Czy wodą po gotowaniu ryżu można podlewać rośliny?
Nawóz naturalny made in kitchen!
Woda pozostała z procesu gotowania ryżu doskonale sprawdza się podczas podlewania zwłaszcza roślin doniczkowych. Jako jeden z najlepszych, naturalnych nawozów, woda ryżowa jest również naturalnym i ekologicznym rozwiązaniem nie powodującym zanieczyszczenia środowiska.
Woda po gotowaniu ryżu jest między innymi bogata w:
- spore ilości krzemu,
- żelaza,
- magnezu
- oraz fosforu.
Dlaczego warto stosować wodę po gotowaniu ryżu jako nawozu?
Zalety podlewania roślin wodą ryżową
Głównymi zaletami stosowania wody ryżowej dla roślin jest utrzymanie odpowiedniej wilgoci w glebie oraz znaczna pomoc we wzroście rośliny. Cechy te są istotne zwłaszcza w klimacie suchym gdzie zapotrzebowanie roślin na wilgoć jest dużo większe.
Inną, niemniej istotną zaletą stosowania wody ryżowej jest zmniejszenie ryzyka występowania chorób roślin, a przez to utrzymania plonów na stosunkowo wysokim poziomie. Posiada ona bowiem lekko zasadowe pH, co pozwala na utrzymanie gleby w możliwie jak najbardziej optymalnym zakresie w którym rośliny mogą bez przeszkód pobierać i przyswajać składniki odżywcze z gleby.
Nie zapominajmy też, że podlewanie roślin wodą ryżową jest po prostu czystą oszczędnością, zarówno dla wody jak i dla naszego portfela.
Jak przygotować wodę po gotowaniu ryżu do podlewania?
Prosty sposób na nawożenie roślin wodą ryżową
Woda taka to najprościej mówiąc produkt uboczny podczas gotowania ryżu. Można ją również uzyskać poprzez umycie ziarenek ryżu lub moczenia go.
Aby w sposób możliwie jak najbardziej optymalny stosować wodę ryżową do podlewania roślin, uprzednio należy ją rozcieńczyć. Spryskiwanie roślin wodą ryżową to metoda wyjątkowo bezpieczna, zapewniająca roślinom same korzyści.
Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: imagedb_seller / Depositphotos