Dlaczego pomidory nie dojrzewają?
Dojrzewanie pomidorów odbywa się w dwóch etapach: pierwszy obejmuje wzrost i powiększenie masy, a drugi zmianę barwy. Niestety istnieje wiele czynników, które mogą zaburzyć ten proces i sprawić, że pomidory nie będą dojrzewać.
Na część przyczyn nie ma się wpływu np. na pogodę. Deszczowa wiosna i lato oraz mała ilość światła słonecznego mogą sprawić, że pomidory nie dojrzeją. Dlatego dobrze jest od razu na etapie sadzenia roślin zaplanować miejsce tak, aby pomidory miały dostęp do dużej ilości światła.
Równie ważne są odpowiednie warunki uprawy: właściwe podłoże, regularne podlewanie i nawozy do pomidorów, które dostarczą wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Częstym błędem jest również dostarczanie roślinom zbyt dużych dawek azotu, a zbyt małych potasu i magnezu.
Sposoby na przyspieszenie dojrzewania pomidorów
Dobrym sposobem na szybsze dojrzewanie pomidorów jest obrywanie liści. Należy usuwać 1 lub 2 liście dziennie, pamiętając, aby na roślinie zostało co najmniej kilkanaście listków, w tym przynajmniej 3 na wierzchołku rośliny. Dzięki temu roślina nie będzie tak bujnie rosła, a owoce szybciej dojrzeją.
Warto również delikatnie obracać owoce w stronę słońca, a promienie sprawią, że pomidory szybciej dojrzeją. Częstym problemem jest właśnie fakt, że owoce po jednej stronie zabarwiają się na czerwono, a po drugiej pozostają zielone.
Warto również nie dopuszczać do tego, aby pomidory zbyt obficie owocowały, gdyż plony, chociaż liczne to będą niewielkie, słabe, mniej smaczne i trudniej będzie sprawić, że pomidor dojrzeje. Dlatego niektórzy ogrodnicy usuwają część kwiatów, aby na roślinie było mniej, ale za to lepszych jakościowo pomidorów.
Co zrobić, aby niedojrzałe pomidory zrobiły się czerwone po zerwaniu?
Pomidory są jednymi z niewielu owoców, które mogą dojrzeć już po zerwaniu. Dlatego, jeśli przez długi czas się one nie przebarwiły właściwie, to można je zerwać i zapewnić warunki, które zapewnią dojrzewanie. Można to zrobić poprzez:
• ułożenie kilku pomidorów w towarzystwie dojrzałego jabłka lub banana;
• ułożenie dojrzałych i niedojrzałych pomidorów razem;
• umieszczenie pomidorów w kartonowym pudełku wyłożonym gazetą. Jeśli zależy nam, aby pomidory szybko dojrzały, to należy wsadzić dwa owoce do papierowej torby, dołożyć do nich mocno dojrzałe jabłko i szczelnie zamknąć torbę. Po kilku godzinach pomidory powinny być czerwone i smakowite.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: Alexei_other / Pixabay