Ocet morelowy | Idealny do odkwaszania organizmu

Przepis na ocet morelowy

Morele to smaczne, słodkie, miękkie i pełne aromatu owoce, które można jeść na surowo lub wykorzystać do robienia przetworów. Najbardziej popularne są powidła i suszone morele. Ale czasem warto sięgnąć po coś bardziej oryginalnego – polecamy przepis na ocet morelowy Katarzyny Gubały. 

Posłuchaj
00:00
19

Przepis na ocet morelowy

Ocet morelowy to nie tylko ciekawy dodatek do sałatek, ale także naturalny sposób na wsparcie zdrowia. Dzięki procesowi fermentacji owoce zyskują właściwości pomagające w odkwaszaniu organizmu, poprawie trawienia i wzmacnianiu odporności. Domowy ocet morelowy jest prosty w przygotowaniu, a jego delikatnie owocowy smak sprawia, że świetnie komponuje się z różnymi potrawami. Jeśli szukasz zdrowej alternatywy dla sklepowych octów, warto wypróbować ten przepis.

Składniki

🎅🎄 Temat na czasie – Nie wiesz, co kupić pod choinkę na Święta?
👉 Zobacz prezentownik 2025, a w nim 40+ pomysłów na upominki

Przygotowanie

  1. Morele lub śliwki przepłukujemy, kroimy na połówki lub ćwiartki. Pestki wyrzucamy.
  2. Owoce wrzucamy do 2-3 litrowego słoja, zasypując je naprzemiennie cukrem. Ważne, żeby owoce były dociśnięte i ubite, jak w przypadku kiszenia kapusty w beczce.
  3. Możemy dołożyć do słoja obciążający kamień.
  4. Słój przykrywamy czystą gazą i zakładamy na jego krawędź gumkę. Unikniemy ataku muszek na nasz ocet.
  5. Słój odstawiamy na 3-4 tygodnie w zacienione miejsce w temperaturze pokojowej.
  6. Dla poprawienia efektu fermentacji warto potrząsać słojem co kilka dni, żeby cukier dobrze się wymieszał z owocami (uwaga na kamień).
  7. Regularnie sprawdzamy smak fermentowanego płynu. Gdy aromat jest najgłębszy, odcedzamy owoce od octu.
  8. Płyn przelewamy do buteleczki, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce.
  9. Ocet jest gotowy do spożycia po ok. 4-7 miesiącach.

Do czego wykorzystać ocet morelowy?

Octu morelowego używamy do skrapiania sałatek lub pijemy na czczo rozcieńczony z wodą w kuracjach odkwaszających organizm.

Najlepsze przetwory z owoców
Przepis i zdjęcie tytułowe pochodzą z książki
"Najlepsze przetwory z owoców"
Autorstwa Katarzyny Gubały
katarzynagubala.pl

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Autor
Porady ekspertów Porady ekspertów

Specjaliści w różnych dziedzinach ogrodnictwa, budowy i urządzania domu, dzielą się z Wami swoim doświadczeniem i radami.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Artykuł sponsorowany
Jesienne porządki? Zrób to lepiej i szybciej ze STIHL
Nowe treści z tej kategorii
Komentarze

Zdaniem Czytelnika
11-08-2025 19:31
Komentarz dodany przez Pol: Ale bzdura! na 2 kg owoców 60 dkg cukru? I z tegp ma wyjść ocet?
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Promocje