Logo
Logo

Domowy ocet jabłkowy | Jak działa na organizm i czy warto go robić?

Jak wiele cenionych dzisiaj wynalazków, ocet jabłkowy powstał w wyniku przypadku i zapomnienia. Tak przynajmniej głosi legenda, ale fakty dowodzą, że ocet jabłkowy był znany już w czasach starożytnych. Zarówno starożytni Egipcjanie, jak i Grecy czy Rzymianie stosowali go jako skuteczny lek na wiele dolegliwości.

Dzisiejsze badania dowodzą, że nie mylili się w tym względzie, a sam ocet ma o wiele cennych właściwości. Czym jest ocet jabłkowy, jak go zrobić samodzielnie i dlaczego warto go stosować?

Spis treści
Co daje picie octu? Dlaczego lepszy jest ocet zrobiony w domu? Przepis na domowy ocet jabłkowy Zastosowanie domowego octu jabłkowego

Ocet jabłkowy – czym jest, co zawiera i jakie ma właściwości?

Ocet jabłkowy powstaje w procesie naturalnej fermentacji jabłek. Może mieć żółty lub bursztynowy kolor, a wyróżnia się za sprawą silnego zapachu i kwaśnego smaku, w którym wyraźnie da się wyczuć jabłkowe nuty.

Ocet jabłkowy jest bogaty w cenne dla naszego organizmu witaminy, takie jak witamina A, E, B i C, a także polifenole, aminokwasy, pektyny czy kwasy octowe, mlekowe i cytrynowe. Stanowi również naturalne źródło składników mineralnych, bez których organizm ludzki nie mógłby prawidłowo funkcjonować, a mianowicie sodu, krzemu, potasu, magnezu, fosforu i żelaza.

Badania wykazują, że ocet jabłkowy ma silne działanie przeciwbakteryjne, poprawia pracę serca i reguluje poziom cukru we krwi. Regularne spożywanie roztworu octu jabłkowego okaże się sporą pomocą dla osób zmagających się z nadprogramowymi kilogramami, ponieważ ocet zapewnia uczucie sytości, a ponadto wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, wspierając układ trawienny.

Złocisty płyn o jabłkowym aromacie znajduje zastosowanie również jako środek stosowany zewnętrznie, ponieważ niweluje problemy skórne, takie jak łupież, grzybica, trądzik, brodawki czy przebarwienia. Stosowany na twarz redukuje zmarszczki i sprawia, że skóra jest bardziej elastyczna i miękka.

Dlaczego warto zrobić ocet jabłkowy samemu?

Ocet octowi nierówny, o czym przekonały się osoby, które miały okazję przetestować octy różnych producentów. Z natury dobry produkt o prozdrowotnym działaniu, który wymieniany jest nawet na liście tak zwanych superproduktów, może bowiem różnić się jakością.

Uważne czytanie etykiet czy opisów w sklepach internetowych może ustrzec nas przed kupnem octów jabłkowych niefiltrowanych i z dodatkiem ulepszaczy.

Największą gwarancję jakości daje jednak przygotowanie octu jabłkowego samodzielnie, tym bardziej, że nie jest to proces trudny i skomplikowany. Dzięki temu można mieć pewność, że ocet jest w stu procentach naturalny i zachował wszelkie właściwości, za które jest najbardziej ceniony.

słoiki wypełnione pokrojonymi jabłkami - przygotowanie octu jabłkowego domowym sposobem
Fot. Menta / AdobeStock
Podczas procesu fermentacji jabłka wypływają na wierzch

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy krok po kroku?

Do przygotowania naturalnego octu jabłkowego w warunkach domowych należy przygotować: kilogram niepryskanych jabłek dobrej jakości, duży szklany słój oraz cukier lub miód.

  • Jabłka umyj, pozbaw ogonków i pokrój na małe kawałki. Nie obieraj. Możesz pozbawić je gniazd nasiennych, ale nie jest to konieczne.
  • Wszystkie owoce przełóż do wyparzonego słoika i zalej przegotowaną, ciepłą wodą wymieszaną wcześniej z cukrem lub miodem (2-3 łyżki na litr wody; ilość cukru może być mniejsza, jeśli jabłka są słodkie).
  • Sprawdź, czy jabłka są całkowicie przykryte wodą.
  • Słój przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce. Nie zamykaj go pokrywką!
  • Od tego momentu rozpocznie się proces naturalnej fermentacji, który zakończy się mniej więcej po 2-3 tygodniach.
  • W tym czasie jabłka wypłyną na wierzch, pojawi się piana. Całość należy codziennie mieszać.
  • Gdy zniknie piana, a jabłka przestaną wypływać na wierzch, należy odcedzić płyn.
  • Przelej płyn do czystego słoja, przykryj znów ściereczką i znów odstaw na 2-3 tygodnie w ciemne miejsce.
  • Ocet powinien zgęstnieć i nabrać złocistego koloru.
ocet jabłkowy w butelce - polewanie octem sałatki warzywnej
Fot. Africa Studio / AdobeStock
Ocet jabłkowy świetnie nadaje się do polewania sałatek – zrobiony w domu będzie zawsze pod ręką

Do czego wykorzystać ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy może być wykorzystywany w kuchni jako zdrowy zamiennik zwykłego octu. Oto przykłady zastosowań octu jabłkowego w domu.

  1. Do przygotowania marynat i sosów sałatkowych.
  2. Jako zdrowy napój energetyczny na bazie wody, octu, miodu i przypraw korzennych.
  3. Szklanka wody z łyżką octu jabłkowego wypijana na czczo zniweluje problemy dotyczące układu trawiennego, takie jak zgaga czy refluks, a przy okazji sprawdzi się świetnie w przypadku zapalenia górnych dróg oddechowych.
  4. Roztwór wody i octu jabłkowego wymieszany w proporcji 1:1 to znakomita płukanka niwelująca objawy zapalenia gardła, smarowania miejsc po ukąszeniu różnych owadów czy też leczenia obrzęków i bolących stawów.

Tekst: Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe:  Africa Studio, Atlas, Menta / AdobeStock 

Autor
Domowy ocet jabłkowy | Jak działa na organizm i czy warto go robić?
Domowy ocet jabłkowy | Jak działa na organizm i czy warto go robić?
Dominika Nowak

Mama na pełen etat i blogerka z zamiłowania, łączy codzienne obowiązki z pasją. Dzieli się swoją praktyczną wiedzą na temat prowadzenia domu, gotowania, oszczędzania, oferując praktyczne i ekologiczne rozwiązania, które możesz wprowadzić od dziś. Jej porady pomagają przekształcić dom w przyjazną dla środowiska przestrzeń, zachęcając do wykorzystania naturalnych produktów w codziennym życiu.

Tagi
 
Powiązane tematy

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl