Na działce mam mnóstwo podniesionych grządek, w których znajdują się przeróżne warzywa. Wysiewam je, jak i wkładam sadzonki od razu do gruntu. Jest kilka takich, bez których nie wyobrażam sobie dorocznej uprawy - pomidorki koktajlowe, ogórki gruntowe, dynia czy cukinia to coś, na co czekam cały rok. Nie obywa się niestety bez niespodzianek - ulewne deszcze czy susza potrafi skutecznie pokrzyżować plany, dlatego zawsze warto trzymać rękę na pulsie. Co zrobić, aby ogórki miały się dobrze i wyrastały na silne i zdrowe? Podpowiem wam w poniższej poradzie. Stosuję tą mieszankę już 3 rok i nie wyobrażam sobie inaczej.
Dzięki tej mieszance ogórki są dorodne i chrupiące. Wystarczy kilka składników
Naturalne sposoby to coś, co uwielbiam najbardziej. Są sprawdzone, tanie, a przede wszystkim nie wyrządzają szkody pożytecznym owadom w trakcie zapylania. Są bezpieczne dla nas, naszych plonów oraz wiemy, co jemy, sięgając po zbiory.
W tym przypadku warto przygotować się na spore plonowanie, gdy będziecie podlewać mieszanką dość regularnie. Dzięki temu wzmocnicie roślinę i pozwolicie na lepszy rozrost. Wystarczy sięgnąć po łyżeczkę kurkumy sproszkowanej - możecie użyć także wyciśniętego z niej soku oraz łyżeczkę sody oczyszczonej.
Po wymieszaniu tych dwóch składników przełóżcie do słoika i zalejcie około litrem wody przegotowanej. Odstawcie na kilka godzin, a następnie rozwodnijcie 3 litrami wody. Podlewajcie nią ogórki raz na 2 tygodnie, aby mogły puścić nowe, liczniejsze liście i zawiązki.
Dlaczego ogórki robią się żółte i puchną?
Ogórki gruntowe to jedne z najczęściej sadzonych i wysiewanych warzyw. Są używane w wielu daniach i potrafią być głównym materiałem na liczne przetwory. Zawsze chcemy, aby były dorodne i bardzo chrupiące, dlatego pojawienie się wielu odstępstw niekiedy nas martwi. Jest to między innymi żółkniecie liści oraz samych ogórków.
Robią się spuchnięte oraz żółtawe na końcach. To niepokojące, gdyż w większości wypadków walor estetyczny nie jest głównym powodem do odrzucenia ich.
Gorzkawy smak i nieapetycznie wyglądające, duże pestki odstraszają od konsumpcji. Zastanawiacie się, dlaczego tak się dzieje? To przede wszystkim wina ziemi ubogiej w azot lub magnez.
Nie należy zapominać, ze powinniśmy przygotować przepuszczalną i bardzo żyzną glebę, aby spodziewać się lepszych plonów. Taka barwa może zwiastować także problemy z chorobą grzybową, w tym mączniakiem rzekomym.
Tekst: ZO, zdjęcie tytułowe: Geshas / AdobeStock