Kiedy lato jest pochmurne, pomidory mają problem. Co zrobić, by szybciej dojrzewały?

Pochmurne lato nie pozwala pomidorom dojrzeć

Ciągle zielone pomidory na krzakach, choć lato w pełni? Gdy słońca brakuje, owoce wyraźnie zwalniają z dojrzewaniem. Sprawdź, dlaczego tak się dzieje i jak możesz pomóc swoim uprawom, nawet gdy pogoda nie dopisuje.

Dlaczego słońce jest tak ważne dla dojrzewania pomidorów?

Pomidory kochają światło. To właśnie promienie słoneczne napędzają proces fotosyntezy, dzięki któremu roślina produkuje energię i niezbędne składniki do wzrostu oraz wybarwiania owoców. Dlatego długie, pochmurne dni sprawiają, że owoce mogą nawet przez kilka tygodni pozostawać zielone.

Niezależnie od tego, jak ciepło jest w powietrzu, bez wystarczającej dawki światła roślina nie będzie w stanie szybko "przerzucić" pomidorów w fazę wybarwiania.

Im mniej światła, tym mniej cukrów i energii w roślinie – a to przekłada się na wolniejsze tempo dojrzewania i mniej intensywny smak pomidorów.

Jak pochmurne lato wpływa na pomidory? Spowolnienie dojrzewania to nie wszystko

Gdy jest pochmurnie i lato nie rozpieszcza słońcem, pomidory nie tylko długo pozostają zielone na krzewie, ale pojawiają się też inne problemy. Pomidory wolniej rosną i są mniej dorodne, ich skórka pozostaje twardsza, a wybarwienie jest często nierównomierne – fragmenty przy szypułce lub od strony cienia mogą dłużej pozostawać zielone. Często ogrodnicy obserwują też gorszą odporność owoców na pękanie i mniej intensywny aromat. To właśnie efekt przewlekłego braku słońca i osłabienia roślin.

Czy pomidory mogą dojrzeć bez słońca? Najważniejszy efekt "zapłonu"

Gdy pomidor zaczyna się przebarwiać, dalsze dojrzewanie zachodzi już głównie dzięki hormonom roślinnym – nawet poza krzakiem, np. na parapecie w domu. Jednak zanim to nastąpi, światło pełni kluczową rolę: stymuluje procesy biochemiczne w owocu i "uruchamia" mechanizm dojrzewania.

Jak pomóc pomidorom w pochmurne lato? 4 ważne praktyki

Nie mamy wpływu na pogodę, ale istnieje kilka prostych sposobów, by przyspieszyć dojrzewanie pomidorów w trudniejszych warunkach:

  1. Odsłaniaj owoce: usuwaj część liści zacieniających grona, by jak najwięcej światła docierało do owoców.
  2. Kontroluj podlewanie: gdy jest chłodno i mokro, ogranicz ilość wody – zbyt wilgotna gleba nie wpływa dobrze na pomidory w tej fazie rozwoju.
  3. Unikaj przenawożenia azotem: nadmiar azotu wspiera rozwój liści, ale opóźnia dojrzewanie owoców.
  4. Zrywaj pierwsze przebarwione owoce: pozwól im dojrzeć w domu, a krzak skieruje więcej energii do pozostałych pomidorów.
Dojrzewające pomidory
Fot. Valeriy / AdobeStock
Nie poddawaj się, gdy lato jest pochmurne, a pomidory od dłuższego czasu zielone. Odpowiednia pielęgnacja może naprawdę przyspieszyć ich dojrzewanie i, pomimo kaprysów pogody, w końcu zaczną się czerwienić i nabierać smaku.

Zdjęcie tytułowe: Chu / AdobeStock

To się przyda
Mikoryza SYMBIVIT® Pomidor i Papryka – 150 g
Mikoryza SYMBIVIT® Pomidor i Papryka – 150 g
Nawóz ekologiczny do pomidorów ogórków i ziół – 1 kg
Nawóz ekologiczny do pomidorów ogórków i ziół – 1 kg
Pomidor mięsisty 'Deko'
Pomidor mięsisty 'Deko'
Pomidor Cherry 'Yellow Pearshaped'
Pomidor Cherry 'Yellow Pearshaped'
Tematy
Autor
Maja Wiśniewska Maja Wiśniewska

Pasjonatka ogrodnictwa, która chętnie dzieli się swoim doświadczeniem, pisząc praktyczne porady.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Podlej tym rośliny. Pozbędziesz się larw, pędraków i turkucia – w 100% naturalnie
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści
Nasz sklep ogrodniczy