Dlaczego słońce jest tak ważne dla dojrzewania pomidorów?
Pomidory kochają światło. To właśnie promienie słoneczne napędzają proces fotosyntezy, dzięki któremu roślina produkuje energię i niezbędne składniki do wzrostu oraz wybarwiania owoców. Dlatego długie, pochmurne dni sprawiają, że owoce mogą nawet przez kilka tygodni pozostawać zielone.
Niezależnie od tego, jak ciepło jest w powietrzu, bez wystarczającej dawki światła roślina nie będzie w stanie szybko "przerzucić" pomidorów w fazę wybarwiania.
Jak pochmurne lato wpływa na pomidory? Spowolnienie dojrzewania to nie wszystko
Gdy jest pochmurnie i lato nie rozpieszcza słońcem, pomidory nie tylko długo pozostają zielone na krzewie, ale pojawiają się też inne problemy. Pomidory wolniej rosną i są mniej dorodne, ich skórka pozostaje twardsza, a wybarwienie jest często nierównomierne – fragmenty przy szypułce lub od strony cienia mogą dłużej pozostawać zielone. Często ogrodnicy obserwują też gorszą odporność owoców na pękanie i mniej intensywny aromat. To właśnie efekt przewlekłego braku słońca i osłabienia roślin.
Czy pomidory mogą dojrzeć bez słońca? Najważniejszy efekt "zapłonu"
Gdy pomidor zaczyna się przebarwiać, dalsze dojrzewanie zachodzi już głównie dzięki hormonom roślinnym – nawet poza krzakiem, np. na parapecie w domu. Jednak zanim to nastąpi, światło pełni kluczową rolę: stymuluje procesy biochemiczne w owocu i "uruchamia" mechanizm dojrzewania.
Jak pomóc pomidorom w pochmurne lato? 4 ważne praktyki
Nie mamy wpływu na pogodę, ale istnieje kilka prostych sposobów, by przyspieszyć dojrzewanie pomidorów w trudniejszych warunkach:
- Odsłaniaj owoce: usuwaj część liści zacieniających grona, by jak najwięcej światła docierało do owoców.
- Kontroluj podlewanie: gdy jest chłodno i mokro, ogranicz ilość wody – zbyt wilgotna gleba nie wpływa dobrze na pomidory w tej fazie rozwoju.
- Unikaj przenawożenia azotem: nadmiar azotu wspiera rozwój liści, ale opóźnia dojrzewanie owoców.
- Zrywaj pierwsze przebarwione owoce: pozwól im dojrzeć w domu, a krzak skieruje więcej energii do pozostałych pomidorów.
Zdjęcie tytułowe: Chu / AdobeStock