Zostań w domu, zamów taniej!
Nie wychodź z domu i zamów online swoje ulubione pisma 20% taniej. Skorzystaj z kodu rabatowego: czytajwdomu
Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2020
52
Do góry

Torcik z kwiatami fiołków

Pod koniec marca i w kwietniu na trawnikach oraz pod krzewami pojawiają się szafirowoniebieskie fiołki. Są niepozorne, nieraz ledwo wystające spod zeszłorocznych liści (osiągają 5-10 cm wysokości) i słodko pachną. Zwykle wykorzystuje się jako kwiaty cięte, do bukiecików. Mało kto wie, że fiołki mają też właściwości lecznicze, a ich kwiaty można wykorzystywać do przyrządzania deserów i sałatek. Zobacz, jak łatwo zrobić apetycznie wyglądający torcik z kwiatami fiołków.

Przeczytaj także
Praktyczne i piękne prezenty dla modnej ogrodniczki | Burgon&Ball
Przeczytaj także
Praktyczne i piękne prezenty dla modnej ogrodniczki | Burgon&Ball
W ogrodzie o każdej porze roku mamy coś do zrobienia. Sadzenie, odchwaszczanie, przycinanie, zbieranie warzyw i owoców... to tylko niektóre z...

Fiołek wonny (Viola odorata) to nasza rodzima bylina, którą można spotkać zarówno na niżu, jak i w niskich partiach gór. Tworzy niepozorne kępki. W lecznictwie ludowym ta drobna roślinka wykorzystywana była jako środek wykrztuśny (suszone ziele z korzeniami). Stwierdzono również, że fiołek ma działanie napotne i przeciwgorączkowe. W kosmetyce olejek pozyskiwany w kwiatów fiołka wonnego wykorzystuje się do produkcji perfum. Wczesną wiosną, gdy tylko fiołki pojawią się w ogrodzie, można zrywać ich kwiatki i dekorować nimi desery.

Torcik bezowy z fiołkami fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka, Hans Braxmeier/Pixabay

Przepis na torcik bezowy z fiołkami

  • Ubijamy na sztywno pianę z 2 średnich jajek, dodając do niej szczyptę soli.
  • Gdy piana będzie ubita należy stopniowo wmieszać w nią cukier (1/3 szklanki), do momentu aż powstanie gładka, błyszcząca masa.
  • Łyżeczką do herbaty formować mini bezy kładąc je na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
  • Każda bezę udekorować jednym kwiatkiem fiołka.
  • Piec około 1 godziny i 10 minut w piekarniku nagrzanym do 110°C.
  • Upieczone bezy studzimy w otwartym piekarniku.
  • Wystudzone bezy układamy na porcji bitej śmietany.
  • Torcik można ozdobić owocami, np. wiśniami, truskawkami, czerwonymi porzeczkami lub malinami.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Warto przeczytać

Komentarze

Powiązane rośliny
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)
ŚWIĘTA
Na czasie
ŚWIĘTA
Zobacz więcej
Array
(
    [0] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 28383
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => urban-jungle-czyli-modne-kwiaty-w-twoim-domu
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

    [1] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 50801
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => las-w-sloiku-jak-zrobic-gdzie-kupic-jakie-rosliny-wybrac
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

)
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu