Nalewka z kwiatów lilaka oprócz walorów smakowych ma również oczywiście właściwości lecznicze. Spożywana w chorobach nerek przyniesie ulgę ponieważ ma działanie moczopędne. Działania także napotnie, a okłady z tej właśnie nalewki przykładane na bolące stawy dadzą szybkie uśmierzenie bólu. Przygotowanie takiej nalewki z lilaka jest łatwe i szybkie. Nie wymaga żadnych skomplikowanych zabiegów. Przyda się odrobina cierpliwości aby potrząsać słoikiem przez 8 dni, ale robimy to tylko raz dziennie, więc to żadna skomplikowana praca. Taka nalewka to samo zdrowie zamknięte w butelce, jest naturalna i bardzo zdrowa.
Każdy miłośnik nalewek zdecydowanie powinien mieć taki egzemplarz w swoim barku. Maj jest jedynym miesiącem kiedy możemy wykorzystać kwiaty bzu, więc nie czekajmy ani chwili dłużej i bierzmy się do produkcji.
Składniki
Do przygotowania nalewki z bzu będziemy potrzebować:
- kwiatów lilaka (ok. 3-4 duże kiście/kwiatostany bzu)
- 500 ml spirytusu
- 200 ml wody
- 250 ml ciepłej wody
- 75 g cukru (oczywiście mogą być zamienniki, np. ksylitol)
- sok z cytryny
Przygotowanie
- W pierwszej kolejności dodajmy do spirytusu 200 ml wody aby go rozcieńczyć do 70% mocy.
- Zebrane kwiaty lilaka oczyszczamy z liści i gałązek i wkładamy do słoika.
- Następnie zalewamy je naszym 70% alkoholem, zamykamy szczelnie słoik i odstawiamy na 5 dni w zimne i ciemne miejsce.
- Należy zapamiętać aby każdego dnia potrząsnąć słoikiem w celu wydobycia jak największej ilości ekstraktu.
- Kiedy minie 5 dni, to przelewamy alkohol do butelki, a kwiaty zalewamy sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem.
- Tak przygotowane odstawiamy na 3 dni pamiętając o potrząsaniu słoikiem.
- Po upływie trzech dni syrop który się wytworzył przelewamy do innego naczynia, a kwiaty zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na około 4 godziny.
- Następnie wyciskamy dokładnie kwiaty, łączymy ze sobą alkohol, syrop i płyn. Całość odstawiamy na minimum 2 miesiące.
Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: slivin.ev.gmailcom/Depositphotos