Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
Do góry

Marnotrawstwo żywności / #klimatycznybotaniczny

12 Gru

2019

Eventy
Warszawa
Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego

12 grudnia 2019 r. o godzinie 19.00 w Ogrodzie Botanicznym UW w Warszawie odbędzie się wykład pt. "Marnotrawstwo żywności". Otwiera on CYKL wykładów #klimatycznybotaniczny prowadzonych przez wybitnych naukowców, ekspertów i praktyków z całego kraju.

Mało kto zdaje sobie sprawę, że marnotrawstwo żywności uruchamia całą kaskadę szkodliwych skutków na poziomie społecznym, ekonomicznym i klimatycznym. Najbardziej bolesne jest zużywanie zasobów naturalnych, które następnie nie przynoszą nikomu korzyści i są marnowane. Również wiarygodność zbieranych danych na temat ilości marnowanej żywności jest niepewna.

W Polsce w roku 2012 zmarnowano ponad 6 milionów ton żywności, czyli 174 kg przypadało na jednego mieszkańca. Gospodarstwa domowe odpowiadały za około 2 mln ton zmarnowanej żywności, a do najczęstszych przyczyn, z powodu których wyrzucamy jedzenie, należą przekroczony termin ważności oraz zbyt duże zakupy.

W okresie przedświątecznym, nasze spontaniczne podejście do zakupów, przybiera wymiar, który nie mieści się w głowie. Odurzeni świąteczną muzyką kupujemy i przygotowujemy kilogramy jedzenia, którego nie jesteśmy w stanie zjeść. Często panikujemy, że czegoś nam zabraknie, podczas gdy święta trwają zaledwie 3 dni, z których przynajmniej jeden spędzamy u rodziny. Gdzie się podział duch świąt? Ile tak naprawdę marnujemy jedzenia? Co możemy zrobić z tym, którego nie zjadamy?

Wydaje się, że można się temu wszystkiemu oprzeć i zaplanować Święta! Zaplanować tak, żeby to był czas wolny, na spotkania i przyjazne rodzinne rozmowy przy tradycyjnym stole z miłym zapachem choinki w tle. Bez nadmiaru jedzenia, które trzeba wyrzucić.

Więcej informacji



Twoja strona ogrodu