Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2020
29
Do góry

Powidła z owoców ałyczy

Przez wiele osób śliwa wiśniowa, czyli tzw ałycza traktowana jest niesprawiedliwie, jako chwast – rośnie byle gdzie, owoc jest drobny, a jego drylowanie żmudne. Ci, którzy nie doceniają tego gatunku, powinni zrewidować swój pogląd – jej małe żółte lub czerwone owocki są bogate w potas, mają dużą zawartość pektyny i działają pozytywnie na układ trawienny. A smak? Jedyny w swoim rodzaju.

Ałycza (Prunus cerasifera) to odporna na mrozy roślina osiągająca ok. 3-6 metrów wysokości. Kwitnie na biało w maju. Drobne owoce (kuliste, żółte lub czerwonawe) osiągają 2-3 cm średnicy i mają kwaskowaty smak i dojrzewają już w lipcu-sierpniu. Można je jeść na surowo, ale szybko się psują. Więc lepiej przeznaczyć je na przetwory (np. powidła).

Ałycza jest efektowną roślinę przede wszystkim w czasie kwitnienia. Można ją przycinać i wykorzystywać do tworzenia formowanych i nieformowanych żywopłotów.

Co zawierają owoce ałyczy

  • witaminy (C, A);
  • sole mineralne (potas, żelazo, fosfor, magnez);
  • pektyny;
  • garbniki.

Fot. Barbara Walicka, Ewa Roguska

Przepis na powidła z owoców ałyczy

  • Umyte owoce dobrze odsączyć i wsypać do dużego garnka, po czym postawić na najmniejszym ogniu pod przykryciem.
  • Gdy się uduszą we własnym soku, wystudzić i wykładać porcjami chochelką na mały talerz, aby wybrać palcami pestki. W ten sposób przy wybieraniu pestek traci się najmniej miąższu i soku.
  • Miąższ przełożyć do rondla z grubym dnem, doprowadzić do zagotowania na najmniejszym ogniu.
  • Dodać cukier (ilość zależy od własnych upodobań i kwaśności owoców).
  • Gdy mirabelki mocno zgęstnieją dodać miód (nawet szklankę na 4-litrowy garnek).
  • Gorącą masę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i zapasteryzować, po czym ustawić do góry dnem. 
  • Powidła z mirabelek doskonale nadają się do naleśników, przekładania słodkich ciast (np. piernika) i kruchego ciasta. Można je też podawać (posypane grubo siekanymi migdałami) do pieczeni cielęcej, indyczej lub gęsiej.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Warto przeczytać

Powiązane rośliny
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (4)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
TRAWNIK
Na czasie
TRAWNIK
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 14, Sentencja nr:5
Tydzień 14, Sentencja nr:5
Jeśli na trawniku pojawił się mech, dobrze jest przeprowadzić piaskowanie. Zabieg ten poprawi porowatość i przepuszczalność podłoża, a tym samym umożliwi wzrost nowym źdźbłom trawy.
Tydzień 14, Sentencja nr:4
Tydzień 14, Sentencja nr:4
Do połowy kwietnia można sadzić rośliny balotowane (z bryłą korzeniową ściśle owiniętą tkaniną jutową).
Tydzień 14, Sentencja nr:3
Tydzień 14, Sentencja nr:3
Drzewa owocowe (śliwy, grusze, jabłonie) warto prześwietlić, aby rozluźnić korony i dopuścić światło do ich wnętrza. Pamiętajmy, że jednorazowo można usunąć nie więcej niż 15% korony, a rany po usuniętych gałęziach należy posmarować maścią ogrodniczą. Nie powinno się ciąć starych i grubych gałęzi, gdyż powstające rany są duże i źle się...
Tydzień 14, Sentencja nr:2
Tydzień 14, Sentencja nr:2
Pamiętajmy o zwałowaniu trawnika. Zabieg ten polega na dociśnięciu walcem kęp trawy, które z powodu zamarzania i odmarzania gleby zostały wypchnięte ponad powierzchnię gruntu.
Tydzień 14, Sentencja nr:1
Tydzień 14, Sentencja nr:1
W kwietniu rozpoczyna się intensywny wzrost traw. Wymaga to rozpoczęcia cotygodniowego koszenia, które sprzyja prawidłowemu krzewieniu darni.
Twoja strona ogrodu