Gleby lekkie
Są one zwykle piaszczyste i ubogie w składniki odżywcze. Słabo magazynują pierwiastki niezbędne roślinom (są one wypłukiwane) i niezbyt dobrze zatrzymują wodę (bo ma niewiele próchnicy). Dodatkowo bardzo szybko się nagrzewają. Do gleb lekkich, ale jak najbardziej pożądanych można zaliczyć także gleby próchniczne (np. gleby leśne lub systematycznie uprawiane i zasilane), czyli zawierające dużo próchnicy oraz materii organicznej i składników pokarmowych. Dzięki temu, takie gleby mają także uregulowane dobre warunki powietrzno-wodne (nie zatrzymują wody w nadmiarze).
Jak poprawić ziemię piaszczystą?
Jeśli mamy w ogrodzie glebę wybitnie piaszczystą, bardzo lekką i przepuszczalną warto poprawić jej właściwości, aby rośliny lepiej się w niej rosły. Należy raczej wystrzegać się zasilania nawozami sztucznymi, ponieważ ich duża przepuszczalność powoduje, że składniki pokarmowe i tak nie zostaną zatrzymane w strefie korzeni roślin, a szybko wymyją się wgłąb gleby. Lepszym rozwiązaniem jest dodanie do gleby materii organicznej, która poprawia jej warunki powietrzno-wodne oraz wzbogaca w składniki pokarmowe. Można zrobić to poprzez zmieszanie lekkiej gleby np. z przerobionym (dobrze rozłożonym lub granulowanym) obornikiem, kompostem lub ziemią liściową. Zabiegi takie można wykonać wczesną wiosną, np. przygotowując glebę pod uprawę roślin, jednak okres jesienny również nie będzie zły.
|
Gleby ciężkie (gliniaste lub ilaste)
Jest bogatsza w składniki pokarmowe, ale jej wadą jej skłonność do zbijania się, powodująca słabą przepuszczalność i gorszą dostępność składników odżywczych oraz powietrza dla roślin. Gliny wolno się nagrzewają na wiosnę, chłoną wodę i wolniej ją przepuszczają – często po deszczach długo zalegają na nich kałuże, a w czasie suszy zasklepiają się i pękają co utrudnia uprawę roślin. Zwykle mają zasadowy odczyn pH i nie udają się na nich rośliny wymagające gleby kwaśnej lub lekko kwaśnej oraz nie tolerujące nadmiaru wilgoci w glebie.
Jak rozluźnić ciężką ziemię?
Po pierwsze, gleby gliniaste warto regularnie spulchniać (przekopywać najlepiej jesienią, pozostawiając w tzw. ostrej skibie – bez rozgrabiania), aby poprawiać ich warunki powietrzno-wodne. Ponadto, mocno zbite gliny lub iły można rozluźnić i poprawić ich jakość poprzez zmieszanie ich z piaskiem, obornikiem lub rozłożonym kompostem – może to być także mieszanka piasku z drobno mieloną korą.
Gleby piaszczysto-gliniaste
Najlepsze pod uprawę większości roślin, ponieważ są typem mieszanym, pośrednim pomiędzy glebami lekkimi (przepuszczalnymi), a gliniastymi (ciężkimi). Dzięki temu zawierają odpowiednią ilość składników pokarmowych dostępnych dla roślin, a jednocześnie mają dobrą przepuszczalność i są przewiewne (korzenie nie duszą się).
Takie gleby z powodzeniem nadają się do uprawy większości roślin ogrodowych!
Ich zaletą jest także to, że można wpływać na ich jakość, odczyn pH i parametry poprzez odpowiednie nawożenie konkretnej grupy roślin, np. gdy zakładamy rabatę z iglakami lub innymi roślinami kwasolubnymi, dodajemy kwaśnego torfu, a gdy uprawiamy rośliny, które wymagają bardziej zasadowego podłoża dodajemy do gleby związków wapnia (np. nawozów typu dolomit lub kredę ogrodniczą).
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcia tytułowe: Andrii Zastrozhnov / AdobeStock, Tinnakorn / Depositphotos