Ten chwast rośnie wszędzie, ale nie depcz go! To smaczne dzikie warzywo możesz zbierać za darmo, Niemcy za 1 kg płacą 1000 euro

Młode pęd chmielu wyglądają i smakują jak delikatne szparagi

Wiosna to czas, kiedy natura budzi się do życia, a z nią na naszych talerzach pojawiają się świeże, sezonowe warzywa. Jednak oprócz zielonych pędów szparagów odnajdziemy prawdziwy skarb, który większość z nas mijając, nie poświęca mu nawet chwili uwagi. To roślina, która w naszym kraju jest uznawana za pospolity chwast, podczas gdy za naszą zachodnią granicą cieszy się statusem luksusowego delikatesu. Teraz jest najlepszy czas, by odkryć to dzikie warzywo, które możesz zbierać za darmo, odkrywając jego niezwykłe walory smakowe i zdrowotne. Zobacz, jak rozpoznać, zbierać i przyrządzać te młode pędy, by w pełni wykorzystać ich potencjał i dodać odrobinę luksusu do swojej wiosennej diety, nie wydając przy tym ani grosza.

Posłuchaj
00:00
34

Czy wiesz, co rośnie na twoim podwórku? Odkryj dzikie warzywo warte fortunę!

W Polsce, na każdym kroku, spotkać można roślinę, którą większość z nas uznaje za pospolity chwast. Jego młode pędy są w Niemczech traktowane jak prawdziwy przysmak i osiągają ceny do 1000 euro za kilogram. Tak, dobrze przeczytałeś – tysiąc euro! W naszym kraju jest dostępny niemal wszędzie, za darmo, a jego kulinarne zastosowanie może być prawdziwym odkryciem dla miłośników nietypowych smaków.

Co to za roślina?

Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) to roślina, którą można spotkać w wilgotnych zaroślach, lasach, nad rowami czy wokół starych budynków. W Polsce jest on często uważany za chwast, jednak jego młode pędy, przypominające szparagi, są cenione za wyjątkowe walory smakowe. W marcu i kwietniu, a czasem nawet w maju, możemy zbierać te delikatne pędy, które najlepiej smakują, gdy mają maksymalnie 6 liści.

Kasia Rutkowska-bliżej natury / YouTube


Jak rozpoznać i zbierać pędy chmielu?

Młode pędy chmielu można zbierać pędy zarówno z dziko rosnących roślin, jak i z tych uprawianych na własnej działce. Na początku wiosny osiągają one często kilkanaście centymetrów długości, zachowując przy tym swoją jędrność i miękkość. Część pędów łatwo dostrzec na powierzchni ziemi (są jasnozielone, jędrne, niezdrewniałe), jednak można je także delikatnie wykopać spod ziemi – te ukryte są białe, kruche i bardzo delikatne, a ich zbiór jest możliwy tylko w krótkim okresie wczesnej wiosny. 

Dlaczego są tak cenne?

Pędy chmielu są uznawane za najdroższe warzywo na świecie głównie z powodu trudności w ich zbiorze i krótkiego okresu, w którym są dostępne. Ich unikalny smak, porównywany do połączenia szparagów, brokułów, jarmużu, sprawia, że są poszukiwane przez smakoszy na całym świecie.

Jak przyrządzić pędy chmielu?

Pędy chmielu można spożywać na surowo, ale najczęściej są one przyrządzane podobnie do szparagów. Można je blanszować, smażyć na patelni, dodawać do sałatek lub omletów. Ich delikatny, choć specyficzny smak, najlepiej komponuje się z prostymi dodatkami, takimi jak sos vinegrette czy śmietanowy.

Smażone młode pędy chmielu to przysmak
Fot. Valdis Ošiņš / AdobeStock

Wiosenna sałatka z młodymi pędami chmielu

  • 100 g młodych pędów chmielu
  • Mix sałat
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • Pół ogórka zielonego
  • Opakowanie fety
  • Sos vinegrette

Omlet z młodymi pędami chmielu

  • Jajka
  • Sól, pieprz
  • Posiekana cebula
  • Pokrojony pomidor
  • Młode pędy chmielu


Zdjęcie tytułowe: Sarah Allison / AdobeStock

Obserwuj
Autor
Dominika Nowak Dominika Nowak

Mama, blogerka, ekolożka, ogrodniczka amatorka. Dzieli się z Wami swoją pasją i wiedzą. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Chmiel zwyczajny Humulus lupulus

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści