Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
29
Do góry

Powidła z owoców ałyczy

Przez wiele osób śliwa wiśniowa, czyli tzw ałycza traktowana jest niesprawiedliwie, jako chwast – rośnie byle gdzie, owoc jest drobny, a jego drylowanie żmudne. Ci, którzy nie doceniają tego gatunku, powinni zrewidować swój pogląd – jej małe żółte lub czerwone owocki są bogate w potas, mają dużą zawartość pektyny i działają pozytywnie na układ trawienny. A smak? Jedyny w swoim rodzaju.

Ałycza (Prunus cerasifera) to odporna na mrozy roślina osiągająca ok. 3-6 metrów wysokości. Kwitnie na biało w maju. Drobne owoce (kuliste, żółte lub czerwonawe) osiągają 2-3 cm średnicy i mają kwaskowaty smak i dojrzewają już w lipcu-sierpniu. Można je jeść na surowo, ale szybko się psują. Więc lepiej przeznaczyć je na przetwory (np. powidła).

Ałycza jest efektowną roślinę przede wszystkim w czasie kwitnienia. Można ją przycinać i wykorzystywać do tworzenia formowanych i nieformowanych żywopłotów.

Co zawierają owoce ałyczy

  • witaminy (C, A);
  • sole mineralne (potas, żelazo, fosfor, magnez);
  • pektyny;
  • garbniki.

Fot. Barbara Walicka, Ewa Roguska

Przepis na powidła z owoców ałyczy

  • Umyte owoce dobrze odsączyć i wsypać do dużego garnka, po czym postawić na najmniejszym ogniu pod przykryciem.
  • Gdy się uduszą we własnym soku, wystudzić i wykładać porcjami chochelką na mały talerz, aby wybrać palcami pestki. W ten sposób przy wybieraniu pestek traci się najmniej miąższu i soku.
  • Miąższ przełożyć do rondla z grubym dnem, doprowadzić do zagotowania na najmniejszym ogniu.
  • Dodać cukier (ilość zależy od własnych upodobań i kwaśności owoców).
  • Gdy mirabelki mocno zgęstnieją dodać miód (nawet szklankę na 4-litrowy garnek).
  • Gorącą masę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i zapasteryzować, po czym ustawić do góry dnem. 
  • Powidła z mirabelek doskonale nadają się do naleśników, przekładania słodkich ciast (np. piernika) i kruchego ciasta. Można je też podawać (posypane grubo siekanymi migdałami) do pieczeni cielęcej, indyczej lub gęsiej.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (4)
Powiązane rośliny
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Zimowa ochrona
Temat miesiąca
Zimowa ochrona
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 46, Sentencja nr:6
Tydzień 46, Sentencja nr:6
Jeśli chcemy, aby taras dobrze wyglądał w przyszłym sezonie, powinniśmy go zabezpieczyć przed zimą (zależnie od drewna, np. olejem zabezpieczającym).
Tydzień 46, Sentencja nr:5
Tydzień 46, Sentencja nr:5
Warto wstrzymać się z usunięciem niektórych bylin aż do wiosny – suche pędy pozwolą przezimować pożytecznym owadom, nasiona roślin stanowić będą zimową spiżarnię dla ptaków.
Tydzień 46, Sentencja nr:4
Tydzień 46, Sentencja nr:4
Pod koronami drzew i krzewów warto rozprowadzić dojrzały kompost. Jest to uniwersalny nawóz do stosowania jesienią, można nim nawozić do końca listopada.
Tydzień 46, Sentencja nr:2
Tydzień 46, Sentencja nr:2
W temperaturze 8˚C ryby zapadają w sen zimowy, należy więc ograniczyć ich karmienie. Jeśli powierzchnia oczka wynosi co najmniej 6 m², a jego głębokość 1,5 m, ryby można pozostawić na zimę w zbiorniku.
Tydzień 46, Sentencja nr:1
Tydzień 46, Sentencja nr:1
Z trawnika należy usuwać opadające liście, w przeciwnym razie mogą powodować gnicie murawy w okresie zimy i powstawanie łysych placów. Dobrze wyschnięte liście można użyć do okrywania na zimę roślin.
Twoja strona ogrodu