3 sposoby na wykorzystanie zrębków i trocin w ogrodzie
Wióry, zrębki i trociny to odpady po obróbce drewna, które warto odpowiednio wykorzystać. Oto 3 wskazówki, jak możesz to zrobić:
Cenny nawóz organiczny
Zrębki i trociny to doskonałe źródło próchnicy, jednak nim dodasz do gleby, musisz je przekompostować, dzięki czemu pozbędziesz się niebezpiecznych substancji (garbników i fenoli), który mogłyby negatywnie wpłynąć na rośliny! Kompostowanie drewnianych odpadków (z uwagi na dużą zawartość węgla, a niską azotu) może trwać długo (nawet 12 miesięcy), dlatego aby wspomóc mikroorganizmy, dodaje się do pryzmy nawozów azotowych (np. saletrą amonowo-wapniową lub obornik). Po kilkumiesięcznym kompostowaniu materię organiczną będzie można wykorzystać do nawożenia: podsypywania roślin lub jako dodatek do gleby. Lekko zakwaszą glebę, poprawią jej strukturę i wprowadzą cenną próchnicę.
Doskonała ściółka
Rozsyp zrębki i trociny pod roślinami, a będziesz mieć najlepszą ściółkę i to zupełnie za darmo! Pamiętaj jednak, że wióry z roślin liściastych musisz koniecznie przekompostować, z iglastych niekoniecznie (ale lepiej to zrobić). 5 cm warstwa ściółki zatrzyma wilgoć w glebie i utrudni rozwój chwastom.
Dodatek do palenia i wędzenia
Drewniane odpadki możesz spalić w piecu (np. "trociniak" przeznaczony jest właśnie do tego rodzaju paliwa) i wykorzystać je do ogrzania domu. Trociny z drzew liściastych (dębu, grabu, buka, olchy i wszystkich drzew owocowych) doskonale nadają się do wędzenia mięs, ryb i serów, nadając im przyjemnego aromatu.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie: nicksuphoto / Depositphotos