Jeśli tylko zadbamy o odpowiednie warunki, imbir z powodzeniem możemy uprawiać w doniczce. Jego pełny rozwój trwa dwanaście miesięcy, ale warto uzbroić się w cierpliwość, by później móc cieszyć się świeżym kłączem dobrej jakości.
Jak uprawiać imbir w doniczce?
Imbir (Zingiber), choć uprawiany jest na terenach o ciepłym klimacie, nie lubi silnego słońca. Preferuje półcień lub poranne, jeszcze łagodne słońce. Promienie UV mogą nieodwracalnie uszkadzać jego liście. Dlatego uprawiany w doniczce nigdy nie powinien stać na parapecie od strony południowej. Lubi stanowiska osłonięte od wiatru i lekką wilgotność podłoża. Do prawidłowego rozwoju potrzebuje temperatury co najmniej 20°C. W niższych temperaturach przestaje rosnąć.
Imbir najlepiej czuje się na glebie przepuszczalnej, żyznej i lekko kwaśnej. Jej odczyn pH powinien wynosić od 6,1 do 6,5. Natomiast optymalna temperatura gleby do kiełkowania imbiru to od 22 do 25°C. Zimą powinien znajdować się w miejscu, w którym temperatura nie spadnie poniżej 10°C.
Sadzenie imbiru w doniczce
Imbir występuje w ponad 100 odmianach. W sklepach ogrodniczych znajdziemy wiele odmian dekoracyjnych, natomiast jeśli zależy nam na imbirze jako dodatku do potraw, wybierzmy jadalny imbir lekarski. Korzeń należy dokładnie obejrzeć, by upewnić się, że nie ma na nim oznak chorób czy gnicia. Widoczne natomiast powinny być „oczka” na rozgałęzieniach.
Jeśli kupimy większe kłącze, śmiało możemy podzielić je na kilkucentymetrowe kawałki. Największe szanse na powodzenie uprawy będziemy mieli, jeśli na każdym z nich znajdą się trzy „oczka”. Pocięty korzeń imbiru należy na kilka dni odłożyć w suchym miejsc, by miejsca cięcia przeschły.
Fragmenty kłącza należy umieścić w doniczce „oczkiem” skierowanym ku górze, przysypać około 2-centymetrową warstwą ziemi i podlać. Pojemnik do pojawienia się pierwszych pędów można przykryć folią, która pomoże utrzymać wilgotność i wysoką temperaturę. Do uprawy imbiru powinno się wybierać większe doniczki o średnicy co najmniej 30 cm. Sadzenie najlepiej jest przeprowadzić wczesną wiosną.
Jak pielęgnować imbir w doniczce?
Podstawą pielęgnacji imbiru jest utrzymywanie odpowiedniej wilgotności podłoża. Wodę należy podawać, gdy sucha będzie wierzchnia warstwa gleby. Trzeba to jednak robić z umiarem, by nie dopuścić do zastoju wody. Bardzo mokre podłoże może szybko doprowadzić do gnicia korzenia. Pod koniec lata roślina będzie potrzebowała coraz mniej wody, a w październiku można zaprzestać podlewania.
Jeśli posadziliśmy kłącze imbiru w żyznej glebie lub wzbogaciliśmy ją kompostem, nie ma potrzeby nawożenia. Jeśli jednak na liściach wystąpią żółte przebarwienia, może być to sygnał o niedoborze składników odżywczych. Wówczas należy sięgnąć po organiczny nawóz.
Kłącza, które planujemy użyć w kuchni, możemy wyjąć z gleby jesienią, gdy zwiędną już pędy. Jeśli chcemy imbir uprawiać w kolejnym roku, możemy odciąć część korzenia, a resztę pozostawić w doniczce do wiosny, kiedy znowu wejdzie w okres wegetacji.
Czy imbir można uprawiać w ogrodzie?
Uprawa w doniczce nie powinna sprawiać problemu. Natomiast w ogrodzie jest ona praktyczne niemożliwa, ponieważ w polskim klimacie nie zapewnimy mu odpowiedniej temperatury. Korzeń wypuści pędy, ale roślina nie rozwinie się wystarczająco, by kłącze uzyskało zadowalający rozmiar, a uprawa była opłacalna.
FILM: UPRAWA IMBIRU W DOMU. JAK SADZIĆ IMBIR? JAK UPRAWIAĆ IMBIR W DONICZCE? JAK UPRAWIAĆ IMBIR W OGRODZIE?
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: congerdesign / Pixabay