Logo
Logo
3
Okazje

Nalewka z lilaka – zrób własny, kwietny trunek

Nalewki, naleweczki i różne inne trunki można wykonywać właściwie z dowolnych owoców i roślin. Dziś przedstawimy przepis na nalewkę z lilaka czyli naszego pięknego i pospolitego bzu! Zbierz kwiaty, sprawdź, czy masz wszystkie składniki i zaczynamy!

 

Nalewka z kwiatów lilaka oprócz walorów smakowych ma również oczywiście właściwości lecznicze. Spożywana w chorobach nerek przyniesie ulgę ponieważ ma działanie moczopędne. Działania także napotnie, a okłady z tej właśnie nalewki przykładane na bolące stawy dadzą szybkie uśmierzenie bólu. Przygotowanie takiej nalewki z lilaka jest łatwe i szybkie. Nie wymaga żadnych skomplikowanych zabiegów. Przyda się odrobina cierpliwości aby potrząsać słoikiem przez 8 dni, ale robimy to tylko raz dziennie, więc to żadna skomplikowana praca. Taka nalewka to samo zdrowie zamknięte w butelce, jest naturalna i bardzo zdrowa.

Każdy miłośnik nalewek zdecydowanie powinien mieć taki egzemplarz w swoim barku. Maj jest jedynym miesiącem kiedy możemy wykorzystać kwiaty bzu, więc nie czekajmy ani chwili dłużej i bierzmy się do produkcji.

Składniki

Do przygotowania nalewki z bzu będziemy potrzebować:

  • kwiatów lilaka (ok. 3-4 duże kiście/kwiatostany bzu)
  • 500 ml spirytusu
  • 200 ml wody
  • 250 ml ciepłej wody
  • 75 g cukru (oczywiście mogą być zamienniki, np. ksylitol)
  • sok z cytryny

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności dodajmy do spirytusu 200 ml wody aby go rozcieńczyć do 70% mocy.
  2. Zebrane kwiaty lilaka oczyszczamy z liści i gałązek i wkładamy do słoika.
  3. Następnie zalewamy je naszym 70% alkoholem, zamykamy szczelnie słoik i odstawiamy na 5 dni w zimne i ciemne miejsce.
  4. Należy zapamiętać aby każdego dnia potrząsnąć słoikiem w celu wydobycia jak największej ilości ekstraktu.
  5. Kiedy minie 5 dni, to przelewamy alkohol do butelki, a kwiaty zalewamy sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem.
  6. Tak przygotowane odstawiamy na 3 dni pamiętając o potrząsaniu słoikiem.
  7. Po upływie trzech dni syrop który się wytworzył przelewamy do innego naczynia, a kwiaty zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na około 4 godziny.
  8. Następnie wyciskamy dokładnie kwiaty, łączymy ze sobą alkohol, syrop i płyn. Całość odstawiamy na minimum 2 miesiące.

Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: slivin.ev.gmailcom/Depositphotos

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (10)
Powiązane rośliny
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu