Logo
Logo

Jak wykorzystać zielone pomidory? Zrób z nich dżem!

Rozpoczął się już sezon przetworów. W naszych ogródkach i na działkach właśnie dojrzewają ostatnie pomidory, jednak wiele nadal jest zielona. Szkoda ich wyrzucać, bo można je sprytnie wykorzystać i przygotować doskonały zielony dżem o niespotykanym smaku. Taki przysmak na pewno będzie miłą odmianą w czasie zimowych wieczorów dla całej rodziny, już na pewno zachwyci naszych gości. Zawsze mogą spróbować zgadnąć, cóż to za owoce schowaliśmy w słoiku.

Co zrobić z zielonymi pomidorami pod koniec sezonu?

Kiedy pogoda zaczyna się ochładzać, nasze krzaczki pomidorów, które do tej pory produkowały co chwilę dorodne plony, zaczynają zwalniać. Wprawdzie nadal tworzą owoce, ale bez słonecznych i gorących letnich dni, które dodałyby im rumieńców, wciąż pozostają zielone i już nie dojrzeją, a w końcu się zmarnują. Jeśli nie cierpisz, gdy jedzenie wyrzucane jest do kosza, spróbuj naszego przepisu na dżem z zielonych pomidorów.

Pomidory to przecież owoce (choć uprawiane w warzywniku) i dlatego można z nich robić przetwory. Zielone nie mają tak wyrazistego smaku, jak ich dojrzałe i rumiane odpowiedniki, ale za to mają przyjemną kwasowość, która idealnie komponuje się z cukrem. 

Dżem z zielonych pomidorów jest umiarkowanie słodki, a sok i skórka z cytryny wzmacniają naturalną kwasowość zielonych owoców. Cukier pomaga osłodzić dżem na tyle, by nie był zbyt cierpki, i pomaga go zagęścić dzięki pektynie z pomidorów.

Zielone pomidory nie są trujące, ale z uwagi na dużą zawartość gorzkiej tomatyny, są niesmaczne i mogą być szkodliwe, gdy zjemy ich zbyt wiele. Na szczęście, jeśli niedojrzałe owoce poddamy obróbce termicznej staną się smaczne i całkowicie bezpieczne!

Przepis na dżem z zielonych pomidorów

Przygotowanie dżemu z zielonych pomidorów jest banalnie proste. Będziemy potrzebować raptem kilku składników: zielonych pomidorów, cukru i cytryn w odpowiedniej proporcji.

Składniki 

  • 1 kg zielonych pomidorów, wydrążonych i posiekanych
  • 1 ½ szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny, podzielone
  • ¼ łyżeczki soli


Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszaj zielone pomidory, cukier i 1 łyżkę soku z cytryny. Przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, ale najlepiej na całą noc.
  2. Przenieś mieszankę pomidorową do dużego garnka i doprowadź do delikatnego wrzenia na średnim ogniu.
  3. Następnie zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną bulgotać, rozpadną się i zgęstnieją. Trwa to zwykle około 45 minut.
  4. Wymieszaj skórkę z cytryny, sól i pozostałą 1 łyżkę soku z cytryny.
  5. Przelej mieszankę pomidorową do blendera. Zabezpiecz pokrywę i usuń środkową część, aby umożliwić ujście pary. Umieść czysty ręcznik nad otworem.
  6. Miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji, 10 do 15 sekund. Następnie przełóż masę do małych słoików, szczelnie zalecamy i stawiamy do góry dnem.
  7. Odstaw do całkowitego schłodzenia przed podaniem, około 30 minut.
  8. Podawaj schłodzone lub przykryj szczelnie i przechowuj w lodówce do 3 tygodni. 

Smacznego!

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Jirreaux Hiroé / Pixabay

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (1)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl