Dzika pieczarka w ogrodzie | Jak rozpoznać? Jak odróżnić od trujących pieczarek?
Pieczarki to najchętniej spożywane grzyby, które zachwycają swym delikatnym smakiem i ogromnymi możliwościami ich wykorzystania w kuchni. Swoją popularność zawdzięczają niskiej cenie, dużej dostępności i całkowitym bezpieczeństwem spożywania. Warto wiedzieć, że pieczarka polna występuje w całej Polsce i można ją bez problemu zbierać, uzyskując za darmo te pyszne grzyby. Dodatkowo zbieranie grzybów to ogromna przyjemność i możliwość przebywania na dworze. Gdzie rosną pieczarki? Jak rozpoznać pieczarkę łąkową, czyli dziką pieczarkę?
Jak wygląda pieczarka polna?
Pieczarka polna (Agaricus campestris) nazywana też pieczarką łąkową, ogrodową lub dziką pieczarką to jadalny grzyb z rodziny pieczarkowatych. Ma charakterystyczny, okrągły kapelusz i biały kolor. Odznaczają się suchą powierzchnią oraz blaszkowatym spodem.
Wiele osób obawia się zbierania pieczarki polnej, gdyż ma ona charakterystyczne dla grzybów trujących blaszki, a dodatkowo w początkowej fazie wzrostu przypomina kilka trujących grzybów. Warto jednak pamiętać, że „dojrzałe” pieczarki, które posiadają kapelusze o średnicy od 5 do 11 cm, wyglądają zupełnie inaczej niż grzyby trujące, a przypominają je tylko na początku wzrostu.
Początkowo pieczarka jest biała, jednak z czasem zmienia kolor na jasnoszary. Trzon ma wysokość od 4 do 8 cm i grubość około 2 cm, a w górnej części znajduje się charakterystyczny pierścień, który z czasem zanika. Warto również zwrócić uwagę na miąższ, który jest zwarty i mięsisty w białym kolorze, który może miejscami przybierać różową barwę. Pieczarki mają charakterystyczny grzybowy, dość intensywnych zapach.
Gdzie można znaleźć dzikie pieczarki? Gdzie najczęściej rosną?
Pieczarka łąkowa rośnie powszechnie w Europie, Amerykach, Afryce, Azji, a nawet Australii. Niestety ze względu na obfite nawożenie i opryski coraz rzadziej można pieczarkę spotkać w Europie Wschodniej, ale jej obecność wciąż jest zauważalna. W Polsce dzika pieczarka wciąż występuje powszechnie, a jej zbieranie nie jest trudne.

Pieczarka polna – wartości odżywcze i zastosowanie
Do niedawna uważano pieczarko za bezwartościowe pod względem odżywczym, jednak warto wiedzieć, że zawierają one wiele cennych składników mineralnych (selen, potas, miedź i jod), witamin (A, E, D i z grupy B), a dodatkowo białko i tłuszcze roślinne. Są też cennym źródłem błonnika pokarmowego, a dodatkowo są niskokaloryczne.
Dzika pieczarka znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Najczęściej wykorzystuje się ją jako składnik zup, sosów i dodatek do mięs. Często jest również stosowania w różnego rodzaju zapiekankach i potrawkach. Jest też bardzo popularnym składnikiem na pizzy oraz pysznym dodatkiem do wszelakich potraw. Można ją grillować, smażyć, gotować i zapiekać, a w każdej formie jest równie smaczna.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: Ebay_thehappybotanist / Pixabay
Komentarze