Czas na polskie jabłka! Dlaczego warto je jeść i co z nich zrobić?

Czas na polskie jabłka! Dlaczego warto je jeść i co z nich zrobić?

Smakuj polskie jabłka Jabłka to więcej niż tylko przekąska – to smak dzieciństwa, szarlotki u babci, zapach suszonych plasterków na kaloryferze i pierwsze jesienne zbiory w sadzie. Dziś ten uniwersalny owoc powraca w wielkim stylu: jako składnik nowoczesnej kuchni i źródło niekończących się kulinarnych inspiracji. Oto nasz przewodnik po smakach prosto z sadu.

Posłuchaj
00:00
1
Szukasz inspiracji i pomysłów na wykorzystanie jabłek w swojej diecie? Wypróbuj trzy wybrane przepisy z książki kucharskiej „Czas na polskie jabłka” autorstwa Joanny Tołłoczko: róże z jabłek, polędwiczki wieprzowe z jabłkami i orzechami lub risotto z jabłkami i serem gorgonzola. To idealna okazja, by odkryć nowe smaki i spojrzeć na dobrze znane owoce w świeży, apetyczny sposób.

Dlaczego warto jeść jabłka? 

Jabłka to jeden z najpopularniejszych owoców na świecie, a nad Wisłą – niemal narodowy skarb. Są smaczne, zdrowe, dostępne przez cały rok i mają niezwykle wszechstronne zastosowanie w kuchni. Polska od lat utrzymuje się w czołówce światowych producentów jabłek, a nasze sady oferują ogromną różnorodność odmian, z których każda ma unikalny smak, zapach i konsystencję. Lista zalet jabłek jest bardzo długa: zawierają witaminę C, potas oraz przeciwutleniacze wspierające odporność i krążenie.

🟢 Największe targi ogrodnicze w Polsce: Nowości roślinne, konkursy, kiermasze, wykłady i inspiracje. Zieleń to Życie 2025 już we wrześniu!

Są również bogate w błonnik – zwłaszcza pektyny – który reguluje trawienie i pomaga obniżać poziom cholesterolu. Lekkostrawne, niskokaloryczne i wspierające naturalne procesy oczyszczania organizmu, świetnie sprawdzają się w diecie redukcyjnej i profilaktyce chorób cywilizacyjnych. To idealna przekąska do pracy, szkoły czy w podróży. W dobie mody na kuchnię sezonową, lokalną i zrównoważoną jabłka doskonale wpisują się w aktualne trendy. Są pyszne, łatwo dostępne i przyjazne środowisku – wybierając je, wspierasz lokalnych sadowników i ograniczasz ślad węglowy. 

Jabłka nie tylko na deser 

Jabłka to niezwykle wdzięczny składnik kulinarny. Choć najczęściej wykorzystywane są w deserach (stanowią bazę klasycznej szarlotki, tart czy crumble), dobrze komponują się też w racuchach i jako pieczone owoce z dodatkiem miodu i orzechów. W sałatkach jabłka wnoszą świeżość i chrupkość, pasują do rukoli, selera naciowego czy serów pleśniowych. Z kolei w daniach mięsnych doskonale równoważą smak wieprzowiny, kaczki czy cielęciny, nadając im lekką słodycz i aromat. 

Jabłka są też doskonałym składnikiem nietypowych potraw, jak jabłkowy chłodnik, krem z dyni i jabłek, chutney czy konfitury. W napojach sprawdzają się w każdej odsłonie: od świeżych soków, przez cydr, po lemoniady z miętą i jabłkowe koktajle. 

W kuchni warto korzystać nie tylko z miąższu, ale też z jabłkowych skórek – można z nich przygotować aromatyczną herbatkę lub naturalny ocet jabłkowy. Pestki natomiast, po odpowiednim przygotowaniu, znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej. 

Polskie bogactwo smaków 

W Polsce rośnie kilkadziesiąt odmian jabłek, a każda z nich smakuje inaczej. Kwaśne, słodkie, soczyste, kruche… Możliwości kulinarne są nieograniczone. Na które warto zwrócić uwagę?

  • Ligol – duże, soczyste, kruche jabłko o słodko-kwaśnym smaku, dobrze sprawdza się na surowo i do pieczenia.
  • Jonagold – jabłko o słodko-kwaśnym smaku, uniwersalne, świetne do sałatek, ciast i na sok.
  • Antonówka – bardzo kwaskowa, klasyka do przetworów i kompotów, często wykorzystywana w kuchni domowej.
  • Gala – słodka, aromatyczna odmiana o chrupiącym, soczystym miąższu, doskonale nadają się do jedzenia na surowo, a także jako składnik sałatek i deserów.
  • Idared – twarde jabłko o delikatnym, lekko kwaskowym smaku. Nadaje się do pieczenia, musów oraz suszenia.
  • Szampion – bardzo soczyste, lekko słodkie jabłko o kremowym miąższu. Cenione za smak i aromat, świetne do jedzenia na surowo i do wypieków.
  • Golden Delicious – słodka, delikatna odmiana o miękkim miąższu i żółtej skórce, świetna do jedzenia na surowo. Popularny dodatek do sałatek i deserów. 

Nie sposób nie wspomnieć również o szarej renecie i papierówce – tradycyjnych odmianach, które wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Szara reneta o intensywnie kwaskowym smaku była niegdyś królową szarlotek, a delikatna, letnia papierówka rozpoczynała sezon jabłkowy już w lipcu. Choć dziś są coraz trudniej dostępne, warto ich szukać u lokalnych sadowników. To prawdziwe skarby polskich sadów.

Zachęcamy: sięgaj po różne odmiany i eksperymentuj, dobierając je do konkretnego zastosowania, np. kwaśniejsze do przetworów, a słodsze do jedzenia na surowo.
Tematy
Autor
Informacje prasowe Informacje prasowe

Najświeższe wiadomości i komunikaty od firm związanych z domem i ogrodem.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Zieleń to Życie 2025 już 4-6 września! Co zobaczysz na największych targach ogrodniczych w Polsce?
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści
Bestsellery