Te warzywa są odporne na mrozy!
Panuje przekonanie, że warzywa można jedynie uprawiać tylko w sezonie, a zbiory przeprowadzać od wiosny do jesieni. Istnieje jednak grupa roślin jadalnych, które zimują w gruncie. W niektórych przypadkach plony można pozyskiwać nawet w okresie zimowym. Taka zimowa zielenina może być świetnym uzupełnieniem zubożałem zimowej diety. W takim wypadku – przy zbiorze zimowym bardzo ważny jest odpowiedni termin siewu lub sadzenia (u warzyw uprawianych z rozsady).
- Szpinak ozimy sieje się bezpośrednio do gruntu od końca sierpnia do połowy września.
- Sałatę i endywię (rozsady) należy sadzić w pierwszej dekadzie października (siew wykonuje się we wrześniu). Obie grupy wymagają jednak osłonięcia na zimę.
- Cebulę ozimą (np.: odmiany ’Rawska’, ’Czerniakowska’, ’Fiesta’ ) sieje się pod koniec sierpnia lub sadzi z dymki w drugiej połowie września.
- Roszponka należy do roślin umiarkowanie mrozoodpornych (może przemarznąć w srogie zimy), a na jej zbiór zimowy przeznaczamy wysiewy sierpnia do końca września.
- Jarmuż to w ostatnich latach bardzo "modne" warzywo. To gatunek, który również można zbierać (na bieżąco) w czasie zimy. Aby uzyskać późny plon nasiona wysiewa się do rozsadnika w czerwcu i lipcu a rozsadę wysadza na miejsce stałe na przełomie lipca i sierpnia.
- Kapustę pekińską można pozyskiwać nawet do wiosny, gdyż zamarzanie i odmarzanie nie wpływa na smak główek.
- Długi okres wegetacyjny charakteryzuje kapustę brukselską. Nasiona wysiewa się do rozsadnika lub tunelu w połowie kwietnia. Dobrze uformowane sadzonki sadzi się w warzywniaku po 5-7 tygodniach (zwykle przypada to na czerwiec). W uprawie na zbiór zimowy nie wykonuje się ogławiania, gdyż zabieg mógłby obniżyć odporność roślin na mróz.
Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: annetteJO/Pixabay