Pamiętam, jak zbierał zielone pomidory, aby niektóre z nich mogły dojrzeć na ganku w słońcu. Nie wiedziałam, dlaczego tak robi - teraz już wiem. Gdy czuł, że sadzonki mogą być zaatakowane przez zarazę ziemniaczaną, szybko zrywał okazy i pozwalał im w ten sposób dojść. Innym sposobem były przetwory z zielonych pomidorów. Swoją drogą, bardzo smaczne - konfitura czy chutney to te, które pozostały w mojej pamięci. Wystarczyło poddusić je na maśle z cynamonem, octem oraz miodem, aby zrobiły się wyśmienite.
Co zrobić, aby rozsady pomidorów były grubsze? Sposób na słodkie i soczyste pomidory
Moje pomidory zbieram przez całe lato, a nawet jesień. Zwłaszcza te mniejsze, koktajlowe potrafią być bardzo odporne na chłodniejsze dni i nadal owocują. Co robię, aby rozsady były znacznie grubsze i jędrniejsze? Dziadek zdradził mi patent, który stosuję do tej pory.
To przede wszystkim ścinki trawy. Świeżo skoszona trawa zawiera składniki odżywcze oraz mineralne, które świetnie użyźniają glebę. Dodatkowo, zapobiega wysychaniu gleby. Mieszam ją ze ścinkami glistnika oraz pokrywy i robię swoistego rodzaju "trawiaste podłoże" w formie ściółki.
Tak wyściółkowane pomidory są znacznie większe, jędrniejsze i słodsze. Woda i cała wilgoć nie odparowuje z nich zbyt szybko, a ja mogę cieszyć się świetnymi zbiorami przez długi okres. Robię tak zwłaszcza przy pomidorach malinowych klasycznych, jak i Bawolim Sercu - to chyba ukochana odmiana Polaków.
Taką technikę możecie zastosować także przy polnych pomidorach, które będą wam wdzięczne za taką wyściółkę. Podczas niekontrolowanej suszy przetrwają i ich końce nie zbrązowieją.
Czy pomidorki koktajlowe można długo przechowywać w lodówce po zerwaniu?
Pomidorki koktajlowe to jedne z tych okazów, które najchętniej są uprawiane. Ich niewielkie rozmiary sprawiają, że nadają się do sałatek, surówek czy innych dodatków. Ja najchętniej robię z niuch przecier pomidorowy. Dlaczego akurat z nich?
W przeciwieństwie do dużych odmian, mają bardziej skoncentrowany smak, a przecier wychodzi o wiele gęstszy. Nie muszę go tak długo redukować, jak w przypadku klasycznych San Marzano. Czy pomidorki koktajlowe można długo przechowywać w lodówce?
Pomidorów nie powinniśmy przechowywać w zimnie - tracą swój smak oraz niektóre z właściwości. Niestety jednak zdarza się, że chcemy zachować je na znacznie dłużej. Możemy to zrobić, ale przechowujemy w szklanym pojemniku wyściełanym ręcznikiem papierowym do tygodnia.
Pamiętajcie, że pomidory koralikowe bardzo łatwo można naderwać podczas zbiorów. Takie popękane sztuki niestety bardzo szybko pleśnieją i należy je przesortować, wyodrębniając od całych.
Zdjęcie tytułowe: Rodimovpavel/ AdobeStock