Bez lilak to piękna i bardzo lubiana przez Polaków roślina. Służy głównie jako krzew ozdobny, ale nie powinno się pamiętać, że można z niego korzystać również w kuchni – odpowiednio przyrządzony jest pyszny oraz zdrowy. Ma bardzo dobry wpływ na problemy skórne, działa przeciwzapalnie oraz przeciwgorączkowo. Dodatkowo działa moczopędnie, oczyszcza wątrobę i świetnie rozprawia się z pasożytami.
Składniki
- Do przygotowania 1 litra syropu z tej bardzo zdrowej rośliny będziemy potrzebować:
- 3 szklanek kwiatów z lilaka bez listków, gałązek i szypułek
- 3 szklanek cukru
- soku z połowy cytryny
- 3 szklanek wody
Jak przygotować syrop z lilaka?
Jak widać wystarczy tylko kilka prostych składników, aby otrzymać zdrowy syrop.
- W pierwszej kolejności kwiaty umieszczamy w słoiku razem z wyciśniętym sokiem z połówki cytryny.
- Następnie gotujemy wodę z cukrem mieszając od czasu do czasu.
- Gdy nasza mieszanka zacznie wrzeć, to zalewamy nią nasze kwiaty.
- W kolejnym kroku zakrywamy słoik i odstawiamy w chłodne miejsce.
- Jeżeli chcemy trzymać nasz syrop w lodówce, to pamiętajmy aby przed włożeniem całkowicie go wystudzić.
- Przez cztery dni (tyle mniej więcej powinien stać syrop), codziennie potrząsamy słoikiem, aby wszystko idealnie się wymieszało.
- Po upływie zalecanego czasu syrop przelewamy i zużywamy na bieżąco dodając do wody, herbaty bądź naleśników.
Jak przygotować miód z lilaka?
Jeżeli chodzi o przygotowanie miodu z lilaka to najprostszym i niezawodnym sposobem jest zalanie naturalnym miodem kwiatów bzu i pozostawienie na około 3-4 dni. Miód nabierze cudownego aromatu, ale jednocześnie wyciągnie z kwiatów rośliny wszystkie super właściwości zdrowotne. Jak wiadomo miód sam w sobie jest bardzo zdrowy, a w połączeniu z bzem to już w ogóle będzie super mieszanką dbającą o zdrowie. Zarówno przygotowanie syropu jak i miodu jest niezwykle proste i wymaga jedynie odrobiny czasu, oraz spaceru po kwiaty bzu. Jeżeli ktoś jest szczęściarzem to ma we własnym ogrodzie tą super roślinę i wtedy ma pewność że zbiera tylko naturalne, niczym nie pryskane kwiaty.
Zdecydowanie warto wykorzystać bez do przyrządzenia przetworów, będą nam służyć i wspomagać gdy przydarzy się nam na przykład jakaś niepotrzebna infekcja.
Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: Olllympea/Depositphotos