Syrop i miód z lilaka – wyjątkowe słodziki z kwiatów!

Miod syrop z lilaka kwiatow, fot. Olllympea - Depositphotos

Lilak cudownie pachnąca roślina o przepięknych kwiatach szeroko znana jako bez. Warto wiedzieć, że jej kwiaty są w pełni jadalne! W naszym wpisie podpowiemy jak przygotować zdrowy, pyszny i wspaniale pachnący syrop z lilaka i podpowiemy jak szybko przygotować z niego miód.

Posłuchaj
00:00
3

Bez lilak to piękna i bardzo lubiana przez Polaków roślina. Służy głównie jako krzew ozdobny, ale nie powinno się pamiętać, że można z niego korzystać również w kuchni – odpowiednio przyrządzony jest pyszny oraz zdrowy. Ma bardzo dobry wpływ na problemy skórne, działa przeciwzapalnie oraz przeciwgorączkowo. Dodatkowo działa moczopędnie, oczyszcza wątrobę i świetnie rozprawia się z pasożytami.

Składniki

  • Do przygotowania 1 litra syropu z tej bardzo zdrowej rośliny będziemy potrzebować:
  • 3 szklanek kwiatów z lilaka bez listków, gałązek i szypułek
  • 3 szklanek cukru
  • soku z połowy cytryny
  • 3 szklanek wody

Jak przygotować syrop z lilaka?

Jak widać wystarczy tylko kilka prostych składników, aby otrzymać zdrowy syrop.

  1. W pierwszej kolejności kwiaty umieszczamy w słoiku razem z wyciśniętym sokiem z połówki cytryny.
  2. Następnie gotujemy wodę z cukrem mieszając od czasu do czasu.
  3. Gdy nasza mieszanka zacznie wrzeć, to zalewamy nią nasze kwiaty.
  4. W kolejnym kroku zakrywamy słoik i odstawiamy w chłodne miejsce.
  5. Jeżeli chcemy trzymać nasz syrop w lodówce, to pamiętajmy aby przed włożeniem całkowicie go wystudzić.
  6. Przez cztery dni (tyle mniej więcej powinien stać syrop), codziennie potrząsamy słoikiem, aby wszystko idealnie się wymieszało.
  7. Po upływie zalecanego czasu syrop przelewamy i zużywamy na bieżąco dodając do wody, herbaty bądź naleśników.

Jeżeli chcemy aby syrop z lilaka postał nieco dłużej należy go pasteryzować.

Jak przygotować miód z lilaka?

Jeżeli chodzi o przygotowanie miodu z lilaka to najprostszym i niezawodnym sposobem jest zalanie naturalnym miodem kwiatów bzu i pozostawienie na około 3-4 dni. Miód nabierze cudownego aromatu, ale jednocześnie wyciągnie z kwiatów rośliny wszystkie super właściwości zdrowotne. Jak wiadomo miód sam w sobie jest bardzo zdrowy, a w połączeniu z bzem to już w ogóle będzie super mieszanką dbającą o zdrowie. Zarówno przygotowanie syropu jak i miodu jest niezwykle proste i wymaga jedynie odrobiny czasu, oraz spaceru po kwiaty bzu. Jeżeli ktoś jest szczęściarzem to ma we własnym ogrodzie tą super roślinę i wtedy ma pewność że zbiera tylko naturalne, niczym nie pryskane kwiaty.

Zdecydowanie warto wykorzystać bez do przyrządzenia przetworów, będą nam służyć i wspomagać gdy przydarzy się nam na przykład jakaś niepotrzebna infekcja.

Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: Olllympea/Depositphotos

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Lilak pospolity / Bez lilak Syringa vulgaris

Lilak Meyera Syringa meyeri

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści