Logo
Logo

Bezowy torcik z kwiatami fiołków – tak smakuje wiosna!

Pod koniec marca i w kwietniu na trawnikach oraz pod krzewami pojawiają się szafirowoniebieskie fiołki. Są niepozorne, nieraz ledwo wystające spod zeszłorocznych liści (osiągają 5-10 cm wysokości) i słodko pachną. Zwykle wykorzystuje się jako kwiaty cięte, do bukiecików. Mało kto wie, że fiołki mają też właściwości lecznicze, a ich kwiaty można wykorzystywać do przyrządzania deserów i sałatek. Zobacz, jak łatwo zrobić apetycznie wyglądający torcik z kwiatami fiołków.

Fiołek wonny (Viola odorata) to nasza rodzima bylina, którą można spotkać zarówno na niżu, jak i w niskich partiach gór. Tworzy niepozorne kępki. W lecznictwie ludowym ta drobna roślinka wykorzystywana była jako środek wykrztuśny (suszone ziele z korzeniami). Stwierdzono również, że fiołek ma działanie napotne i przeciwgorączkowe. W kosmetyce olejek pozyskiwany w kwiatów fiołka wonnego wykorzystuje się do produkcji perfum. Wczesną wiosną, gdy tylko fiołki pojawią się w ogrodzie, można zrywać ich kwiatki i dekorować nimi desery.

Torcik bezowy z fiołkami fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka, Hans Braxmeier/Pixabay

Przepis na torcik bezowy z fiołkami

  • Ubijamy na sztywno pianę z 2 średnich jajek, dodając do niej szczyptę soli.
  • Gdy piana będzie ubita należy stopniowo wmieszać w nią cukier (1/3 szklanki), do momentu aż powstanie gładka, błyszcząca masa.
  • Łyżeczką do herbaty formować mini bezy kładąc je na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
  • Każda bezę udekorować jednym kwiatkiem fiołka.
  • Piec około 1 godziny i 10 minut w piekarniku nagrzanym do 110°C.
  • Upieczone bezy studzimy w otwartym piekarniku.
  • Wystudzone bezy układamy na porcji bitej śmietany.
  • Torcik można ozdobić owocami, np. wiśniami, truskawkami, czerwonymi porzeczkami lub malinami.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Autor
Bezowy torcik z kwiatami fiołków – tak smakuje wiosna!
Bezowy torcik z kwiatami fiołków – tak smakuje wiosna!
Barbara Walicka

Chętnie używa glinianych czy kamionkowych naczyń, a do mieszania – drewnianych łyżek; jest zdania, że z takimi przedmiotami łatwiej się zaprzyjaźnić, ponadto lepiej zapamiętują smaki. W rodzinnych zapiskach wyszukuje dawno zapomniane przepisy. W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże. Najchętniej wyprawia się na Saharę. Pisze wiersze i opowiadania, w których często poważne wątki opatruje zaskakującą humorystyczną pointę.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (2)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl