Dlaczego warto zrobić nalewkę z aloesu?
Nalewka wzmacniająco-regenerująca
Aloes to roślina lecznicza, której działanie znane i wykorzystywane jest od wielu lat. Znany jest głównie z właściwości łagodzących i leczniczych na skórę, dlatego jest bardzo powszechny w kosmetyce. Jednak warto go wykorzystać również w formie nalewki z aloesu!
Nalewka z aloesu ma działanie przeczyszczające i żółciopędne, dlatego zalecana jest podczas problemów trawiennych i problemów żołądkowych. Duża ilość składników odżywczych sprawia, ze nalewka z aloesu działa przeciwzapalnie i wzmacniająco na organizm. Warto wiec co jakiś czas przeprowadzić sobie kilkudniową kurację nalewką z aloesu, która dobrze wpłynie na całe ciało. W zależności od efektu, jaki chce się osiągnąć, można przygotować nalewkę z aloesu na bazie wina lub spirytusu.
Jak zrobić nalewki z aloesu?
Różne przepisy
Przepis na nalewka wzmacniająco-regenerującą
Składniki:
- 50 g liści aloesu (już oczyszczonych)
- 50 g miodu naturalnego
- 0,5 l czerwonego, wytrawnego wina
Przygotowanie:
Umyte i osuszone liście aloesu pozbawić kolców i zdjąć skórkę, a następnie miąższ zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w malakserze. Do powstałej miazgi dodać miód i wino, a następnie całość wymieszać. Całość zamknąć szczelnie w butelce lub słoiku i odstawić w ciemne oraz chłodne miejsce. Po tygodniu nalewkę przecedzić i przelać do butelki szczelnie zamknąć. Nalewkę z aloesu i wina należy przechowywać w lodówce.
Nalewka z aloesu na problemy trawienne
Składniki:
- 100 g liści aloesu (po oczyszczeniu)
- 50 g miodu naturalnego
- 50 ml spirytusu
Przygotowanie:
Liście z aloesu umyć, osuszyć i obrać ze skóry. Rozdrobnić na tarce lub w malakserze, dodać miód i spirytus, a następnie dokładnie wymieszać. Całość zamknąć w słoiku lub butelce i odstawić do lodówki na tydzień. Po tym czasie odcedzić, przelać do butelek i przechowywać w lodówce. W celu poprawy trawienia spożywa się jedną łyżeczkę bezpośrednio przed posiłkiem.
Warto pamiętać!
- Do przygotowania aloesu najlepiej wykorzystać roślinę, która ma co najmniej 3 lata, ale nie więcej niż 5.
- Przed zerwaniem liści nie należy rośliny podlewać przez 3 dni.
- Liście odcina się razem z łodygami tuż przy podstawie rośliny, a następnie myje, osusza i zawija w papierową torbę. Tak przygotowany aloes należy włożyć do dolnej szuflady lodówki na kilka dni. Dzięki temu aloes będzie miał jeszcze więcej właściwości zdrowotnych.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: photosforyou / Pixabay i chamillew / AdobeStock