Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2021
1
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Pachnotka zwyczajna – jakie ma właściwości lecznicze i jak ją stosować?

Od dłuższego już czasu można obserwować zwrot w stronę natury. Staramy się z codziennego życia eliminować tworzywa sztuczne i substancje chemiczne. Wybierając kosmetyki czy suplementy diety, sięgamy najczęściej po te bogate w naturalne roślinne ekstrakty, które często mają doskonały wpływ nie tylko na naszą cerę czy włosy, ale także ogólnie na nasze zdrowie i odporność. Jedną z roślin, na którą warto zwrócić uwagę, jest pachnotka zwyczajna zwana dzikim sezamem.

 

Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens) zwana w kuchni koreańskiej dzikim sezamem lub liściem sezamu jest jednoroczną rośliną pochodzącą z Chin. Jej liście kształtem przypominają liście pokrzywy, a kwiaty przyjmujące kształt dzwonków są białe i niewielki. Mimo tak niepozornego wyglądu bywa traktowana jako roślina ozdobna, a nawet zdarza się, że jako roślina doniczkowa. Jednak jej wyjątkowość nie ma związku z jej wyglądem, a z wykazywanymi przez nią właściwościami.

Jakie właściwości zdrowotne ma pachnotka zwyczajna?

Pachnotka zwyczajna jest bogata w kwasy tłuszczowe, zawiera flawonoidy i glikozydy. Jej liście cechuje duża zawartość wapnia, żelaza i potasu, a także witamin A i C. Dzięki zawartym w niej substancjom takim jak kwercytyna, kwas rozmarynowy, luteoina czy katechiny oraz wielu innym wykazuje szereg działań leczniczych.

Może być pomocna w łagodzeniu reakcji alergicznych, a także objawów atopowego zapalenia skóry. Cechuje się również działaniami antyoksydacyjnymi, antybakteryjnymi i przeciwutleniającymi. Wzmacnia naszą odporność oraz wspiera wątrobę i układ nerwowy. Może być cennym wsparciem w leczeniu cukrzycy, a także przy wyrównywaniu poziomu cholesterolu.

Nie od dziś wiadomo, że wiele roślin skutecznie wspiera nas swoimi właściwościami leczniczymi. Pachnotka zwyczajna od wieków stosowana jest w medycynie chińskiej. Obecnie w Azji uprawiana przede wszystkim jako roślina oleista. Pozyskiwany niej olej perilla używany jest w przemyśle technicznym, leczniczym oraz kosmetycznym. Bywa stosowana również w kuchni jako przyprawa do dań mięsnych i rybnych.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: nungning20 / Depositphotos
G.T.

Tagi
Newsletter
Zapisz się na newsletter, aby otrzymywać od nas bezpłatne porady ogrodnicze!
Warto przeczytać
Powiązane rośliny
Nowe treści

 

Ważne tematy
Lista zakupów
Nowe rośliny w katalogu
Zostań redaktorem!

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.


Komentarze

ŚWIĘTA
Na czasie
ŚWIĘTA
Zobacz więcej
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu