Kiedy przycinamy drzewa pestkowe?
Owocujące drzewa pestkowe (wiśnie, czereśnie, śliwy, morele i brzoskwinie) przycinamy głównie latem, po zbiorze owoców. Cięcie letnie wszystkich odmian wiśni i czereśni przeprowadza się po zbiorze owoców – najlepiej w drugiej połowie lipca i w sierpniu. Także w sierpniu zaczynamy przycinać wczesne odmiany śliw, moreli i brzoskwiń, a te późniejsze tniemy nie później niż do pierwszego tygodnia września.
Dlaczego pestkowe tniemy latem?
Są one porażane są przez choroby bakteryjne i grzybowe, a bakterie i zarodniki rozprzestrzeniają się głównie późną jesienią, zimą i wiosną. Infekują rośliny poprzez uszkodzenia kory i rany na pędach, np. po cięciu. Zakażeniom sprzyja wilgotna pogoda, która rzadziej zdarza się latem.
Ponadto, drzewa pestkowe zasklepiają rany substancjami śluzowo-gumowymi, których drzewa nie wytwarzają w okresie spoczynku (od późnej jesieni do wiosny).
Jak przycinamy drzewa pestkowe?
Cięcie letnie poszczególnych gatunków nieco się różni, ale owocujące drzewa (po 4 roku uprawy) przycinamy podobnie. Przycinamy po zbiorze owoców, a celem cięcia jest:
- prześwietlenie korony i jej obniżenie
- usunięcie gałęzi krzyżujących się i leżących na sobie
Aby obniżyć koronę, skracamy jej wierzchołek nad silną gałęzią boczną, a w celu zmniejszenia jej szerokości skracamy zbędne lub zbyt rozrośnięte konary. Wskazane jest przerzedzanie całości korony (co kilka lat) – wycinamy wtedy około 20% gałęzi w koronie.
Rany po cięciach smarujemy farbą emulsyjną z dodatkiem preparatu grzybobójczego (np. Topsin w stężeniu 1%) albo preparatem Funaben – ułatwia to zabliźnienie ran i zabezpiecza przed wnikaniem patogenów.
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe ReneLeBeau / Depositphotos