Dlaczego warto stosować fusy z herbaty jako nawóz do roślin?
Fusy z herbaty jako nawóz sprawdzają się, gdy chcemy dostarczyć roślinom podstawowych składników odżywczych lub po prostu je wzmocnić. Zawarte w nich substancje przyczyniają się do zwiększenia odporności roślin. Dlatego fusy szczególnie warto stosować w przypadku roślin wrażliwych na choroby czy wyraźnie osłabionych.
Jak fusy z herbaty działają na glebę na rośliny?
Fusy z herbaty zawierają więcej składników, niż mogłoby nam się wydawać. Są źródłem kwasów organicznych, olejków eterycznych, garbników działających przeciwbakteryjnie oraz takich pierwiastków, jak azot, fosfor, potas, wapń, żelazo czy magnez.
Nie możemy także zapomnieć, że podstawowym składnikiem fusów, a więc suszonych liści herbaty, jest teina o lekko kwaśnym odczynie. Jej działanie zakwaszające jest jednak osłabiane przez jony wapnia. Największe stężenie składników odżywczych występuje w białej i zielonej herbacie, ponieważ nie są one mocno przetwarzane. Mniej znajdziemy ich w herbacie czarnej, która dodatkowo działa najsilniej zakwaszająco.
Jak stosować fusy z herbaty do nawożenia roślin?
Fusy z herbaty sprawdzają się zarówno w uprawie roślin ogrodowych, jak i doniczkowych. Możesz stosować fusy jako nawóz lub wyrzucić na kompost.
Możemy zakopać je w ziemi w ogrodzie tuż obok roślin, wmieszać w górną warstwę gleby w doniczce lub umieścić na jej dnie w czasie przesadzania kwiatów. Zastosowane w taki sposób dostarczą roślinom substancji odżywczych, użyźnią glebę, przyczyniając się do podwyższenia poziomu próchnicy, a także pomogą utrzymać optymalną wilgotność podłoża. Takie zastosowanie naturalnego nawozu polubi wiele roślin, a szczególnie preferujące kwaśne podłoże paprocie, azalie czy hortensje.
Z fusów możemy także przygotować nawóz w płynie. Wystarczy, że zalejemy je letnią wodą i odstawimy na kilkanaście godzin. Po upływie tego czasu uzyskaną miksturą możemy podlać większość roślin w domu oraz w ogrodzie.
Tekst i zdjęcie: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T.
Wyświetl ten post na Instagramie