Dlaczego warto zrobić nalewkę z sosny?
Pędy i igły sosny zawierają wiele drogocennych składników, wśród których można wymienić: garbniki, kwasy żywiczne, witaminę C, flawonoidy i liczne sole mineralne. Mają one działanie m.in. antybakteryjne i wzmacniające. Dodatkowo borneol zawarty w olejkach sosny działa rozszerzająco na oskrzela, co pomaga zwalczać kaszel i działa odkrztuśnie. Dzięki temu znajduje szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej i konwencjonalnej. Wykorzystywana jest do tworzenia syropów i herbat, ale można też samodzielnie przygotować nalewkę.
Nalewka z sosny ma działanie moczopędne, wykrztuśne, antyseptyczne i napotne. Zalecana jest przy wszelkiego rodzaju infekcjach, zwłaszcza tych, które przebiegają z bólem gardła lub kaszlem. Łagodzi dolegliwości, poprawia odporność i pozytywnie wpływa na zdrowie. Może być stosowana w trakcie przeziębień, zapalenia oskrzeli, anginy, podczas suchego kaszlu, bólu gardła i stanach zapalnych jamy ustnej.
Trzeba jednak pamiętać, że nalewki z sosny nie należy stosować wieczorem, gdyż ze względu na jej działanie wykrztuśne może utrudniać spokojny sen. Najlepiej przyjmować ją rano lub wczesnym popołudniem, co pozwoli na pełne wykorzystanie jej dobroczynnych właściwości.
Przepis na nalewkę z sosny
Składniki
- 0,5 litra młodych pędów sosny;
- 1 litr spirytusu;
- 0,5 kg cukru
Przygotowanie
- Pędy sosny dokładnie wypłukać i włożyć do dużego słoja.
- Dodać cukier i całość zalać spirytusem, a następnie dokładnie wymieszać.
- Odstawić w ciepłe miejsce na tydzień, a po tym czasie dodać 1 litr przegotowanej wody i znowu wymieszać.
- Odstawić na kolejny tydzień, a następnie przecedzić przez sitko, gazę lub filtr do kawy.
- Przelać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemnej miejsce.
- Po 6 miesiącach nalewka z sosny jest gotowa.
Wskazówki
Pędy sosny najlepiej zbierać w maju lub ewentualnie pod koniec kwietnia, jeśli jest ciepło. Pędy z późniejszych zbiorów mogą nadawać nalewce nieprzyjemny posmak goryczki, chociaż właściwości pozostaną bez zmian. Nalewkę z sosny należy przechowywać w ciemnym miejscu, aby się nie zepsuła i nie utraciła swych właściwości.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: fantasmagoria86 / Adobe Stock