Krzew herbaciany – co to za roślina?
Krzewem herbacianym nazywamy kamelię chińską (Camellia sinensis). Roślina ta dawniej znana była jako herbata chińska (Thea sinensis). Jest to bliska kuzynka dobrze znanej ozdobnej kamelii japońskiej (C. japonica).
Kamelia chińska w warunkach naturalnych jest wieczniezielonym krzewem, dorastającym nawet do 2-3 metrów wysokości. W doniczce roślina osiągnie jednak znacznie mniejsze rozmiary.
Duże, białe kwiaty kamelii chińskiej wydzielają przyjemny zapach. Z jej liści i pąków, po uprzednim suszeniu (czasem także fermentacji), przyrządza się napar nazywany herbatą. Pierwsze liście możemy zacząć zbierać już z 3-4 letnich krzewów (najlepsze są te najmłodsze!).
Pielęgnacja krzewu herbacianego: krok po kroku
Uprawa kamelii chińskiej w domu nie należy do łatwych zadań jednak przy troskliwej opiece po około 3 latach będziemy mogli zbierać pierwsze liście do przyrządzenia naparu.
- Sadzenie
Krzewy herbaciane w doniczkach rosną dość wolno, około 10-15 cm rocznie, mimo to młode rośliny przesadzamy co roku, a starsze co 2-3 lata. - Ziemia i nawożenie
Wystarczy im uniwersalne podłoże ogrodnicze oraz nawożenie nawozem do roślin o zielonych liściach. - Warunki
Rośliny dobrze będą rosnąć w warunkach domowych w temperaturze pokojowej i wysokiej wilgotności. Najlepiej postawić je na słonecznym parapecie, a na lato wynieść na balkon lub taras. Nie lubią niskich temperatur więc na zewnątrz powinny być wystawiane dopiero po 15 maja i chowane do domu z końcem września. - Zimowanie
W okresie jesienno-zimowym roślina najlepiej będzie się czuła w temperaturze około 10°C, w cieplejszym miejscu może zacząć gubić liście. - Przycinanie
Uszczykiwanie wierzchołków pędów pomoże także zachować zwarty pokrój rośliny.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie: NatashaG/Pixabay