Fiołek wonny (Viola odorata) to nasza rodzima bylina, którą można spotkać zarówno na niżu, jak i w niskich partiach gór. Tworzy niepozorne kępki. W lecznictwie ludowym ta drobna roślinka wykorzystywana była jako środek wykrztuśny (suszone ziele z korzeniami). Stwierdzono również, że fiołek ma działanie napotne i przeciwgorączkowe. W kosmetyce olejek pozyskiwany w kwiatów fiołka wonnego wykorzystuje się do produkcji perfum. Wczesną wiosną, gdy tylko fiołki pojawią się w ogrodzie, można zrywać ich kwiatki i dekorować nimi desery.
Fot. Barbara Walicka, Hans Braxmeier/Pixabay |
Przepis na torcik bezowy z fiołkami
- Ubijamy na sztywno pianę z 2 średnich jajek, dodając do niej szczyptę soli.
- Gdy piana będzie ubita należy stopniowo wmieszać w nią cukier (1/3 szklanki), do momentu aż powstanie gładka, błyszcząca masa.
- Łyżeczką do herbaty formować mini bezy kładąc je na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
- Każda bezę udekorować jednym kwiatkiem fiołka.
- Piec około 1 godziny i 10 minut w piekarniku nagrzanym do 110°C.
- Upieczone bezy studzimy w otwartym piekarniku.
- Wystudzone bezy układamy na porcji bitej śmietany.
- Torcik można ozdobić owocami, np. wiśniami, truskawkami, czerwonymi porzeczkami lub malinami.
Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka