Lilak posiada wiele właściwości leczniczych. Stosowany zewnętrznie świetnie się sprawdzi przy problemach ze skórą, przyspieszy gojenie ran i zadziała antyseptycznie. Ten wszędobylski krzew nazywany też bzem oczyszcza też wątrobę, walczy z pasożytami i grzybami, i przede wszystkim jest lekko przeciwzapalny. Dowiedz się, jak przygotować herbatę z jego pachnących kwiatów, by korzystać z dobrodziejstw w nich zawartych.
Jak przygotować herbatę z kwiatów lilaka?
Zbiór kwiatów
Aby przygotować herbatkę z lilaka będziemy potrzebować oczywiście kwiatów tej rośliny. Zbieramy zawsze suche kwiaty z miejsc oddalonych od dróg, tak aby byłe czyste i wolne od zanieczyszczeń.
Fermentacja
Najlepiej wziąć litrowy słoik i kwiaty oczywiście bez liści i gałązek wrzucać do słoika i jednocześnie ugniatać, aby zmieściło się ich jak najwięcej. Gdy już słoik mamy pełny kwiatów bzu, to szczelnie go zamykamy i odstawiamy do fermentacji. Jeżeli na zewnątrz panuje upał, to możemy tam wystawić nasz słoik, jeśli jednak nie ma zbyt wysokiej temperatury to ratujemy się piekarnikiem.
Zasada jest prosta kwiaty w zamkniętym słoiku trzymamy do momentu aż stracą kolor i staną się białe.
Po tym etapie otwieramy słoik i wysypujemy kwiaty najlepiej na blaszkę do pieczenia. Po kontakcie z powietrzem automatycznie zbrązowieją i jest to normalna reakcja.
Suszenie
Kolejnym etapem jest suszenie naszych aromatycznych kwiatuszków. Suszenie może odbywać się w słonecznym i przewiewnym miejscu, bądź przy pomocy piekarnika. Jeżeli korzystamy z elektrycznego urządzenia to nastawmy go na 50 stopni i pamiętajmy aby lekko uchylić drzwiczki. Nasze kwiaty będą gotowe gdy będą sypkie i pozbawione całkowicie wilgoci.
Jak stosować i pić herbatę z lilaka?
Jedna łyżeczka herbatki wystarczy na zaparzenie jednej filiżanki. Herbata z lilaka jest delikatna i bardzo zdrowa. Niestety po fermentacji i suszeniu zapach się zmienia, natomiast w dalszym ciągu jest wyczuwalny aromat niezwykłych połączeń jakby odrobina migdałów, karmelu i sianka.
Bez wątpienia każdy powinien spróbować przygotować taką herbatkę, aby własnym podniebieniem i nosem poczuć smak i zapach tego niezwykłego napoju. Wypijana codziennie przynajmniej jedna filiżanka z pewnością wzmocni cały organizm.
Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: arcadi1962/Depositphotos