Jaki grill ogrodowy wybrać? Porównanie najpopularniejszych typów
Grille stały się bardzo popularne, a to oznaczą, że w sklepach znaleźć można różnorodne typy i modele urządzeń, które różnią się: źródłem zasilania; wielkością; sposobem grillowania; dodatkowymi funkcjami.
Do wyboru są: grille węglowe (tradycyjne), gazowe i elektryczne, a każde z tych rozwiązań ma swoje wady i zalety. Warto się im dokładniej przyjrzeć, aby wybrać urządzenie najlepiej odpowiadające potrzebom. Wszystkie opisujemy poniżej.
Grill węglowy
Zalety
Grille węglowe to najbardziej tradycyjne rozwiązanie, które wciąż cieszy się niesłabnącą popularnością. Opalane są węglem drzewnym lub brykietem, nadając pokarmom charakterystycznego smaku i aromatu. Ogromną zaletą grillów węglowych jest ich bardzo bogata oferta – mogą mieć różne kształty i rozmiary, więc łatwo je dopasować do swoich potrzeb i ilości dostępnego miejsca w ogrodzie. Dużym ułatwieniem mogą być również kółka, które pozwalają na wygodne przestawienie grilla w dowolne miejsce.
Najprostsze są oczywiście grille bez pokrywy, ale warto zwrócić uwagę na grill z pokrywą, która ułatwia utrzymanie wysokiej temperatury i znacznie przyspiesza proces grillowania. Do niewątpliwych zalet należy również cena tego typu grilla – najprostsze modele kosztują kilkadziesiąt zł i świetnie sprawdzą się podczas wyjazdów i kempingów, umożliwiając przygotowanie ulubionych dań z grilla w dowolnym miejscu.
Wady
Wadą grilla węglowego jest na pewno czas potrzebny do osiągnięcia pożądanej temperatury. Trzeba też pamiętać, aby użyta rozpałka w całości spłonęła, żeby zawarte w niej substancje chemiczne nie przedostały się do pokarmów.
Grill gazowy
Zalety
Grill gazowy posiada palniki gazowe, a im jest ich więcej, tym lepiej rozprowadzane jest ciepło, co oznacza równomierne i szybsze opiekanie potraw. Nad palnikami znajduje się specjalna blacha, na której gromadzi się wyciekający z mięs i potraw tłuszcz oraz soki, które następnie parują i dodają produktom aromatu, sprawiając, że stają się one bardziej soczyste. Temperaturę pieczenia kontroluje się za pomocą pokręteł jak w standardowej kuchence gazowej.
Obsługa jest niezwykle prosta, a grill nie wytwarza dymu, co może mieć znaczenie podczas przygotowania potraw w małych ogródkach. Większość grillów gazowych zasilana jest przez butle gazowe, ale są też modele, które wymagają podłączenia do sieci gazowej, dlatego warto zwrócić na to uwagę przed zakupem.
Wady
Wadą grillów gazowych może być ich cena, gdyż jest to wydatek co najmniej kilkuset zł. Dodatkowo grille gazowe są stosunkowo duże i ciężkie, a oprócz urządzenia trzeba też wziąć pod uwagę butlę gazową.
Grill murowany/betonowy
Zalety
Coraz popularniejsze są również grille murowane, czy też betonowe, które są bardzo trwałe, ale ich wybudowanie wymaga nieco wiedzy, umiejętności i pracy. Trzeba dobrze wybrać materiały, aby konstrukcja była odporna na wysokie temperatury, ale również czynniki zewnętrzne (mróz, wiatr, deszcz i śnieg). Cały grill można wykonać samodzielnie lub zbudować go na bazie prefabrykatu, czyli gotowego grilla ogrodowego, co z pewnością ułatwi sprawę.
Wady
Wadą tego rozwiązania jest całkowity brak mobilności, co oznacza, że umiejscowienie grilla trzeba bardzo dobrze przemyśleć. W zamian za to właściciele uzyskują grill, który zachwyca również wyglądem, a jego wykończenie można z łatwością dopasować do ogrodu i domu. Budując lub kupując grill murowany, warto zwrócić uwagę na to, aby miał on okap, przez który będzie wydobywał się dym, co ułatwi jego rozproszenie i zapewni komfort biesiadnikom.
Grill elektryczny
Zalety
Grill elektryczny sprawdzi się wszędzie, również na balkonie, czy tarasie, gdyż nie wytwarza dymu, pozwalając urządzić ucztę tam, gdzie normalnie nie byłoby to możliwe. Grillowanymi potrawami można cieszyć się przez cały rok, a sam grill jest niezwykle prosty w obsłudze. Dodatkowo szybko i równomiernie się nagrzewa, więc produkty są równo opiekane. Grille elektryczne pozwalają ustawić określoną temperaturę i utrzymują ją przez długi czas, dzięki czemu kucharz ma cały czas kontrolę nad szybkością i mocą podgrzewania potraw.
Użytkownicy chwalą je sobie również za łatwość czyszczenia i ekologię. Grill elektryczny jest zdecydowanie najdroższą opcją, ale warto pamiętać, że jest to inwestycja na lata, więc cena nie powinna być głównym kryterium wyboru.
Wady
Jednak dla niektórych wadą może być brak specyficznego aromatu grillu, który wytwarzany jest podczas grillowania tradycyjnego. Trzeba też pamiętać, że grill elektryczny wymaga podpięcia do sieci, a więc niezbędny będzie odpowiedni przedłużacz. Mimo to wciąż jest to opcja, którą warto rozważyć w swoim ogrodzie. Zwłaszcza że grille elektryczne mogą posiadać wiele dodatkowych funkcji i udogodnień, jak np. różnego rodzaju blachy.
Jak wybrać grill ogrodowy? O czym warto pamiętać?
Wybierając grill ogrodowy, warto zwrócić uwagę na kilka aspektów, które w dłuższej perspektywie czasu wpłyną na wygodę jego użytkowania. Grill powinien być dobrze dopasowany do właścicieli, ich upodobań i potrzeb, dzięki czemu będzie chętnie wykorzystywany. Na co zwrócić uwagę, wybierając grill ogrodowy?
Wielkość
Kluczowa jest wielkość rusztu, gdyż to od tego będzie zależało, ile dań przygotujemy jednocześnie. Planując urządzać częste biesiadowanie w dużym gronie, warto wybrać większy grill, który pomieści dużą ilość mięs i warzyw.
Przeznaczenie
Czy ma to być grill stały, czy mobilny, który można zabrać wszędzie ze sobą? W drugim przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie mały grill węglowy.
Źródło ciepła
Grill elektryczny jest ekologiczny, tani w użytkowaniu i oferuje wiele udogodnień (np. kontrola temperatury), ale wymaga dostępu do kontaktu. Z kolei grill gazowy jest duży, ale można go ustawić w dowolnym miejscu. Grill węglowy nada potrawom charakterystycznego aromatu, ale niektórym może przeszkadzać dym.
Pokrywa
Na rynku są dostępne dwa rodzaje grillów: z pokrywą i bez. Grill bez pokrywy zazwyczaj jest mniejszy i dużo tańszy, ale pokrywa przyspiesza proces grillowania i zapewnia równomierne podgrzewanie produktów.
Dym
Są osoby, które nie wyobrażają sobie grillowania bez dymu, nadającego potrawom specyficznego aromatu i smaku. Jednak warto pamiętać, że grill węglowy nie może być wszędzie używany. Jeśli chcemy go ustawić na balkonie lub tarasie, to lepszy będzie grill elektryczny, który nikomu nie będzie przeszkadzał. Warto też wiedzieć, że nie każda spółdzielnia zezwala na korzystanie z butli gazowych, więc grill gazowy również może okazać się chybionym wyborem.
Mobilność
Jeśli nie planuje się grilla murowanego, to warto aby sprzęt miał kółka, które ułatwią jego przestawianie chociażby podczas porządków.
Sposób czyszczenia
Warto też sprawdzić, czy ruszt i inne elementy mogą być myte w zmywarce i z czego są wykonane. Akcesoria powinny być dobrze umyte po każdym skorzystaniu z grilla, a ręczne mycie w dłuższej perspektywie czasu może być męczące.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: Multiart / Depositphotos