Grillowanie to wspaniały sposób na spędzenie ciepłego popołudnia i wieczoru w dobrym towarzystwie w ogrodzie. W ten sposób można zorganizować pyszny obiad, czy świetną imprezę przy samodzielnie przygotowanych potrawach. Dużym udogodnieniem jest coraz większy wybór grillów, jednak wciąż te opalane tradycyjnie cieszą się największą popularnością. Można w nich rozpalać różnymi materiałami – każdy z nich mam inne cechy i czas emitowania ciepła.
Czym palić? Węgiel, brykiet, a może drewno?
Podstawą udanego grillowania, poza samymi daniami na grilla, jest odpowiedni materiał, który pozwoli na uzyskanie równomiernego i mocnego źródła ciepła – niezbędnego do uzyskania pysznych potraw. Do wyboru są: węgiel drzewny, brykiet i drewno, a każde z nich różni się szybkością spalania, a co za tym idzie właściwościami grzewczymi.
Węgiel drzewny
To wypalone drewno, które emituje niewielką ilość dymu, dzięki czemu grillowanie jest dużo przyjemniejsze.
Minusem może też być różna wielkość poszczególnych bryłek, przez co trudno uzyskać równomierny i trwały żar. Mimo wszystko to najbardziej ekologiczne rozwiązanie, a dzięki niewielkiej ilości dymu grill opalany węglem drzewnym nie powinien też przeszkadzać sąsiadom.
Brykiet
Wykonany jest z różnych materiałów palnych, a dzięki temu, że poszczególne sztuki mają podobną wielkość, daje możliwość uzyskania równomiernej temperatury na całej powierzchni grillowej. Brykiet spala się wolniej od węgla drzewnego, więc grill będzie gotowy dopiero po około 45 minutach od rozpalenia.
Zaletą brykietu jest jednak to, że długo się żarzy, umożliwiając przygotowanie wielu potraw. Ten najlepszej jakości może utrzymywać wysoką temperaturę nawet przez 4 godziny, co czyni go bardzo wydajnym.
Drewno
Zapewni smak i zapach potraw niczym z ogniska, przez co jest chętnie wykorzystywane przez miłośników tego charakterystycznego aromatu. Można użyć suchego drewna owocowego lub kupić drewno do kominków, ale należy pamiętać, że do grilla nadaje się jedynie drewno liściaste.
Wadą rozpalania grilla drewnem jest długi czas oczekiwania i duża ilość emitowanego dymu (który jednak odstrasza komary). Trzeba poczekać nawet 2-3 godziny aż znikną płomienie i pojawi się żar, który umożliwia standardowe grillowanie, a nie opiekanie na ogniu.
Jak rozpalić grilla z podpałką?
W sklepach dostępne są najróżniejsze rodzaje podpałek, które umożliwiają szybkie i skuteczne rozpalenie grilla w każdych warunkach. Najpopularniejsze są podpałki w kostce białe lub brązowe. Warto wybierać te drugie, gdyż mają mniejszy wpływ na środowisko. Dostępne są również podpałki w płynie.
- Po wybraniu materiału palnego i podpałki należy ustawić grilla na równym podłożu najlepiej tak, aby dym nie leciał na uczestników imprezy.
- Następnie należy ułożyć stożek z węgla, drewna lub brykietu, a w środek włożyć podpałkę. Trzeba przy tym pamiętać, że materiały nie mogą być ułożone zbyt ciasno – ogień potrzebuje tlenu.
- Teraz wystarczy podpalić podpałkę i zaczekać aż ogień przeniesie się na konstrukcję.
- Po chwili można dodać kilka kolejnych sztuk węgla lub drewna, gdy ta część również się podpali (węgiel pokryje się szarym nalotem, a w środku będzie się żarzył) można dodać większą ilość materiału, uważając, aby nie zasypać całego żaru, gdyż grill zgaśnie.
Jak rozpalić grilla bez podpałki?
Rozpalanie grilla bez podpałki wygląda tak samo, tylko trzeba użyć czegoś innego, jako rozpałki. Może to być sucha kora drzew lub trawa, a także sznurek konopny, zwinięty papier lub chusteczki. Oczywiście specjalistyczna rozpałka znacznie ułatwia i przyspiesza rozpalenie ognia, dlatego warto z nich korzystać, chociaż nie jest to konieczne. Ważniejsze jest, aby rozpałka i materiał palny był suchy – bez tego nie uda się rozpalić grilla.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: Barytek / AdobeStock