Difenbachia to popularna roślina pokojowa należąca do rodziny obrazkowatych (Araceae). W mieszkaniach (zależnie od odmiany) osiąga wysokość od 10 do 120cm.

Tworzy wzniesiony pokrój a najbardziej dekoracyjne są duże, nakrapiane liście.

Roślina w pomieszczeniach kwitnie rzadko. Kwiaty są jednopienne - tworzą charakterystyczne kolby. Owocem jest kulista jagoda.

Difenbachia pochodzi z Brazylii i jest uprawiana od około 150 lat. Nazwę nadano jej na cześć sławnego austriackiego ogrodnika cesarskiego - Josepha Dieffenbachia.

Roślina nie jest zbyt wymagająca, ale odradza się uprawianie jej w domach, gdzie znajdują się małe dzieci. Difenbachia uchodzi powiem za jedną z niebezpieczniejszych trujących roślin doniczkowych. Dobrze o tym świadczy fakt, że Indianie używali jej do zatruwania strzał.

Jej sok działa bowiem toksycznie, podrażniająco a spożycie liści przez dziecko może spowodować podrażnienie a nawet tymczasowy paraliż strun głosowych. Roślinę można więc uprawiać ostatecznie w miejscach niedostępnych dla dzieci - np. na wysokich półkach.

Difenbachia preferuje stanowiska jasne lub lekko zacienione. Nie powinna rosnąć na "pełnym słońcu", gdyż może spowodować to poparzenie liści. Najlepiej rośnie w ciepłych (20-25ºC), wilgotnych miejscach - dobrze reaguje na zraszanie. W zimie wymaga chłodniejszych temperatur i rzadszego podlewania. Lubi zasobne, lekko wilgotne podłoża.

Od wiosny do jesieni warto nawozić ją 1-2 razy w tygodniu nawozami dla roślin o ozdobnych liściach. Można ją rozmnażać - przed oddzielanie sadzonek pędowych. Roślina może być porażona przez śnieć i zgniliznę, wtedy najlepiej okresowo ograniczyć podlewanie.

zdjęcie: Forest & Kim Starr