Konfitura z lilaka – pyszny dżem z kwiatów bzu!

Komfitura z kwiatow lilaka, fot. Olllympea - Depositphotos

Lilak nazywany bzem, to cudownie pachnąca roślina, którą powszechnie uprawia się w europejskich ogrodach. Kwiaty tego krzewu nie tylko zdobią i pięknie pachną, ale również wspaniale smakują! Można przygotować z niech wiele specjałów, między innymi konfiturę. Jeżeli więc chcemy spróbować tej pysznej i pachnącej konfitury, musimy się za to zabrać w maju – w czasie kwitnienia lilaków. Całe przygotowanie nie jest skomplikowane, wręcz przeciwnie jest bardzo proste. Zaczynamy!

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
6

Bez jest bardzo zdrową rośliną która pomaga na wiele dolegliwości zarówno skórnych jak i na przykład trawiennych. Zdecydowanie taka konfitura w domu to prawdziwy skarb. Szczególnie może przydać się zimą gdy odporność organizmu spada. Lilak również bardzo dobrze wspiera organizm w walce z przeziębieniami.

Konfitury można używać do herbaty, do naleśników i do pączków. Z pewnością będzie to ciekawa i smakowita odmiana dla tradycyjnego dżemu. Wystarczy wyobrazić sobie zimowy poranek i na stole gorące tosty i konfiturę z lilaka, która roztacza swój cudowny aromat po całym domu... Nie warto czekać i należy brać się do pracy od razu, tym bardziej że właśnie bzy zakwitły co potwierdza że jest to idealna pora na przygotowanie tego specjału.

Co potrzeba do zrobienia konfitury z lilaka?
Składniki

Aby przygotować 5 małych słoiczków konfitury z lilaka będziemy potrzebować:

  • 4 szklanki kwiatów lilaka
  • 3 szklanki gorącej wody
  • sok z 1 pomarańczy lub grejpfruta
  • 1,5 szklanki cukru (białego, brązowego, ksylitolu... do wyboru)
  • 2,5 łyżeczki pektyny

Według własnego gustu można jeszcze dodać wanilii, cynamonu bądź dowolnego ulubionego aromatu. Tak naprawdę wszystko zależy od naszej inwencji twórczej i upodobań smakowych oraz zapachowych.

Jak zrobić konfiturę z lilaka?
Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności oddzielamy kwiaty od gałązek i listków
  2. Kwiaty wrzucamy do garnka lub innego pojemnika, który można przykryć, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na minimum 12 godzin.
  3. Po tym odsączamy kwiaty, a powstały sok gotujemy ok 30 minut z pozostałymi składnikami.
  4. Gotowanie na małym ogniu pozwoli zagęścić naszą konfiturę. W tym momencie do powstałej konfitury można dodać odsączone wcześniej kwiaty (lub zebrać trochę zupełnie świeżych), ponieważ są one w pełni jadalne.
  5. Gotową mieszankę gdy jest jeszcze gorąca przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

Gotowe!

Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: Olllympea/Depositphotos


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Lilak pospolity / Bez lilak Syringa vulgaris

Lilak Meyera Syringa meyeri

Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści