Sadzonki ogórków podlewam tą kuchenną mieszanką. Co roku nie nadążam z przerabianiem ich

sadzonki ogórków gruntowych w czarnych doniczkach do rozsad

Sadzonki ogórków przygotowuję już pod koniec marca i tworze mini szklarnię na parapecie. Nie zapominam o tym, aby unieść ją nieco powyżej za pomocą styropianu lub książek. Dzięki temu z łatwością światło słoneczne dostanie się do moich roślin. Przygotowuję z nich najróżniejsze przetwory. Są to między innymi kiszone czy konserwowe ogórki. Nie można zapominać także o sałatce szwedzkiej, która rozchodzi się w zastraszającym tempie. Mowa tutaj o kilkudziesięciu słoikach, które na przestrzeni jesieni i zimy są częstym gościem na obiadowym stole. Uwielbiam przygotowywać przetwory ze swoich ogórków, które nie zawierają szkodliwych środków ochrony roślin.

Posłuchaj
00:00
28

Na działce mam mnóstwo podniesionych grządek, w których znajdują się przeróżne warzywa. Wysiewam je, jak i wkładam sadzonki od razu do gruntu. Jest kilka takich, bez których nie wyobrażam sobie dorocznej uprawy - pomidorki koktajlowe, ogórki gruntowe, dynia czy cukinia to coś, na co czekam cały rok. Nie obywa się niestety bez niespodzianek - ulewne deszcze czy susza potrafi skutecznie pokrzyżować plany, dlatego zawsze warto trzymać rękę na pulsie. Co zrobić, aby ogórki miały się dobrze i wyrastały na silne i zdrowe? Podpowiem wam w poniższej poradzie. Stosuję tą mieszankę już 3 rok i nie wyobrażam sobie inaczej.

Dzięki tej mieszance ogórki są dorodne i chrupiące. Wystarczy kilka składników

Naturalne sposoby to coś, co uwielbiam najbardziej. Są sprawdzone, tanie, a przede wszystkim nie wyrządzają szkody pożytecznym owadom w trakcie zapylania. Są bezpieczne dla nas, naszych plonów oraz wiemy, co jemy, sięgając po zbiory.

W tym przypadku warto przygotować się na spore plonowanie, gdy będziecie podlewać mieszanką dość regularnie. Dzięki temu wzmocnicie roślinę i pozwolicie na lepszy rozrost. Wystarczy sięgnąć po łyżeczkę kurkumy sproszkowanej - możecie użyć także wyciśniętego z niej soku oraz łyżeczkę sody oczyszczonej.

Po wymieszaniu tych dwóch składników przełóżcie do słoika i zalejcie około litrem wody przegotowanej. Odstawcie na kilka godzin, a następnie rozwodnijcie 3 litrami wody. Podlewajcie nią ogórki raz na 2 tygodnie, aby mogły puścić nowe, liczniejsze liście i zawiązki.

Dlaczego ogórki robią się żółte i puchną?

Ogórki gruntowe to jedne z najczęściej sadzonych i wysiewanych warzyw. Są używane w wielu daniach i potrafią być głównym materiałem na liczne przetwory. Zawsze chcemy, aby były dorodne i bardzo chrupiące, dlatego pojawienie się wielu odstępstw niekiedy nas martwi. Jest to między innymi żółkniecie liści oraz samych ogórków.

Robią się spuchnięte oraz żółtawe na końcach. To niepokojące, gdyż w większości wypadków walor estetyczny nie jest głównym powodem do odrzucenia ich.

Gorzkawy smak i nieapetycznie wyglądające, duże pestki odstraszają od konsumpcji. Zastanawiacie się, dlaczego tak się dzieje? To przede wszystkim wina ziemi ubogiej w azot lub magnez.

Nie należy zapominać, ze powinniśmy przygotować przepuszczalną i bardzo żyzną glebę, aby spodziewać się lepszych plonów. Taka barwa może zwiastować także problemy z chorobą grzybową, w tym mączniakiem rzekomym.

Tekst: ZO, zdjęcie tytułowe: Geshas / AdobeStock


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Burak ćwikłowy Mieszanka Odmian
Burak ćwikłowy Mieszanka Odmian
Fasola tyczna 'Jimenez'
Fasola tyczna 'Jimenez'
Marchew 'Deep Purple' F1
Marchew 'Deep Purple' F1
Burak ćwikłowy 'Chioggia'
Burak ćwikłowy 'Chioggia'
Obserwuj
Autor
Ewa Kwiatkowska Ewa Kwiatkowska

Ogrodniczka z wykształcenia, która dzieli się swoją pasją do uprawy roślin i sprawdzonymi poradami.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Podwyższone grządki betonowe. Uprawa własnych warzyw nigdy nie była prostsza... i przyjemniejsza
Komentarze

Podwyższone grządki betonowe. Uprawa własnych warzyw nigdy nie była prostsza... i przyjemniejsza
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści
Polecamy