Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2022
2
Okazje

Wentylacja w pieczarkarni

Odpowiednia wentylacja ma za zadanie zapewnienie prawidłowego procesu wzrostu grzybów co bezpośrednio przenosi się na duże plony. Dowiedz się, jak zapewnić pieczarkom najlepsze warunki do wzrostu.

 

Mikroklimat wytworzony i utrzymany w pomieszczeniach hodowli musi mieć odpowiednie parametry – wilgotność, temperaturę i zawartość dwutlenku węgla.

Jako że pieczarka składa się głównie z wody – wilgotność musi być utrzymana na odpowiednio wysokim poziomie. Zależy on od danego etapu wzrostu i zawiera się w przedziale 80-95%. Temperatura powietrza również powinna być utrzymana we właściwym przedziale. Kolejnym ważnym elementem jest temperatura i zawartość wody w podłożu. Całość wymaga kontroli i sterowania poprzez automatykę z odpowiednio przygotowanymi algorytmami.

Dokładne parametry powietrza powinien opisywać oczywiście projekt technologiczny, w zależności od warunków technicznych budynku, wielkości uprawy czy ilości okresów hodowlanych.

Zalecenia odnośnie wentylacji obiektu przeznaczonego na hodowlę pieczarek

Zalecenia odnośnie wentylacji pieczarkarni można pogrupować następująco:

1. Utrzymanie i kontrolowanie stałego mikroklimatu - powtarzalność procesu.
2. Jednorodne warunki na całej powierzchni hali uprawnej – prawidłowo zaprojektowany system kanałów wentylacyjnych.
3. Zabezpieczenie przed niekontrolowanym przepływem powietrza z zewnątrz jak i z innych pomieszczeń w obiekcie (magazyny, pomieszczenia socjalne itp.) – gradacja nadciśnienia w pomieszczeniach.
4. Instalacja odporna na korozję ze względu na dużą wilgotność oraz częste dezynfekcje upraw.
5. System kontrolujący ciśnienie w kanałach wentylacyjnych – np. presostaty informujące o rozerwaniu lub zapchaniu filtrów.

Ważne jest żeby utrzymać odpowiednie temperatury na poszczególnych etapach hodowli oraz równomierny rozkład wewnątrz całej hali. Źródłem ciepła mogą być kanałowe nagrzewnice wodne z zaworami sterowanymi automatyką, chłód natomiast wytwarzany może być przez agregaty wody lodowej, które zapewniają ciągłą regulację poziomu chłodzenia.

Za równomierne rozprowadzenie powietrza odpowiada siec kanałów wentylacyjnych o właściwie dobranych przekrojach i wykonanych z właściwego materiału.

Kanały wentylacyjne pieczarkarni

Z doświadczeń naszej firmy wynika, iż najczęściej stosuje się kanały wentylacyjne z blachy kwasoodpornej z dodatkiem molibdenu – gatunek 316L wg AISI lub 1.4404 wg europejskiej EN 10088. Kanały o takiej specyfikacji stosowane są w najbardziej wymagających instalacjach przemysłowych – m.in. w pieczarkarniach gdzie występuje mocznik i amoniak. Obróbka blachy nierdzewnej wymaga doświadczenia i wysokiej klasy maszyn.

ALNOR produkuje kanały i kształtki Spiral® w średnicach 80 – 1250 mm, dzięki czemu możemy zaoferować alternatywę do kanałów prostokątnych z blachy nierdzewnej. Jeden z naszych klientów obniżył koszty instalacji o 30% decydując się na kanały okrągłe ze stali 316L.

Ponadto, pod kątem tej inwestycji, zaprojektowaliśmy i wdrożyliśmy do produkcji przepustnice wielopłaszczyznowe ze stali kwasoodpornej, opracowaliśmy nowy wzór trójnika oraz nowe filtry. Przepustnice powinny być wyposażone w siłowniki oraz umożliwiać szczelne zamknięcie, jak np. DSQW-A. Instalacja sterowania powinna być niskonapięciowa (24V) ze względu na środowisko pracy.

Filtracja powietrza zewnętrznego to również bardzo istotny element hodowli – zanieczyszczone w patogeny powietrze może doprowadzić do poważnych start.

Kompleksowe działania ochronne, jak filtracja powietrza, dezynfekcja hodowli i pomieszczeń stanowią o opłacalności procesu i są integralnym składnikiem technologii uprawy pieczarki. Środki zapobiegawcze powinny być podjęte już na etapie projektowania budynku i instalacji.

Materiały i osprzęt wbudowany w obiekt o wysokiej klasie antykorozyjności, posadzki o niskiej chropowatości z betonu zagęszczonego, łatwy dostęp do kratek kanalizacyjnych oraz rewizje na kanałach wentylacyjnych umożliwiające regularne czyszczenie.

wentylacja w pieczarkarni fot. ALNOR wentylacja w pieczarkarni fot. ALNOR

Wilgotność powietrza, również sterowana automatycznie, regulowana jest przez nawilżacze parowe dysze rozpylające mgiełkę wodną.

Ostatnim z parametrów technologicznych powietrza, poza wilgotnością i temperaturą, jest poziom stężenia dwutlenku węgla CO2. Rozmieszczone równomiernie mierniki z ustawionym progiem alarmowym wyślą sygnał do mikroprocesora sterującego pracą układu o przekroczonym stężeniu. Układ zareaguje otwierając proporcjonalnie przepustnice nawiewne i wywiewne lub zwiększy strumień świeżego powietrza poprzez zmianę wydajności wentylatorów.

Źródło: ALNOR

To Cię zainteresuje



Komentarze


Twoja strona ogrodu