Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019
19
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Kawa i herbata na parapecie

Każdy z nas doskonale zna kawę i herbatę – rośliny z których wytwarza się najpopularniejsze napoje na świecie. Nie każdy jednak wie, że te egzotyczne rośliny można z powodzeniem uprawiać w domu. Wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad uprawy aby cieszyć się kawą i herbatą nie tylko w filiżance, ale też na parapecie.

Herbata

Krzew herbaciany, który możemy uprawiać na parapecie to kamelia chińska (Camellia sinensis), dawniej znana jako herbata chińska (Thea sinensis). Jest to bliska kuzynka dobrze znanej ozdobnej kamelii japońskiej (C. japonica). Aby rozpocząć uprawę herbacianego krzewu na parapecie najlepiej kupić 2-3 letnie sadzonki lub nasiona (kiełkują w temperaturze 25-30°C). Można je znaleźć w internecie lub w nielicznych centrach ogrodniczych. Kamelia chińska w warunkach naturalnych jest wiecznie zielonym krzewem, dorastającym nawet do 2-3 metrów wysokości. W doniczce roślina osiągnie jednak znacznie mniejsze rozmiary.

Uprawa herbaty w domu nie należy do łatwych zadań jednak przy troskliwej opiece po około 3 latach będziemy mogli zbierać pierwsze liście do przyrządzenia naparu. Krzewy herbaciane w doniczkach rosną dość wolno, około 10-15 cm rocznie, mimo to młode rośliny przesadzamy co roku, a starsze co 2-3 lata.Wystarczy im uniwersalne podłoże ogrodnicze oraz nawożenie nawozem do roślin o zielonych liściach.

Rośliny dobrze będą rosnąć w warunkach domowych w temperaturze pokojowej i wysokiej wilgotności. Najlepiej postawić je na słonecznym parapecie, a na lato wynieść na balkon lub taras. Nie lubią niskich temperatur więc na zewnątrz powinny być wystawiane dopiero po 15 maja i chowane do domu z końcem września.

W okresie jesienno-zimowym roślina najlepiej będzie się czuła w temperaturze około 10°C, w cieplejszym miejscu może zacząć gubić liście.


fot. AxelBoldt Wikimedia Commons

fot. Kristian Frisk Wikimedia Commons
Kamelia chińska tworzy duże, białe, przyjemnie pachnące kwiaty, a z jej liści i pąków, po uprzednim suszeniu (czasem także fermentacji), przyrządza się napar nazywany herbatą. Pierwsze liście możemy zacząć zbierać już z 3-4 letnich krzewów, najlepsze są te najmłodsze. Uszczykiwanie wierzchołków pędów pomoże także zachować zwarty pokrój rośliny.

Kawa


Kawowiec, a w zasadzie kawa arabska (Coffea arabica) jest bardzo łatwa w uprawie w warunkach domowych. Młode rośliny można kupić nawet w supermarketach, a nasiona w internecie. Warto pamiętać aby wysiać je od razu po zakupie, gdyż szybko tacą zdolność kiełkowania (w temperaturze 24°C). Kawa arabska w doniczce może dorosnąć nawet do 2 metrów wysokości, a jej wzrost możemy regulować poprzez odpowiednie przycinanie.

Uprawa kawy w domu jest bardzo łatwa, gdyż roślina nie ma szczególnych wymagań. Lubi słoneczne stanowiska, jednak nie bezpośrednie nasłonecznienie gdyż jej błyszczące liście mogą się przypalać od słońca. Roślina jest wrażliwa na zimne przeciągi, dlatego też nie należy stawiać jej w pobliżu uchylnego okna.

Dobrze będzie rosnąć w uniwersalnym podłożu dla roślin doniczkowych, warto ją zasilać nawozem do cytrusów kilkukrotnie w sezonie i regularnie podlewać, tak aby gleba była stale lekko wilgotna ale nie mokra. Woda nie powinna nigdy zalegać w podstawce.

Liście warto raz na jakiś czas zraszać letnią wodą i przecierać ściereczką z kurzu. W ciągu roku dobrze się czuje w temperaturze pokojowej, w okresie jesienno-zimowym roślina będzie przechodzić okres spoczynku, dlatego temperatura powinna spaść do około 16°C. Zarówno liście jak i kwiaty mają delikatny „kawowy” zapach. Owoce dojrzewają około 9 miesięcy od rozpoczęcia kwitnienia.


fot. B.navez Wikimedia Commons

fot. Forrest & Kim Star Wikimedia Commons
Kawowiec w doniczce zacznie owocować po 3-4 latach. Kwiaty są białe, samopylne i lekko pachnące. Zebrane są w kątach dużych błyszczących liści. Na ich miejscu tworzą się zielone, później czerwieniejące owoce (niestety w domu zdarza się to bardzo rzadko). Po ich dojrzeniu wyjmujemy z nich nasiona, oczyszczamy z miąższu i suszymy. Następnie wystarczy je uprażyć na patelni, zmielić i zalać wrzątkiem.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: fot. Melodi2 Morguefile


Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (7)
Rośliny cebulowe
Temat miesiąca
Rośliny cebulowe
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 42, Sentencja nr:6
Tydzień 42, Sentencja nr:6
Najlepszym okresem na sadzenie drzew owocowych jest jesień (od pierwszych dni października do pierwszych przymrozków). Przed nastaniem zimy drzewka zdążą zregenerować uszkodzony system korzeniowy.
Tydzień 42, Sentencja nr:5
Tydzień 42, Sentencja nr:5
Opadłe z drzew owoce, których nie można wykorzystać do celów spożywczych, trzeba systematycznie usuwać, w przeciwnym wypadku staną się źródłm chorób roślin. Usuwamy i palimy także chore pędy i liście drzew oraz krzewów.
Tydzień 42, Sentencja nr:4
Tydzień 42, Sentencja nr:4
Krzewy róż warto teraz zasilić. Wierzchnią warstwę ziemi przemieszajmy z przefermentowanym obornikiem. Róże pienne należy zabezpieczyć przed nadchodzącą zimą. W tym celu przygina się je do ziemi i obsypuje ziemią.
Tydzień 42, Sentencja nr:2
Tydzień 42, Sentencja nr:2
W październiku możemy wysadzać do ogrodu drzewa i krzewy liściaste, które rosły w donicach. Sadzimy także drzewa i krzewy iglaste oraz pnącza.
Twoja strona ogrodu