Jak powstały czarne pomidory?
Wiele osób zastanawia się, skąd się biorą czarne pomidory i czy czasem nie jest to efekt sztucznych modyfikacji genetycznych.
Powstałe w ten sposób rośliny nazywa się hybrydami lub mieszańcami. Odznaczają się one nie tylko niezwykłymi walorami smakowymi, ale i dużą odpornością na choroby i szkodniki.
Jakie odmiany rodzą czarne pomidory?
Czarne pomidory, wbrew nazwie, mogą mieć też skórkę w kolorze bordowym lub ciemnofioletowym. Najbardziej znane i rozpowszechnione odmiany czarnych pomidorów to: Black Cherry, Black Prince i Blackball.
- Black Cherry – rodzi niewielkie owoce, które zgromadzone są w gronach po 8-10 sztuk. Mają przyjemny aromat i słodki smak. Skórka i miąższ są brązowe, dzięki czemu pomidorki często wykorzystywane są jako dekoracja. Pyszne na surowo, np. do kanapek i sałatek.
- Black Prince – odmiana, która nadaje się do bezpośredniego spożycia i przygotowywania przetworów. Miąższ jest bardzo aromatyczny, słodki i soczysty, dlatego pomidory te doskonale sprawdzą się do jedzenia na surowo.
- Blackball – odmiana o okrągłych, drobnych owocach, które są trochę większe od wiśni. Mają bardzo słodki, delikatny smak, co czyni je idealną przekąską i dodatkiem do sałatek. Wyglądają bardzo dekoracyjnie.
Uprawia czarnych pomidorów
Uprawa czarnych pomidorów nie różni się wiele od innych odmian, a zapewnienie im odpowiednich warunków jest niezwykle ważne, jeśli chce się uzyskać smaczne i zdrowe plony. Na co należy zwrócić uwagę, uprawiając czarne pomidory?
Podłoże
Podłoże, w którym mają rosnąć pomidory powinno być żyzne, bogate w próchnicę i przepuszczalne. Najlepiej wykorzystać gotowe podłoże do warzyw, ale dobrze sprawdzi się tez samodzielnie przygotowana mieszanka złożona z piasku, torfu i ziemi gliniastej w równych częściach.
Stanowisko
Pomidory wymagają miejsca osłoniętego od wiatru i dobrze nasłonecznionego, co zapewni odpowiednie wybarwienie owoców i ich słodki smak. Pomidory najczęściej uprawia się pod osłoną: w szklarni lub w tunelu foliowym. Rozsadę wysadza się w połowie maja, kiedy na dworze jest już ciepło.
Podlewanie
Pomidory są dość wrażliwe na suszę, ale źle znoszą również przelanie. Należy je regularnie podlewać tak, aby podłoże było stale wilgotne. Należy przy tym zwracać uwagę, aby nie polewać liści, które są wrażliwe na gnicie.
Nawożenie
Pomidory trzeba nawozić regularnie, gdyż rośliny mają duże wymagania pokarmowe. Najlepiej wykorzystać do tego nawozy do pomidorów, które są odpowiednio zbilansowane. Dobrze sprawdzają się również nawozy długodziałające i inne nawozy wieloskładnikowe. Trzeba jednak pamiętać, że po zawiązaniu się owoców, należy zrezygnować z nawozów o dużej zawartości azotu, który powoduje rozrost zielonych części rośliny.
Tekst Redakcja ZielonyOgródek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: dimasobko / AdobeStock