Ocet jabłkowy – czym jest, co zawiera i jakie ma właściwości?
Ocet jabłkowy powstaje w procesie naturalnej fermentacji jabłek. Może mieć żółty lub bursztynowy kolor, a wyróżnia się za sprawą silnego zapachu i kwaśnego smaku, w którym wyraźnie da się wyczuć jabłkowe nuty.
Badania wykazują, że ocet jabłkowy ma silne działanie przeciwbakteryjne, poprawia pracę serca i reguluje poziom cukru we krwi. Regularne spożywanie roztworu octu jabłkowego okaże się sporą pomocą dla osób zmagających się z nadprogramowymi kilogramami, ponieważ ocet zapewnia uczucie sytości, a ponadto wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, wspierając układ trawienny.
Złocisty płyn o jabłkowym aromacie znajduje zastosowanie również jako środek stosowany zewnętrznie, ponieważ niweluje problemy skórne, takie jak łupież, grzybica, trądzik, brodawki czy przebarwienia. Stosowany na twarz redukuje zmarszczki i sprawia, że skóra jest bardziej elastyczna i miękka.
Dlaczego warto zrobić ocet jabłkowy samemu?
Ocet octowi nierówny, o czym przekonały się osoby, które miały okazję przetestować octy różnych producentów. Z natury dobry produkt o prozdrowotnym działaniu, który wymieniany jest nawet na liście tak zwanych superproduktów, może bowiem różnić się jakością.
Największą gwarancję jakości daje jednak przygotowanie octu jabłkowego samodzielnie, tym bardziej, że nie jest to proces trudny i skomplikowany. Dzięki temu można mieć pewność, że ocet jest w stu procentach naturalny i zachował wszelkie właściwości, za które jest najbardziej ceniony.
Jak zrobić domowy ocet jabłkowy krok po kroku?
Do przygotowania naturalnego octu jabłkowego w warunkach domowych należy przygotować: kilogram niepryskanych jabłek dobrej jakości, duży szklany słój oraz cukier lub miód.
- Jabłka umyj, pozbaw ogonków i pokrój na małe kawałki. Nie obieraj. Możesz pozbawić je gniazd nasiennych, ale nie jest to konieczne.
- Wszystkie owoce przełóż do wyparzonego słoika i zalej przegotowaną, ciepłą wodą wymieszaną wcześniej z cukrem lub miodem (2-3 łyżki na litr wody; ilość cukru może być mniejsza, jeśli jabłka są słodkie).
- Sprawdź, czy jabłka są całkowicie przykryte wodą.
- Słój przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce. Nie zamykaj go pokrywką!
- Od tego momentu rozpocznie się proces naturalnej fermentacji, który zakończy się mniej więcej po 2-3 tygodniach.
- W tym czasie jabłka wypłyną na wierzch, pojawi się piana. Całość należy codziennie mieszać.
- Gdy zniknie piana, a jabłka przestaną wypływać na wierzch, należy odcedzić płyn.
- Przelej płyn do czystego słoja, przykryj znów ściereczką i znów odstaw na 2-3 tygodnie w ciemne miejsce.
- Ocet powinien zgęstnieć i nabrać złocistego koloru.
Do czego wykorzystać ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy może być wykorzystywany w kuchni jako zdrowy zamiennik zwykłego octu. Oto przykłady zastosowań octu jabłkowego w domu.
- Do przygotowania marynat i sosów sałatkowych.
- Jako zdrowy napój energetyczny na bazie wody, octu, miodu i przypraw korzennych.
- Szklanka wody z łyżką octu jabłkowego wypijana na czczo zniweluje problemy dotyczące układu trawiennego, takie jak zgaga czy refluks, a przy okazji sprawdzi się świetnie w przypadku zapalenia górnych dróg oddechowych.
- Roztwór wody i octu jabłkowego wymieszany w proporcji 1:1 to znakomita płukanka niwelująca objawy zapalenia gardła, smarowania miejsc po ukąszeniu różnych owadów czy też leczenia obrzęków i bolących stawów.
Tekst: Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe: Africa Studio, Atlas, Menta / AdobeStock