Dlaczego warto suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to doskonała i bardzo prosta metoda, która pozwoli nam na ich długie przechowywanie. Proces polega na odparowaniu wilgoci z grzybów pod wpływem wysokiej temperatury (max 50°C). Ususzone grzyby są twarde, ale pełne leśnego aromatu, który utrzymują nawet przez 2 lata. Zachowują przy tym swoje wyjątkowe właściwości smakowe i odżywcze, które można później łatwo wykorzystać.
Suszone grzyby idealnie sprawdzą się w przygotowaniu wielu dań. Kilka kapeluszy dodanych do zupy, sosu, bigosu lub farszu do pierogów w mig sprawi, że danie zyska wyjątkowy smak i aromat. Nie ma lepszej przyprawy!!! Niektóre suszone grzyby: podgrzybki i prawdziwki są znacznie bardziej aromatyczne niż świeże. Spróbuj koniecznie, jak smakują!
Jakie grzyby można suszyć?
Do suszenia nadaje się większość najpopularniejszych gatunków leśnych grzybów kapeluszowych, jednak nie wszystkie grzyby jadalne się do tego nadają. Najczęściej suszy się grzyby z gąbką na spodzie kapelusza – np. borowiki, prawdziwki, podgrzybki, koźlaki. Grzyby z blaszkami – np.kurki, gąski czy opieńki lepiej jest marynować w occie. Są oczywiście wyjątki – np. blaszkowe: rydze, smardze i kanie doskonale nadają się do suszenia, a gąbczaste: maślaki lepiej nadają się do marynaty.
Pamiętaj! Do suszenia nadają się tylko grzyby jadalne! Jeśli dobrze je znasz, nie będziesz miał problemu z rozpoznaniem gatunków trujących. Jeśli jednak nie masz pewności lub kupiłeś grzyby z niewiadomego źródła, lepiej wyrzuć "wątpliwe" egzemplarze lub oddaj do sprawdzenia specjalistom z Sanepidu.
Jedzenie grzybów zawsze wiąże się z mniejszym lub większym ryzykiem, a uważać należy nie tylko na gatunki trujące! Część z pozoru nieszkodliwych grzybów może stać się niebezpieczna w połączeniu z innymi potrawami, które mamy w naszym codziennym menu. Uważaj, bo grzyby jadalne też mogą spowodować zatrucie!
Jak przygotować grzyby do suszenia?
Suszenie nie jest skomplikowane, ale by grzyby dało się długo przechowywać, trzeba przestrzegać kilku zasad. Oto praktyczne wskazówki:
Jak wybrać grzyby do suszenia? Które wyrzucić?
Do suszenia nadają się tylko grzyby jadalne! Gatunki, co do których nie mamy pewności, powinny jak najszybciej zniknąć z kuchni. Także grzyby jadalne, które są robaczywe, mają widoczną pleśń lub wydają się być nieświeże lepiej wyrzucić do kosza. Nie warto ryzykować zatrucia lub zapleśnienia grzybów w trakcie suszenia.
Jak oczyścić grzyby?
Warto pamiętać, że grzyby, które przygotujemy do suszenia będziemy jeść, dlatego trzeba je dobrze oczyścić. Najlepiej przy pomocy scyzoryka, specjalnego noża lub szczoteczki do grzybów. Dokładnie zdejmujemy wszystkie zanieczyszczenia: igliwie, mech, piasek, ściółkę, ziemię. Nie zdejmujemy skórki z kapeluszy, ogoni można obrać, ale nie jest to konieczne. Bezwzględnie wyrzucamy wszystkie grzyby na których widoczna jest pleść oraz dokładnie wycinamy te fragmenty, które są "robaczywe".
Czy grzyby można umyć?
Nie! Jest to niewskazane, gdyż woda, która wniknie do grzybów (jak do gąbki) podczas mycia, mogłaby znacznie wydłużyć suszenie lub doprowadzić do pleśnienia. Lepiej także zrezygnować z grzybów o wilgotnej skórce (np. maślaków), które bardzo długo schną i często pokrywają się strzępkami pleśni.
Czy do suszenia nadają się kapelusze i nóżki?
Tak, wszystkie kawałki można ususzyć. Warto pamiętać, że kapelusze są bardziej aromatyczne, a nóżki (ogonki) po wyschnięciu są twardsze. Kapelusze (zwłaszcza te duże) warto przekroić w poprzek, by sprawdzić, czy nie są robaczywa. Nóżki lepiej przekroić wzdłuż.
Czy można suszyć duże i małe grzyby?
Czyste grzyby należy pokroić na mniejsze kawałki, aby skrócić czas suszenia i ułatwić ich późniejsze wykorzystanie (mniejsze kawałki mają krótszy czas gotowania). Duże kapelusze i nóżki dobrze jest pokroić plasterki o 1 cm grubości, a małe przeciąć na pół. W wyniku suszenia kawałki znacznie zmniejszą swoje rozmiary. Dlatego małe grzybki zamiast do suszenia lepiej aby trawiły do marynaty. Ważne, by grzyby do suszenia były równej wielkości, ponieważ jest to gwarancją na idealne wysuszenie całej porcji.
Jak suszyć grzyby? 5 popularnych sposobów
Po ich dokładnym oczyszczeniu i pokrojeniu grzybów, czas przejść do głównego etapu, czyli do suszenia. Ale jak to zrobić (najlepiej i najszybciej)? Jest kilka różnych sposobów. Każdy z nich jest efektywny, ale różnią się przede wszystkim zużyciem energii oraz szybkością schnięcia. Możemy wybierać metody tradycyjne – suszenie na słońcu (5), na grzejniki (4), nad kuchenką (3) lub nowocześniejsze i szybsze – wykorzystując piekarnik (2) czy specjalną suszarkę (1). Opisujemy je wszystkie:
1. Suszenie grzybów w suszarce
Specjalna suszarka elektryczna (dehydrator) to zdecydowanie najlepsza metoda suszenia grzybów, ale także owoców, warzyw, ziół i kwiatów. Urządzenie ma kilka poziomów, na których układa się piętrowo grzyby do suszenia. Na dole umieszczony jest wentylator, dzięki któremu ciepłe powietrze (40-50°C) przepływa pomiędzy warstwami. Co kilka godzin trzeba trzeba przekładać warstwy/sita i przekręcać grzyby na druga stronę, by równomiernie się suszyły. Suszenie zwykle trwa 4-6 godzin, a czas zależy od ilości grzybów i ich wilgotności.
2. Suszenie grzybów w piekarniku
To idealna metoda, gdy nie masz suszarki. Grzyby wyłożone na blaszce (lub specjalnej siatce) wyściełanej papierem do pieczenia suszymy w otwartym piekarniku (by wilgoć mogła wydostać się na zewnątrz). Termoobieg i temperatura 40-50°C to idealne warunki, by grzyby powoli, przez kilka godzin wysychały, gdy Ty będziesz planować kolejne grzybobranie. Musisz tylko co jakiś czas obracać grzyby na druga stronę, by równomiernie się ususzyły. Czas suszenia grzybów w piekarniku trwa nawet do 8 godzin
3. Suszenie grzybów na kaloryferze
Ta metoda sprawdzi się dopiero w sezonie grzewczym, gdy nasze kaloryfery będą znowu ciepłe. Na kaloryferze najlepiej rozłożyć pergamin, papier do pieczenia lub śniadaniowy i zrobić w nim niewielkie dziurki. Następnie rozkładamy na nim grzyby i co kilka godzin przekręcamy. Można także nawlec grzyby na nitkę, co ułatwi ich przekręcanie i zapobiegnie spadaniu.
4. Suszenie grzybów nad kuchenką
Wystarczy nawlec grzyby na nitkę i rozwiesić nad kuchenką gazową, by ciepły płomień zaczął proces suszenia. Warto włączać tylko najmniejszy palnik, bo grzyby mają się suszyć wolno w cieple, a nie w gorącu, bo bardzo szybko mogą się spalić!
5. Suszenie grzybów na słońcu
To stara metoda, ale dzisiaj rzadko wykorzystywana. Jest zdecydowanie najtańsza, ale bywa zawodna, gdyż jest mocno uzależniona od pogody, bo wymaga kilku ciepłych i słonecznych dni z rzędu. Grzyby suszymy na ściereczce lub sicie na świeżym powietrzu, w miejscu słonecznym, ale osłoniętym od wiatru. Grzyby warto przykryć gazą, by nie siadały na nich owady i co kilka godzin przekręcać na druga stronę. Na noc chowamy grzyby do wnętrza, by wystawić je na zewnątrz rano. Proces suszenia trwa zwykle kilka dni.
Jak długo i w czym przechowywać suszone grzyby?
Aby suszone grzyby zachowały wszystkie właściwości, smak i aromat należy przechowywać je w szczelnie zamkniętych pojemnikach w chłodnych, zacienionych miejscach. Co jakiś czas warto sprawdzać stan grzybów, bo z łatwością chłoną wilgoć, dlatego też pojemniki powinny być szczelnie zamknięte. Suszone grzyby można przechowywać 1-2 lata. Lepiej nie trzymać ich dłużej, bo "wietrzeją" tracąc aromat i swoje właściwości smakowe i odżywcze.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: andrejbujna, cocoparisienne, kropekk_pl, Waldrebell / Pixabay