Przepis na napój z imbiru, miodu i cytryny
Przepis na napój jest niezwykle prosty, ale należy pamiętać, że do jego przygotowania nie wolno używać gorącej wody, która zabije prozdrowotne enzymy znajdujące się w miodzie oraz zmniejszy ilość witamin.
- Włóż do szklanki 2 plastry cytryny, kawałek imbiru pokrojonego w plastry oraz łyżeczkę miodu.
- Zalej całość ciepłą wodą i odstaw na 5 minut. Przed wypiciem dokładnie wymieszaj.
Proporcje można zmieniać w zależności od upodobań, a napój stanie się również wspaniałym przysmakiem, który chętnie wpiją także dzieci.
Korzyści spożywania napoju z imbiru, miodu i cytryny
Taki napój dostarcza mnóstwo witamin, antyoksydantów, enzymów i innych składników o działaniu prozdrowotnym. Zawiera duże ilości witaminy C, a więc doskonale wspomaga odporność, co ułatwia walkę z wszelkimi infekcjami.
Dodatkowo napój ma działanie rozgrzewające, więc doskonale sprawdzi się po powrocie zimą do domu, czy w trakcie przeziębienia. Składniki zawarte w napoju wykazują też działanie antywirusowe i antybakteryjne oraz przeciwdziałają stresowi antyoksydacyjnemu, zmniejszając ryzyko zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych (m.in. nowotwory, nadciśnienie, choroby serca, cukrzyca) i opóźniając starzenie się organizmu. To oznacza, że napój zadba również o stan skóry, włosów i paznokci oraz doda cerze blasku. Dodatkowo imbir świetnie wpływa na procesy trawienne, dlatego często zalecany jest osobom w trakcie odchudzania, ale w takim wypadku należy zmniejszyć ilość miodu lub całkowicie go wyeliminować z napoju.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: natalialin / Pixabay