też pamiętać, że kostka ma być dość zwarta, dlatego nie należy ściągać z niej sznurka, a jeśli słoma zaczęła się rozsypywać, to kostkę warto wesprzeć stelażem z drewna lub kamieni.
Sadzenie i pielęgnacja warzyw na słomie
Przed rozpoczęciem nasadzenia w słomie trzeba wyciąć otwory (około 15 cm szerokości i 20 cm głębokości), do których wkłada się ziemię z torfem lub obornikiem. Do tak przygotowanej słomy można sadzić sadzonki.
Dalsza uprawa zależna jest od gatunków warzyw i nie różni się specjalnie od uprawy w glebie. Trzeba jedynie pamiętać, że chociaż dobrze trzyma wilgoć, to nie aż tak dobrze, jak gleba, dlatego warzywa uprawiane w kostce słomy wymagają częstszego podlewania. W przypadku roślin, które wymagają podpory (np. pomidory) lepiej wybierać odmiany karłowate lub stosować cienkie paliki druciane bądź bambusowe, które wbija się w kostkę.
Zalety i wady uprawy na słomie
Uprawa w słomie jest wciąż mało popularna, co wynika głównie z dłuższych przygotowań kostki do uprawy niż gleby. Jednak metoda ta ma wiele zalet:
- ograniczenie wzrostu chwastu;
- lepsza ochrona przed szkodnikami i chorobami;
- brak możliwości przelania roślin – nadmiar wody spłynie do podłoża, a regularnie podlewana słoma dobrze utrzyma wilgoć;
- możliwość szybkiego przeniesienia uprawa, gdy zajdzie taka potrzeba;
- możliwość wykorzystania słomy po zakończeniu uprawy do ściółkowania lub kompostownika;
- wygodna uprawa – rośliny uprawiane na słomie znajdują się wyżej, co niweluje konieczność pracy w niewygodnej pozycji;
- kwiaty posadzone na kostce mogą stanowić naturalną ochronę przed czynnikami zewnętrznymi dla niżej położonych roślin;
- możliwość uprawy w dowolnym miejscu: w tunelu, w glebie, na balkonie, czy tarasie lub na betonie;
- w kostce słomy panuje wyższa temperatura, co ułatwia osiągnięcie dobrych plonów roślin ciepłolubnych. Dlatego słomę zazwyczaj wykorzystuje się do uprawy pomidorów, ogórków, czy truskawek.
Wśród wad można wymienić konieczność częstszego podlewania warzyw. Mimo to korzyści płynące z uprawy przewyższają wady, dlatego warto w kolejnym sezonie wypróbować uprawę na słomie i samemu sprawdzić jej skuteczność.
Tekst: G.T., zdjęcie tytułowe: Agnieszka, Lula4ever / AdobeStock