Oczyszczające chwasty | 10+ gatunków, które rosną w Twoim ogrodzie

Oczyszczające chwasty - fot. Pixabay

Pospolite rośliny porastające łąki, przydroża i lasy przydadzą się w czasie kuracji oczyszczającej. Zajrzyj na naszą listę oczyszczających chwastów i sprawdź, jak je stosować!

Posłuchaj
00:00
11

logo ktociewyleczy

Artykuł pochodzi z portalu ktociewyleczy.pl

Wiele z nich ma działanie moczopędne lub napotne, co usprawni oczyszczanie organizmu z toksyn. Inne pobudzają przemianę materii, dzięki czemu łatwiej Ci będzie schudnąć. Najlepiej działają na surowo. Możesz dodawać je do sałatek, zielonych smoothies i zup, robić z nich pesto albo pić je w postaci ziołowych naparów. Ważne, by w czasie detoksu codziennie gościły na Twoim stole.

Oczyszczające chwasty

Babka lancetowata (Plantago lanceolata)

Zbieraj ją od maja do sierpnia.

W smaku łagodnie orzechowa.

Surowcem są liście. Można zrobić z niej sok lub poszatkowaną dodać do sałatki.

Działanie:

  • antybakteryjne i przeciwzapalne
  • oczyszcza krew
  • łagodzi stany zapalne śluzówki jelita
Babka lancetowata - fot. Marion Knoche - Pixabay (1)
Fot. Marion Knoche / Pixabay
Babka lancetowata

Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea)

Zbieraj go od kwietnia do listopada. W smaku jest wyrazisty, lekko żywiczny.

Surowcem są liście. Świetnie sprawdza się jako przyprawa ziołowa, można też dodać niewielkie ilości do sałaty.

Działanie:

  • przeciwzapalne
  • moczopędne
  • pobudzające przemianę materii
Bluszczyk kurdybanek - fot. Hans Braxmeier - Pixabay
Fot. Hans Braxmeier / Pixabay
Bluszczyk kurdybanek 

Gorczyca polna (Sinapis arvensis)

Zbieraj ją od maja do grudnia. W smaku jest ostra, pikantna, musztardowa.

Surowcem są liście, które nadają się do sałatek. Możesz też na jej podstawie przygotować własną musztardę.

Działanie:

  • poprawia trawienie
  • usprawnia przemianę materii
Gorczyca polna - fot. Dara Daniel - Pixabay
Fot. Dara Daniel / Pixabay
Gorczyca polna 

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale)

Zbieraj go od marca do czerwca, a potem od października do listopada.

W smaku lekko gorzki.

Surowcem są liście i kwiaty. Doskonale nadają się do smoothies, pesto i sałatki.

Działanie:

  • wzmacnia wątrobę i woreczek żółciowy
  • oczyszcza krew
  • zapobiega kamieniom nerkowym
  • jest moczopędny
Mniszek lekarski - fot. S. Hermann & F. Richter - Pixabay (1)
Fot. S. Hermann & F. Richter / Pixabay 
Mniszek lekarski 

Nasturcja (Tropaeolum majus)

Zbieraj ją od czerwca do września.

W smaku wyrazista, bardzo podobna do rzeżuchy.

Surowcem są liście i kwiaty. Można z nich zrobić sałatkę lub zupę. Spróbuj też przygotować placki nasturcjowe.

Działanie:

  • ma właściwości przeciwgrzybicze
  • oczyszcza krew
Nasturcja - fot. angelstar - Pixabay
Fot. angelstar / Pixabay
Nasturcja 

Ogórecznik lekarski (Borago officinalis)

Zbieraj go od maja do października.

W smaku podobny do ogórka, świeży.

Surowcem są liście i kwiaty. Będą idealnym dodatkiem do sałaty, twarożku oraz smoothies.

Działanie:

Fot. Annette Meyer / Pixabay
Ogórecznik lekarski 

Pokrzywa (Urtica dioica)

Zbieraj ją od marca do grudnia.

W smaku wyrazista, lekko pikantna.

Surowcem są liście. Trzeba je uprzednio sparzyć. Doskonale wzbogacą zupę, sałatkę albo smoothies.

Działanie:

Pokrzywa - fot. Silvia - Pixabay
Fot. Silvia / Pixabay
Pokrzywa 

Portulaka (Portulaca oleracea)

Zbieraj ją od sierpnia do września.

W smaku słonawa, łagodna, chrupiąca.

Surowcem są liście. Dodawaj je do sałat i zup. antybakteryjne, moczopędne, oczyszczające krew.

Działanie:

  • wzmacnia układ trawienny
  • łagodzi stany zapalne śluzówki żołądka i jelit
Fot. Manfred Richter / Pixabay
Portulaka

Prawoślaz (Althea offificinalis)

Zbieraj go od czerwca do września.

W smaku łagodny.

Surowcem są liście i kwiaty. Można je dodać do sałatki.

Działanie:

  • moczopędne
  • wycisza stany zapalne śluzówki jelita
Prawoślaz - fot. Hans Braxmeier - Pixabay
Fot. Hans Braxmeier / Pixabay
Prawoślaz 

Stokrotka (Bellis perennis)

Zbieraj ją od wiosny do późnego lata.

W smaku łagodnie orzechowa.

Surowcem są płatki i pąki. Na surowo świetnie sprawdzi się w sałatach. Jeśli wolisz ją w wersji płynnej, przygotuj napar.

Działanie:

  • przeciwzapalne
  • oczyszczające krew
  • napotne
  • moczopędne
  • pobudzające przemianę materii i trawienie

Uwaga! Stosuj w małych ilościach, bo w większych może być trująca.

Fot. Manfred Richter / Pixabay
Stokrotka

Szczaw (Rumex acetosa)

Zbieraj go od marca do listopada.

W smaku kwaśny.

Surowcem są liście. Każdy zna zupę szczawiową, jednak tym razem warto poeksperymentować i dodać je do twarożku, smoothies lub wzbogacić nimi bukiet sałat.

Działanie:

  • wzmacnia wątrobę
  • poprawia trawienie
Szczaw - fot. IlonaF - Pixabay
Fot. IlonaF / Pixabay
Szczaw 

Zdjęcia tytułowe: Pixabay

logo ktociewyleczy

Artykuł pochodzi z portalu ktociewyleczy.pl

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Gorczyca polna Sinapis arvensis

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści