Kamelia japońska (Camellia japonica) to roślina należąca do rodziny herbatowatych (Theaceae). W środowisku naturalnym występuje w Azji (w Chinach, Japonii oraz Korei), gdzie rośnie jako krzew. W Polsce jest dość rzadko uprawianą rośliną doniczkową.
W naturze kamelia japońska osiąga nawet do 15 m wysokości, a w uprawie pokojowej nie przekracza 2 m. Posiada wzniesiony, rozgałęziony pokrój i dość duże, błyszczące, skórzaste liście, które w zależności od odmiany bywają ciemno-zielone, zielone lub żółto-zielone.
Kamelia japońska kwitnie w okresie zimowo-wiosennym – uprawiana w donicach w domach zakwita już w styczniu i utrzymuje kwiaty do wiosny. Roślina wytwarza duże, 5-7 płatkowe kwiaty o barwie białej, różowej lub czerwonej. Osiągają nawet do 12 cm średnicy i są najczęściej bezzapachowe (warto wiedzieć, że bardzo znane i cenione są jej odmiany pachnące!).
Uprawa i wymagania
Roślina ta nie jest łatwa w uprawie. Kamelia japońska lubi stanowiska jasne, jednak osłonięte od bezpośredniego działania promieni słonecznych. Optymalne podłoże do uprawy kamelii powinno mieć odczyn lekko kwaśny – można używać ziemi ogrodowej z dodatkiem torfu (niektórzy zalecają podłoża do paproci).
Podlewanie umiarkowane – nadmiar wody może szybko prowadzić do gnicia korzeni, a w trakcie kwitnienia powinniśmy lekko ograniczyć jej podlewanie. Roślina lubi być zraszana. Warto stosować nawozy, szczególnie w okresie kwitnienia. Jesienią kamelię można też odrobinę przyciąć.
Zwykle co 3 lata roślinę trzeba przesadzić do większego pojemnika.
Latem kamelia najlepiej czuje się na świeżym powietrzu, na balkonach czy tarasach, natomiast jesienią przed przyjściem zimniejszych temperatur gatunek ten trzeba przenieść do pomieszczenia. Najlepiej żeby było ono widne i chłodne (od 6 do 12°C). Wiosną przed wystawieniem rośliny na taras, warto ją hartować.
Problemem w uprawie jest słaba aklimatyzacja kamelii – oznacza to, że roślina może źle reagować na przenoszenie z miejsca na miejsce, które w naszym klimacie tak jak wspomnieliśmy wcześniej jest konieczne.
Zastosowanie
W Polsce kamelię japońską uprawia się jako roślinę doniczkową zdobiącą balkony, tarasy, werandy i większe pomieszczenia. Jest idealna do ogrodów zimowych. Kamelia japońska jest czasem wykorzystywana do tworzenia bonsai.
Kamelia japońska ma zastosowanie w medycynie ludowej i jest znana w uprawie od ponad 300 lat! W jej nasionach znajdują się glikozydy, które wpływają na szybsze gojenie się ran, a nawet pomagają przy zapaleniu mięśnia sercowego.
Polecane odmiany
- 'Dr King' – duże, różowe kwiaty
- 'Brushfield Yellow' – pełne, biało-żółte kwiaty
- 'Lady Campbell' i 'Blood of China ' – pełne, czerwone kwiaty
- 'Lavinia Maggi' – jasno-różowe kwiaty z ciemnymi paskami
Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcia: "IMG_1153"/coloredby/CC BY 2.0; , MartinaKourilkova, nanoom/Pixabay