Logo
Logo
11
Okazje
Artykuł na: 6-9 minut

Oczyszczające chwasty | 10+ gatunków, które rosną w Twoim ogrodzie

Pospolite rośliny porastające łąki, przydroża i lasy przydadzą się w czasie kuracji oczyszczającej. Zajrzyj na naszą listę oczyszczających chwastów i sprawdź, jak je stosować!

 

logo ktociewyleczy

Artykuł pochodzi z portalu ktociewyleczy.pl

Wiele z nich ma działanie moczopędne lub napotne, co usprawni oczyszczanie organizmu z toksyn. Inne pobudzają przemianę materii, dzięki czemu łatwiej Ci będzie schudnąć. Najlepiej działają na surowo. Możesz dodawać je do sałatek, zielonych smoothies i zup, robić z nich pesto albo pić je w postaci ziołowych naparów. Ważne, by w czasie detoksu codziennie gościły na Twoim stole.

Oczyszczające chwasty

Babka lancetowata (Plantago lanceolata)

Zbieraj ją od maja do sierpnia.

W smaku łagodnie orzechowa.

Surowcem są liście. Można zrobić z niej sok lub poszatkowaną dodać do sałatki.

Działanie:

  • antybakteryjne i przeciwzapalne
  • oczyszcza krew
  • łagodzi stany zapalne śluzówki jelita
Babka lancetowata - fot. Marion Knoche - Pixabay (1)
Fot. Marion Knoche / Pixabay
Babka lancetowata

Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea)

Zbieraj go od kwietnia do listopada. W smaku jest wyrazisty, lekko żywiczny.

Surowcem są liście. Świetnie sprawdza się jako przyprawa ziołowa, można też dodać niewielkie ilości do sałaty.

Działanie:

  • przeciwzapalne
  • moczopędne
  • pobudzające przemianę materii
Bluszczyk kurdybanek - fot. Hans Braxmeier - Pixabay
Fot. Hans Braxmeier / Pixabay
Bluszczyk kurdybanek 

Gorczyca polna (Sinapis arvensis)

Zbieraj ją od maja do grudnia. W smaku jest ostra, pikantna, musztardowa.

Surowcem są liście, które nadają się do sałatek. Możesz też na jej podstawie przygotować własną musztardę.

Działanie:

  • poprawia trawienie
  • usprawnia przemianę materii
Gorczyca polna - fot. Dara Daniel - Pixabay
Fot. Dara Daniel / Pixabay
Gorczyca polna 

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale)

Zbieraj go od marca do czerwca, a potem od października do listopada.

W smaku lekko gorzki.

Surowcem są liście i kwiaty. Doskonale nadają się do smoothies, pesto i sałatki.

Działanie:

  • wzmacnia wątrobę i woreczek żółciowy
  • oczyszcza krew
  • zapobiega kamieniom nerkowym
  • jest moczopędny
Mniszek lekarski - fot. S. Hermann & F. Richter - Pixabay (1)
Fot. S. Hermann & F. Richter / Pixabay 
Mniszek lekarski 

Nasturcja (Tropaeolum majus)

Zbieraj ją od czerwca do września.

W smaku wyrazista, bardzo podobna do rzeżuchy.

Surowcem są liście i kwiaty. Można z nich zrobić sałatkę lub zupę. Spróbuj też przygotować placki nasturcjowe.

Działanie:

  • ma właściwości przeciwgrzybicze
  • oczyszcza krew
Nasturcja - fot. angelstar - Pixabay
Fot. angelstar / Pixabay
Nasturcja 

Ogórecznik lekarski (Borago officinalis)

Zbieraj go od maja do października.

W smaku podobny do ogórka, świeży.

Surowcem są liście i kwiaty. Będą idealnym dodatkiem do sałaty, twarożku oraz smoothies.

Działanie:

Ogórecznik lekarski - fot. Annette Meyer - Pixabay
Fot. Annette Meyer / Pixabay
Ogórecznik lekarski 

Pokrzywa (Urtica dioica)

Zbieraj ją od marca do grudnia.

W smaku wyrazista, lekko pikantna.

Surowcem są liście. Trzeba je uprzednio sparzyć. Doskonale wzbogacą zupę, sałatkę albo smoothies.

Działanie:

Pokrzywa - fot. Silvia - Pixabay
Fot. Silvia / Pixabay
Pokrzywa 

Portulaka (Portulaca oleracea)

Zbieraj ją od sierpnia do września.

W smaku słonawa, łagodna, chrupiąca.

Surowcem są liście. Dodawaj je do sałat i zup. antybakteryjne, moczopędne, oczyszczające krew.

Działanie:

  • wzmacnia układ trawienny
  • łagodzi stany zapalne śluzówki żołądka i jelit
Portulaka - fot. Manfred Richter - Pixabay
Fot. Manfred Richter / Pixabay
Portulaka

Prawoślaz (Althea offificinalis)

Zbieraj go od czerwca do września.

W smaku łagodny.

Surowcem są liście i kwiaty. Można je dodać do sałatki.

Działanie:

  • moczopędne
  • wycisza stany zapalne śluzówki jelita
Prawoślaz - fot. Hans Braxmeier - Pixabay
Fot. Hans Braxmeier / Pixabay
Prawoślaz 

Stokrotka (Bellis perennis)

Zbieraj ją od wiosny do późnego lata.

W smaku łagodnie orzechowa.

Surowcem są płatki i pąki. Na surowo świetnie sprawdzi się w sałatach. Jeśli wolisz ją w wersji płynnej, przygotuj napar.

Działanie:

  • przeciwzapalne
  • oczyszczające krew
  • napotne
  • moczopędne
  • pobudzające przemianę materii i trawienie

Uwaga! Stosuj w małych ilościach, bo w większych może być trująca.

Stokrotka - fot. Manfred Richter - Pixabay
Fot. Manfred Richter / Pixabay
Stokrotka

Szczaw (Rumex acetosa)

Zbieraj go od marca do listopada.

W smaku kwaśny.

Surowcem są liście. Każdy zna zupę szczawiową, jednak tym razem warto poeksperymentować i dodać je do twarożku, smoothies lub wzbogacić nimi bukiet sałat.

Działanie:

  • wzmacnia wątrobę
  • poprawia trawienie
Szczaw - fot. IlonaF - Pixabay
Fot. IlonaF / Pixabay
Szczaw 

Zdjęcia tytułowe: Pixabay

logo ktociewyleczy

Artykuł pochodzi z portalu ktociewyleczy.pl

Dowiedz się więcej
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (7)



Zobacz także
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu