Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2020
13
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Ziemia (gleba) w ogrodzie: charakterystyka różnych typów

Ziemia ogrodowa, czyli gleba to nie tylko środowisko do rozwoju korzeni, ale także miejsce, z którego rośliny czerpią składniki pokarmowe niezbędne do wzrostu. Od jej rodzaju i jakości zależy tempo wzrostu oraz kondycja uprawianych roślin. Dlatego dobra ziemia (oprócz światła, pokarmu i wody) jest podstawowym czynnikiem warunkującym prawidłowy wzrost roślin!

W przydomowych ogrodach w Polsce występują zwykle trzy typy: piaszczysta, gliniasta i piaszczysto-gliniasta. Różnią się od siebie strukturą, składem i właściwościami. Co warto o nich wiedzieć?

Gleby lekkie

Są one zwykle piaszczyste i ubogie w składniki odżywcze. Słabo magazynują pierwiastki niezbędne roślinom (są one wypłukiwane) i niezbyt dobrze zatrzymują wodę (bo ma niewiele próchnicy). Dodatkowo bardzo szybko się nagrzewają. Do gleb lekkich, ale jak najbardziej pożądanych można zaliczyć także gleby próchniczne (np. gleby leśne lub systematycznie uprawiane i zasilane), czyli zawierające dużo próchnicy oraz materii organicznej i składników pokarmowych. Dzięki temu, takie gleby mają także uregulowane dobre warunki powietrzno-wodne (nie zatrzymują wody w nadmiarze).

Jak poprawić ziemię piaszczystą?
Jeśli mamy w ogrodzie glebę wybitnie piaszczystą, bardzo lekką i przepuszczalną warto poprawić jej właściwości, aby rośliny lepiej się w niej rosły. Należy raczej wystrzegać się zasilania nawozami sztucznymi, ponieważ ich duża przepuszczalność powoduje, że składniki pokarmowe i tak nie zostaną zatrzymane w strefie korzeni roślin, a szybko wymyją się wgłąb gleby. Lepszym rozwiązaniem jest dodanie do gleby materii organicznej, która poprawia jej warunki powietrzno-wodne oraz wzbogaca w składniki pokarmowe. Można zrobić to poprzez zmieszanie lekkiej gleby np. z przerobionym (dobrze rozłożonym lub granulowanym) obornikiem, kompostem lub ziemią liściową. Zabiegi takie można wykonać wczesną wiosną, np. przygotowując glebę pod uprawę roślin, jednak okres jesienny również nie będzie zły.

typy gleb ogrodowych fot. liudmilachernetska@gmail.com - Depositphotos

Jaką masz ziemię w ogrodzie?

 Poznaj ziemię w swoim ogrodzie: to ważne i bardzo łatwe. Nie musisz oddawać próbki do analizy w laboratorium! Dzięki dwóm prostym badaniom, które możesz wykonać samodzielnie, dowiesz się, co możesz w niej posadzić lub czy musisz ją zmienić. Sprawdź skład gleby oraz jej odczyn pH. Dowiedz się, jak to zrobić!

Gleby ciężkie (gliniaste lub ilaste)

Jest bogatsza w składniki pokarmowe, ale jej wadą jej skłonność do zbijania się, powodująca słabą przepuszczalność i gorszą dostępność składników odżywczych oraz powietrza dla roślin. Gliny wolno się nagrzewają na wiosnę, chłoną wodę i wolniej ją przepuszczają – często po deszczach długo zalegają na nich kałuże, a w czasie suszy zasklepiają się i pękają co utrudnia uprawę roślin. Zwykle mają zasadowy odczyn pH i nie udają się na nich rośliny wymagające gleby kwaśnej lub lekko kwaśnej oraz nie tolerujące nadmiaru wilgoci w glebie.

Jak rozluźnić ciężką ziemię?
Po pierwsze, gleby gliniaste warto regularnie spulchniać (przekopywać najlepiej jesienią, pozostawiając w tzw. ostrej skibie – bez rozgrabiania), aby poprawiać ich warunki powietrzno-wodne. Ponadto, mocno zbite gliny lub iły można rozluźnić i poprawić ich jakość poprzez zmieszanie ich z piaskiem, obornikiem lub rozłożonym kompostem może to być także mieszanka piasku z drobno mieloną korą.

Gleby piaszczysto-gliniaste

Najlepsze pod uprawę większości roślin, ponieważ są typem mieszanym, pośrednim pomiędzy glebami lekkimi (przepuszczalnymi), a gliniastymi (ciężkimi). Dzięki temu zawierają odpowiednią ilość składników pokarmowych dostępnych dla roślin, a jednocześnie mają dobrą przepuszczalność i są przewiewne (korzenie nie duszą się).

Takie gleby z powodzeniem nadają się do uprawy większości roślin ogrodowych! Ich zaletą jest także to, że można wpływać na ich jakość, odczyn pH i parametry poprzez odpowiednie nawożenie konkretnej grupy roślin, np. gdy zakładamy rabatę z iglakami lub innymi roślinami kwasolubnymi, dodajemy kwaśnego torfu, a gdy uprawiamy rośliny, które wymagają bardziej zasadowego podłoża dodajemy do gleby związków wapnia (np. nawozów typu dolomit lub kredę ogrodniczą).

Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie: Tinnakorn / Depositphotos


Komentarze

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (5)
Nowe treści
Aktualności
Nowe rośliny
CEBULOVE
Na czasie
CEBULOVE
Zobacz więcej
Array
(
    [0] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 51744
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => badz-eko-uprawiaj-ziola-i-warzywa
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

    [1] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 50887
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => 10-wyjatkowych-miejsc-do-odwiedzenia-w-polsce
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

)
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu