Pachnotka zwyczajna – jakie ma właściwości lecznicze i jak ją stosować?

pachnotka zwyczajna fot. nungning20 - Depositphotos

Od dłuższego już czasu można obserwować zwrot w stronę natury. Staramy się z codziennego życia eliminować tworzywa sztuczne i substancje chemiczne. Wybierając kosmetyki czy suplementy diety, sięgamy najczęściej po te bogate w naturalne roślinne ekstrakty, które często mają doskonały wpływ nie tylko na naszą cerę czy włosy, ale także ogólnie na nasze zdrowie i odporność. Jedną z roślin, na którą warto zwrócić uwagę, jest pachnotka zwyczajna zwana dzikim sezamem.

Posłuchaj
00:00
1

Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens) zwana w kuchni koreańskiej dzikim sezamem lub liściem sezamu jest jednoroczną rośliną pochodzącą z Chin. Jej liście kształtem przypominają liście pokrzywy, a kwiaty przyjmujące kształt dzwonków są białe i niewielki. Mimo tak niepozornego wyglądu bywa traktowana jako roślina ozdobna, a nawet zdarza się, że jako roślina doniczkowa. Jednak jej wyjątkowość nie ma związku z jej wyglądem, a z wykazywanymi przez nią właściwościami.

Jakie właściwości zdrowotne ma pachnotka zwyczajna?

Pachnotka zwyczajna jest bogata w kwasy tłuszczowe, zawiera flawonoidy i glikozydy. Jej liście cechuje duża zawartość wapnia, żelaza i potasu, a także witamin A i C. Dzięki zawartym w niej substancjom takim jak kwercytyna, kwas rozmarynowy, luteoina czy katechiny oraz wielu innym wykazuje szereg działań leczniczych.

Może być pomocna w łagodzeniu reakcji alergicznych, a także objawów atopowego zapalenia skóry. Cechuje się również działaniami antyoksydacyjnymi, antybakteryjnymi i przeciwutleniającymi. Wzmacnia naszą odporność oraz wspiera wątrobę i układ nerwowy. Może być cennym wsparciem w leczeniu cukrzycy, a także przy wyrównywaniu poziomu cholesterolu.

Nie od dziś wiadomo, że wiele roślin skutecznie wspiera nas swoimi właściwościami leczniczymi. Pachnotka zwyczajna od wieków stosowana jest w medycynie chińskiej. Obecnie w Azji uprawiana przede wszystkim jako roślina oleista. Pozyskiwany niej olej perilla używany jest w przemyśle technicznym, leczniczym oraz kosmetycznym. Bywa stosowana również w kuchni jako przyprawa do dań mięsnych i rybnych.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: nungning20 / Depositphotos
G.T.

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Pachnotka zwyczajna Perilla frutescens

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści