Woda po ugotowanych ziemniakach do nawożenia roślin
Wylewasz wodę po gotowaniu ziemniaków do zlewu? To błąd! Wykorzystaj ją do nawożenia roślin ogrodowych i doniczkowych. Zawiera mnóstwo substancji mineralnych, które uwolniły się w czasie gotowania. Potas wzmocni liście i pozytywnie wpłynie na kwitnienie, fosfor wspomoże rozwój systemu korzeniowego, a mikroelementy wpłyną pozytywnie na kondycję roślin i wzmocnią ja przed atakiem chorób i szkodników. Ponadto skrobia zawarta w ziemniakach wpłynie pozytywnie na mikroorganizmy glebowe.
W ten sam sposób możesz wykorzystać wodę po gotowaniu wszystkich innych warzyw (np. włoszczyzny). Nie marnuj, wykorzystaj! Twoje rośliny będą Ci wdzięczne.
Jak stosować "wodę ziemniaczaną" do nawożenia?
To bardzo łatwe! Wystarczy wystudzić wodę po gotowaniu, a następnie podlać nią ziemię (nie rośliny!). Jedyne o czym musisz pamiętać, to aby nie solić wody, bo zawarta w niej sól może zaszkodzić Twoim roślinom. Wodę po gotowaniu ziemniaków możesz wykorzystywać regularnie (bez obaw o przenawożenie) do podlewania/nawożenia Twoich roślin. Możesz ją także wylewać na kompost, by poprawić jego właściwości i "ożywić" życie mikrobiologiczne.
Nie stosuj jej jednak do roślin, które mają szczególne wymagania pokarmowe, tj. paprocie, storczyki, rośliny wrzosowate, itd.!
Wodę po ugotowanych ziemniakach stosuj na bieżąco, nie przechowuj jej zbyt długo, bo szybko traci swoje właściwości, a magazynowana zbyt długo staje się metą i brzydko pachnie – może wtedy zaszkodzić roślinom.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: congerdesign / Pixabay