Nalewka z lilaka – zrób własny, kwietny trunek

Nalewa z lilaka, fot. slivin.ev.gmailcom - Depositphotos

Nalewki, naleweczki i różne inne trunki można wykonywać właściwie z dowolnych owoców i roślin. Dziś przedstawimy przepis na nalewkę z lilaka czyli naszego pięknego i pospolitego bzu! Zbierz kwiaty, sprawdź, czy masz wszystkie składniki i zaczynamy!

Posłuchaj
00:00
3

Nalewka z kwiatów lilaka oprócz walorów smakowych ma również oczywiście właściwości lecznicze. Spożywana w chorobach nerek przyniesie ulgę ponieważ ma działanie moczopędne. Działania także napotnie, a okłady z tej właśnie nalewki przykładane na bolące stawy dadzą szybkie uśmierzenie bólu. Przygotowanie takiej nalewki z lilaka jest łatwe i szybkie. Nie wymaga żadnych skomplikowanych zabiegów. Przyda się odrobina cierpliwości aby potrząsać słoikiem przez 8 dni, ale robimy to tylko raz dziennie, więc to żadna skomplikowana praca. Taka nalewka to samo zdrowie zamknięte w butelce, jest naturalna i bardzo zdrowa.

Każdy miłośnik nalewek zdecydowanie powinien mieć taki egzemplarz w swoim barku. Maj jest jedynym miesiącem kiedy możemy wykorzystać kwiaty bzu, więc nie czekajmy ani chwili dłużej i bierzmy się do produkcji.

Składniki

Do przygotowania nalewki z bzu będziemy potrzebować:

  • kwiatów lilaka (ok. 3-4 duże kiście/kwiatostany bzu)
  • 500 ml spirytusu
  • 200 ml wody
  • 250 ml ciepłej wody
  • 75 g cukru (oczywiście mogą być zamienniki, np. ksylitol)
  • sok z cytryny

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności dodajmy do spirytusu 200 ml wody aby go rozcieńczyć do 70% mocy.
  2. Zebrane kwiaty lilaka oczyszczamy z liści i gałązek i wkładamy do słoika.
  3. Następnie zalewamy je naszym 70% alkoholem, zamykamy szczelnie słoik i odstawiamy na 5 dni w zimne i ciemne miejsce.
  4. Należy zapamiętać aby każdego dnia potrząsnąć słoikiem w celu wydobycia jak największej ilości ekstraktu.
  5. Kiedy minie 5 dni, to przelewamy alkohol do butelki, a kwiaty zalewamy sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem.
  6. Tak przygotowane odstawiamy na 3 dni pamiętając o potrząsaniu słoikiem.
  7. Po upływie trzech dni syrop który się wytworzył przelewamy do innego naczynia, a kwiaty zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na około 4 godziny.
  8. Następnie wyciskamy dokładnie kwiaty, łączymy ze sobą alkohol, syrop i płyn. Całość odstawiamy na minimum 2 miesiące.

Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: slivin.ev.gmailcom/Depositphotos

Tematy
Powiązane artykuły
Nowe treści z tej kategorii
Powiązane rośliny

Lilak pospolity / Bez lilak Syringa vulgaris

Lilak Meyera Syringa meyeri

Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone! Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery