Powidła z owoców ałyczy (śliwy wiśniowej) – jest pyszna!

Powidła z mirabalek

Przez wiele osób śliwa wiśniowa, czyli tzw ałycza traktowana jest niesprawiedliwie, jako chwast – rośnie byle gdzie, owoc jest drobny, a jego drylowanie żmudne. Ci, którzy nie doceniają tego gatunku, powinni zrewidować swój pogląd – jej małe żółte lub czerwone owocki są bogate w potas, mają dużą zawartość pektyny i działają pozytywnie na układ trawienny. A smak? Jedyny w swoim rodzaju.

Posłuchaj
00:00
50
Spis treści
Jak wygląda ałycza? Kiedy jej owoce dojrzewają? Czy owoce ałyczy są wartościowe? Co zawierają? Przepis na śliwkowe powidła

Ałycza (Prunus cerasifera) to odporna na mrozy roślina osiągająca ok. 3-6 metrów wysokości. Kwitnie na biało w maju. Drobne owoce (kuliste, żółte lub czerwonawe) osiągają 2-3 cm średnicy i mają kwaskowaty smak i dojrzewają już w lipcu-sierpniu. Można je jeść na surowo, ale szybko się psują. Więc lepiej przeznaczyć je na przetwory (np. powidła).

Ałycza jest efektowną rośliną przede wszystkim w czasie kwitnienia. Można ją przycinać i wykorzystywać do tworzenia formowanych i nieformowanych żywopłotów.

Co zawierają owoce ałyczy

  • witaminy (C, A);
  • sole mineralne (potas, żelazo, fosfor, magnez);
  • pektyny;
  • garbniki.

Fot. Barbara Walicka, Ewa Roguska

Przepis na powidła z owoców ałyczy

  • Umyte owoce ałyczy dobrze odsączyć i wsypać do dużego garnka, po czym postawić na najmniejszym ogniu pod przykryciem.
  • Gdy się uduszą we własnym soku, wystudzić i wykładać porcjami chochelką na mały talerz, aby wybrać palcami pestki. W ten sposób przy wybieraniu pestek traci się najmniej miąższu i soku.
  • Miąższ przełożyć do rondla z grubym dnem, doprowadzić do zagotowania na najmniejszym ogniu.
  • Dodać cukier (ilość zależy od własnych upodobań i kwaśności owoców).
  • Gdy duszone owoce mocno zgęstnieją dodać miód (nawet szklankę na 4-litrowy garnek).
  • Gorącą masę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i zapasteryzować, po czym ustawić do góry dnem. 
  • Powidła z ałyczy doskonale nadają się do naleśników, przekładania słodkich ciast (np. piernika) i kruchego ciasta. Można je też podawać (posypane grubo siekanymi migdałami) do pieczeni cielęcej, indyczej lub gęsiej.


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Ałycza / Śliwa wiśniowa Prunus cerasifera

Śliwa tarnina Prunus spinosa

Śliwa domowa Prunus domestica

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści