Co zrobić z zielonymi pomidorami pod koniec sezonu?
Kiedy pogoda zaczyna się ochładzać, nasze krzaczki pomidorów, które do tej pory produkowały co chwilę dorodne plony, zaczynają zwalniać. Wprawdzie nadal tworzą owoce, ale bez słonecznych i gorących letnich dni, które dodałyby im rumieńców, wciąż pozostają zielone i już nie dojrzeją, a w końcu się zmarnują. Jeśli nie cierpisz, gdy jedzenie wyrzucane jest do kosza, spróbuj naszego przepisu na dżem z zielonych pomidorów.
Pomidory to przecież owoce (choć uprawiane w warzywniku) i dlatego można z nich robić przetwory. Zielone nie mają tak wyrazistego smaku, jak ich dojrzałe i rumiane odpowiedniki, ale za to mają przyjemną kwasowość, która idealnie komponuje się z cukrem.
Dżem z zielonych pomidorów jest umiarkowanie słodki, a sok i skórka z cytryny wzmacniają naturalną kwasowość zielonych owoców. Cukier pomaga osłodzić dżem na tyle, by nie był zbyt cierpki, i pomaga go zagęścić dzięki pektynie z pomidorów.
Przepis na dżem z zielonych pomidorów
Przygotowanie dżemu z zielonych pomidorów jest banalnie proste. Będziemy potrzebować raptem kilku składników: zielonych pomidorów, cukru i cytryn w odpowiedniej proporcji.
Składniki
- 1 kg zielonych pomidorów, wydrążonych i posiekanych
- 1 ½ szklanki cukru kryształu
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny, podzielone
- ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie
- W dużej misce wymieszaj zielone pomidory, cukier i 1 łyżkę soku z cytryny. Przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, ale najlepiej na całą noc.
- Przenieś mieszankę pomidorową do dużego garnka i doprowadź do delikatnego wrzenia na średnim ogniu.
- Następnie zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną bulgotać, rozpadną się i zgęstnieją. Trwa to zwykle około 45 minut.
- Wymieszaj skórkę z cytryny, sól i pozostałą 1 łyżkę soku z cytryny.
- Przelej mieszankę pomidorową do blendera. Zabezpiecz pokrywę i usuń środkową część, aby umożliwić ujście pary. Umieść czysty ręcznik nad otworem.
- Miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji, 10 do 15 sekund. Następnie przełóż masę do małych słoików, szczelnie zalecamy i stawiamy do góry dnem.
- Odstaw do całkowitego schłodzenia przed podaniem, około 30 minut.
- Podawaj schłodzone lub przykryj szczelnie i przechowuj w lodówce do 3 tygodni.
Smacznego!
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Jirreaux Hiroé / Pixabay