Konwalia majowa (Convallaria majalis) to bylina należąca do rodziny szparagowatych (Asparagaceae). Występuje na terenie Europy i Azjii. W Polsce jest objęta częściową ochroną i można ją spotkać w liściastych lasach na całym obszarze kraju.

W Europie konwalia majowa znana jest pod bardzo wieloma ludowymi nazwami. Oprócz właściwości leczniczych wykorzystywanych w ziołolecznictwie, często była łączona z czarami i alchemią z uwagi na jej trujące działanie.

Konwalia to roślina znana ze swoich bardzo żywotnych kłączy. Roślina wytwarza duże liście o unerwieniu równoległym. Łodygę wytwarzają dwuletnie kłącza. Zwisłe, białe kwiaty rośliny zebrane są w jednostonne grono. Mają kształt kulistych dzwonków z 6-oma odgiętymi ząbkami. Owocami konwalii są czerwone jagody. 

Konwalia należy do roślin miododajnych oraz w dogodnych warunkach może być bardzo ekspansywna.

Wymagania i uprawa

Konwalia majowa potrzebuje przepuszczalnych gleb i półcienistego lub cienistego stanowiska. Jest całkowicie mrozoodporna.

Z racji swoich wymagań najlepiej się czuje pod wyższymi roślinami. Nie lubią jej szkodniki i bardzo rzadko atakowana jest przez patogeny.

Zastosowanie

Konwalia majowa to bardzo lubiana roślina zarówno dzięki swojej odporności jak i łatwości w uprawie. Pięknie się prezentuje pod drzewami w ogrodzie i wśród rabat z leśnymi roślinami.

Ziele i kłącza zawierają dużo glikozydów nasercowych (tak jak w przypadku naparstnicy) i są stosowane jako składniki preparatów na wzmocnienie serca.

Ciekawe odmiany

  • 'Polish Beauty' – odmiana o jasnych paseczkach na liściach wzdłuż nerwów
  • 'Aurea' – o bardzo jasnych, niemal żółtych liściach
  • 'Plena' – o pełnych kwiatach
  • 'Zebra' – pasy na liściach kremowe o różnej szerokości, różowe kwiaty


Zdjęcia: Susanne Jutzeler suju-foto, May_hokkaido, Peggy Choucair/Pixabay, Katarzyna Jeziorska