Przepis na ocet morelowy
Składniki
Przygotowanie
- Morele lub śliwki przepłukujemy, kroimy na połówki lub ćwiartki. Pestki wyrzucamy.
- Owoce wrzucamy do 2-3 litrowego słoja, zasypując je naprzemiennie cukrem. Ważne, żeby owoce były dociśnięte i ubite, jak w przypadku kiszenia kapusty w beczce.
- Możemy dołożyć do słoja obciążający kamień.
- Słój przykrywamy czystą gazą i zakładamy na jego krawędź gumkę. Unikniemy ataku muszek na nasz ocet.
- Słój odstawiamy na 3-4 tygodnie w zacienione miejsce w temperaturze pokojowej.
- Dla poprawienia efektu fermentacji warto potrząsać słojem co kilka dni, żeby cukier dobrze się wymieszał z owocami (uwaga na kamień).
- Regularnie sprawdzamy smak fermentowanego płynu. Gdy aromat jest najgłębszy, odcedzamy owoce od octu.
- Płyn przelewamy do buteleczki, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce.
- Ocet jest gotowy do spożycia po ok. 4-7 miesiącach.
Do czego wykorzystać ocet morelowy?
Octu morelowego używamy do skrapiania sałatek lub pijemy na czczo rozcieńczony z wodą w kuracjach odkwaszających organizm.
Przepis i zdjęcie tytułowe pochodzą z książki
"Najlepsze przetwory z owoców"
"Najlepsze przetwory z owoców"
Autorstwa Katarzyny Gubały
katarzynagubala.pl