Logo
Logo

Ocet morelowy | Idealny do odkwaszania organizmu

Morele to smaczne, słodkie, miękkie i pełne aromatu owoce, które można jeść na surowo lub wykorzystać do robienia przetworów. Najbardziej popularne są powidła i suszone morele. Ale czasem warto sięgnąć po coś bardziej oryginalnego – polecamy przepis na ocet morelowy Katarzyny Gubały. 

Przepis na ocet morelowy

Składniki

Przygotowanie

  1. Morele lub śliwki przepłukujemy, kroimy na połówki lub ćwiartki. Pestki wyrzucamy.
  2. Owoce wrzucamy do 2-3 litrowego słoja, zasypując je naprzemiennie cukrem. Ważne, żeby owoce były dociśnięte i ubite, jak w przypadku kiszenia kapusty w beczce.
  3. Możemy dołożyć do słoja obciążający kamień.
  4. Słój przykrywamy czystą gazą i zakładamy na jego krawędź gumkę. Unikniemy ataku muszek na nasz ocet.
  5. Słój odstawiamy na 3-4 tygodnie w zacienione miejsce w temperaturze pokojowej.
  6. Dla poprawienia efektu fermentacji warto potrząsać słojem co kilka dni, żeby cukier dobrze się wymieszał z owocami (uwaga na kamień).
  7. Regularnie sprawdzamy smak fermentowanego płynu. Gdy aromat jest najgłębszy, odcedzamy owoce od octu.
  8. Płyn przelewamy do buteleczki, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce.
  9. Ocet jest gotowy do spożycia po ok. 4-7 miesiącach.

Do czego wykorzystać ocet morelowy?

Octu morelowego używamy do skrapiania sałatek lub pijemy na czczo rozcieńczony z wodą w kuracjach odkwaszających organizm.

Najlepsze przetwory z owoców
Przepis i zdjęcie tytułowe pochodzą z książki
"Najlepsze przetwory z owoców"
Autorstwa Katarzyny Gubały
katarzynagubala.pl
Autor
Ocet morelowy | Idealny do odkwaszania organizmu
Ocet morelowy | Idealny do odkwaszania organizmu
Porady ekspertów

Eksperci czołowych firm ogrodniczych oraz specjaliści w różnych dziedzinach ogrodnictwa, budowy i urządzania domu, pielęgnacji ogrodu i roślin doniczkowych, dzielą się z Wami swoim doświadczeniem.

Tagi
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (2)